Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ιδέες του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού είναι αθάνατες

Σε ερώτηση αναφορικά με το μέλλον που μπορεί να έχουν τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη μετά την "κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων" ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε:

"Πίσω από τις ιδέες του Κομμουνισμού και του Σοσιαλισμού, βρίσκονται οι πιο βαθιές αξίες που έχει επεξεργαστεί η ανθρωπότητα. Οι αξίες της κοινωνικότητας, της συλλογικής δράσης, οι αξίες του ανθρωπισμού. Αυτές οι ίδιες αξίες βρίσκονται στην πράξη και στα θεμέλια των μεγαλύτερων θρησκειών. Γι' αυτό και είναι αδύνατον αυτές οι ιδέες να καταργηθούν, κάποιος δηλαδή να τις καταργήσει ή να τις αλλάξει, ό,τι και αν γίνει.

Αν κοιτάξουμε σήμερα στον κόσμο, θα δούμε ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση κοινωνικοποίησης όλων των μορφών του. Θα αναρωτηθείτε γιατί από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 12 έχουν έρθει σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, πράσινα και κομμουνιστικά κινήματα και κόμματα στην εξουσία. Και αυτό έγινε, γιατί αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, της πατρίδας μου, το μεγάλο κεφάλαιο άρχισε στον κόσμο να αφαιρεί τις κοινωνικές κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι.

Δεν είναι τυχαίο που σε χώρες, στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης που μέχρι πριν λίγα χρόνια κυβερνούσαν οι συντηρητικοί, τώρα στην εξουσία έχουν έρθει σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Βλέπουμε για παράδειγμα την Κίνα, η οποία μέσα σε μερικά χρόνια διπλασίασε το ΑΕΠ της, κάτι που για να το κάνουν οι Αμερικάνοι χρειάστηκαν πάνω από 40 χρόνια.

Οι Κινέζοι κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοσή τους, να αναπτύξουν το δικό τους σοσιαλισμό, να έχουν μια σύγχρονη παραγωγική βάση. Ολος αυτός ο συνδυασμός δίνει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, με το οποίο πρόσφατα εγώ γνωρίστηκα.

Η προσπάθεια που έκανε ο Γιέλτσιν να μπορέσει να εισάγει, να εγκαθιδρύσει στη χώρα μας έναν μαφιόζικο, έναν ποινικό, έναν εγκληματικό καπιταλισμό οδήγησε σε μεγάλη καταστροφή και σε μια ήττα τόσο δικιά του, προσωπική, όσο και της χώρας. Χωρίς τα ιδανικά του κολεκτιβισμού, της συλλογικής δράσης, χωρίς τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισχυρής παρέμβασης του κράτους, η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από τη σημερινή κρίση.Παρά την τεράστια προπαγάνδα που έκαναν στη χώρα μας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι χαρακτηριστικό από τους 89 Κυβερνήτες της Ρωσίας οι 45 είναι ή κομμουνιστές ή υποστηριγμένοι από τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας. Γι' αυτό μην βιάζεστε να θάψετε τίποτα. Οι ιδέες του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού, είναι ιδέες αθάνατες".

Εχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας

Ερωτώμενος αν για το μαφιόζικο καπιταλισμό του Γιέλτσιν και της κομπανίας του, για το διαμελισμό της Σοβιετικής Ενωσης, της Ρωσίας, φταίει καθόλου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας και ο τρόπος που διοίκησε τόσα χρόνια, αν έχουν κάνει αυτοκριτική ο Γ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε:

"Οπωσδήποτε αιτίες γι' αυτό το πράγμα υπάρχουν πολλές και δε θα ήταν φυσιολογικό να λέγαμε ότι για όλα φταίνε ο Γκορμπατσόφ και ο Γιέλτσιν. Αν και χωρίς αυτούς, αυτή η κατάσταση δε θα είχε γίνει. Αρχισε αυτή την προσπάθεια ο Γκορμπατσόφ, διαλύοντας όλες τις διοικητικές δομές της χώρας.

Μεγαλύτερο μπέρδεμα στην κατάσταση της κρατικής οικοδόμησης στον κόσμο δεν έχω γνωρίσει. Αν κάποιος έσπαγε από μόνος του το τιμόνι σε ένα καράβι ή το τιμόνι από ένα αμάξι, θα λέγανε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Ενώ αυτός ο άνθρωπος έσπαγε και το τιμόνι του κόμματος και το τιμόνι του κράτους, της κρατικής μηχανής και το τιμόνι του κοινωνικού ελέγχου, δηλαδή οτιδήποτε είχε δημιουργηθεί στη χιλιετή ιστορία της Ρωσίας.Ο Γιέλτσιν έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα, μόνο που το έκανε μεθυσμένος. Η μόνη τους διαφορά είναι αυτή. Οι αιτίες οπωσδήποτε είναι βαθύτερες, βρίσκονται εκεί, γιατί έγινε δυνατό, επιτράπηκε σ' αυτούς να το κάνουν αυτό το πράγμα. Οπωσδήποτε, η κύρια αιτία ήταν εσωτερική, αν και χωρίς την εξωτερική αιτία δε θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα.

Η Σοβιετική Ενωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες, οπωσδήποτε αντιμετώπιζαν τα πυρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επιδίωκαν από τότε την πλήρη ηγεμονία στον κόσμο. Ετσι, οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν να χτυπήσουν τόσο το σοσιαλισμό, όσο ήθελαν να χτυπήσουν το ισχυρό κράτος, το οποίο τους έμπαινε εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Πρόσφατα μπορώ να αναφέρω μια δήλωση που έκανε ο γνωστός Μπρεζίνσκι, ότι μετά τη διάλυση του σοσιαλισμού ο κύριος εχθρός τους είναι η ορθόδοξη εκκλησία, η ορθοδοξία και ο στρατός. Είχαν ωριμάσει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στη χώρα από τη δεκαετία του '70.

Η κύρια αιτία είναι ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης δεν μπόρεσε με δημοκρατικό τρόπο να βρει τον τρόπο να αλλάξει και η ηγεσία που υπήρχε τη δεκαετία του '80 δεν μπόρεσε να αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία των ΗΠΑ ή τον Κολ στη Γερμανία, αυτοί υποστήριζαν και υποστηρίζουν τον Γιέλτσιν, ως τη στιγμή που αυτός δεν μπορεί να κουνηθεί από τη θέση του. Απ' τα μέσα ήδη του 1995 ο Γιέλτσιν ούτε μια ολόκληρη βδομάδα δεν μπόρεσε να δουλέψει.

Περίπου μισό χρόνο, τη μισή περίοδο του χρόνου, δουλεύει μέσα από τα νοσοκομεία ή από τα διάφορα κέντρα ξεκούρασης, με διάφορα όπως λέει ντοκουμέντα, τα οποία όμως κανείς δε βλέπει. Σήμερα η χώρα ουσιαστικά έχει περάσει σε ένα στάδιο μετά τον Γιέλτσιν και απαιτείται μια ευρύτερη συμμαχία για να βγάλει τη χώρα αυτή από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα μας, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από το παρελθόν. Θεωρεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης δεν ήταν απλώς ένα κόμμα, ήταν ένα ολόκληρο σύστημα διεύθυνσης της χώρας.

Στις σημερινές συνθήκες έχει έρθει στη χώρα μια καινούρια κυβέρνηση. Εχουν έρθει μια σειρά αρκετά σοβαροί και έξυπνοι άνθρωποι, έχουν διοριστεί υπουργοί. Εμείς θα τους υποστηρίξουμε αν κινηθούν στην κατεύθυνση να αλλάξουν την παλιά πολιτική που υπήρχε στη χώρα μέχρι τα σήμερα, την πολιτική δηλαδή του διαμελισμού της χώρας, του κλεψίματος κλπ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ