Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαιτείται σύγχρονος, δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας

Στον πρόεδρο του ΚΚΡΟ υποβλήθηκε το παρακάτω ερώτημα:

- Ο κ. Ζιουγκάνοφ, και το κόμμα του το ίδιο, θα δεχόταν μια κυβέρνηση στρατιωτικών;

Πολλοί χαρακτηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας σήμερα ως ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα επί της ουσίας.

Εν πάση περιπτώσει αν το Κομμουνιστικό Κόμμα πάρει την κυβέρνηση θα φροντίσει ούτως ώστε να εμβαθύνει, ν' αναπτύξει μια πλουραλιστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, ή όπως κάποιοι φοβούνται θα έχουμε μια επιστροφή στο καθεστώς της Σοβιετικής Ενωσης;

Και επειδή αρκετοί Δυτικοί επιχειρηματίες φοβούνται την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, μήπως θα μπορούσε ο ίδιος να πει ποια πολιτική θ' ακολουθήσει το κόμμα του προς αυτή την κατεύθυνση;

Και η απάντηση:

"Εχω μονάχα μια παράκληση προς την εφημερίδα σας. Κάνατε 4 ερωτήσεις, θα παρακαλέσω να παρουσιάσετε τις απαντήσεις μου όπως θα τις πω.

Οποιαδήποτε δικτατορία μεταξύ των άλλων και η στρατιωτική δικτατορία δεν έχει προοπτική. Δεν μπορείς σήμερα να διοικήσεις σύγχρονες τεχνολογίες, σύγχρονα όπλα, πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια των αυτόματων όπλων.

Γι' αυτό σήμερα απαιτείται ένας σύγχρονος δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκλέγουν αυτούς που θα κυβερνούν. Και αυτοί που θα κυβερνούν, θα πρέπει να απολογούνται απέναντι σ' αυτούς που τους εξέλεξαν.

Γι' αυτό κι εμείς δεν υποστηρίζουμε στρατιωτικά πραξικοπήματα. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μια δημοκρατική λύση στη χώρα. Εμείς θεωρούμε ότι από τις σημαντικές αδυναμίες που υπήρχαν στο παρελθόν, ήταν ότι πέρα από το ΚΚΣΕ δεν υπήρχε κάποια άλλη δύναμη, κάποια άλλη άποψη η οποία θα μπορούσε να είχε συζητηθεί στα ανώτατα κρατικά όργανα της χώρας.

Γι' αυτό κι εμείς τοποθετούμαστε υπέρ του να υπάρχουν πολλά κόμματα και κάθε κόμμα να εκφράζει τις θέσεις του και στις εκλογές ο κόσμος ν' αποφασίζει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει.

Στον κόσμο υπάρχουν διαφορές, υπάρχει ζέστη, υπάρχει το κρύο, υπάρχουν δηλαδή διάφορες απόψεις και στην πολιτική θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις και να υπάρξει η επιλογή.

Σε ό,τι αφορά το πού ανήκω κομματικά, είμαι Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα είμαι ηγέτης της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης και πριν 2 περίπου βδομάδες 1.100 αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης, οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από 50 πολιτικές και κοινωνικές Οργανώσεις - πολύ μαζικές και οργανωμένες στη χώρα μας - με εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε, εμείς έχουμε πάρει ό,τι καλύτερο είχε το ΚΚΣΕ. Εχουμε μελετήσει κι έχουμε πάρει ό,τι καλύτερο είχε η πολιτική ζωή στην Ευρώπη, αλλά και η πείρα που υπάρχει από το θαύμα της Ιαπωνίας και από το θαύμα της Κίνας.

Γι' αυτό και το κόμμα μας είναι ένα έξυπνο και σύγχρονο κόμμα, το οποίο με σιγουριά ατενίζει το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες αυτοί δε μας φοβούνται, ούτε και μπορούν να μας φοβηθούν, γιατί είναι γνωστό ότι η Σοβιετική Ενωση συνεργαζόταν με τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της γης και είχε δημιουργήσει συνθήκες για να μπορούν κι αυτοί να δουλεύουν.

Στη σημερινή κομμουνιστική Κίνα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου έχουν τον τελευταίο καιρό επενδύσει πάνω από 200 δισ. δολάρια. Στη σημερινή γιελτσινική Ρωσία αυτό το ποσοστό των επενδύσεων είναι πολύ λιγότερο.

Πρόσφατα στη Γερμανία συναντήθηκα με μια σειρά επιχειρηματικούς κύκλους που παλιότερα δούλευαν με τη Σοβιετική Ενωση και οι οποίοι μου είπαν ξεκάθαρα ότι αν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανοητό και σταθερό, αν καθοριστούν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι έτοιμοι να ξαναεπιστρέψουν.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία, αυτή η ιδιωτικοποίηση που έκαναν ο Γιέλτσιν και ο Τζουμπάις δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, πρόκειται για μια φανερή ληστεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που ήρθαν ειδικοί από την Αμερική και επιχειρήσεις αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκαν μονάχα στο 3% της αξίας τους.

Αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με την πραγματική ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για κοινή παραβίαση του νόμου. Ομως καταλαβαίνουμε ότι αν γίνει προσπάθεια σήμερα να παρθούν αυτά πίσω, θα αρχίσουν πυροβολισμοί από τη μια άκρη της Ρωσίας ως την άλλη.

Γι' αυτό και εμείς θα εφαρμόσουμε μέτρα ανάλογα: εκεί που δουλεύουν αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα τις βοηθήσουμε, εκεί που αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εκεί που αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά κλαπεί και είναι στα χέρια εγκληματικών στοιχείων, θα πρέπει πια να πάρει τις υποθέσεις αυτές στα χέρια της η δικαιοσύνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ