Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατηγορηματικά αντίθετοι στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ δεν ήταν ασφαλώς δυνατόν να μην απασχολήσουν τη συζήτηση του ηγέτη του ΚΚΡΟ με τους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, "αξιοποιώντας" και το γεγονός ότι οι ανάλογες ερωτήσεις τέθηκαν από γυναίκες, ο ομιλητής σημείωσε:

"Δεν ξέρω, πρέπει να υπάρχει κάποια νομοτέλεια. Οπου, σε όποια αίθουσα και αν πας, οι όμορφες γυναίκες ρωτάνε πάντα για το ΝΑΤΟ, πώς εξηγείται αυτό δεν ξέρω. Πάνω σ' αυτά τα ζητήματα έχω γράψει κάμποσες εργασίες. Πρόσφατα βγήκε και το βιβλίο μου που αφορά ζητήματα γεωπολιτικής και πρέπει να πω ότι εκεί προβλέπονται τρία σενάρια των παγκόσμιων εξελίξεων.

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος προς την επέκταση του ΝΑΤΟ. Σε τίποτα δε θα συνεισφέρει αυτό στην ασφάλεια του κόσμου. Σήμερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μ' αυτό που κάνουν, χάνουν την ευκαιρία να αποτελέσουν ένα γεφύρι ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Καμία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα νέο ξαναμοίρασμα της Ευρώπης και θα οδηγήσει πάλι στην αύξηση του φόβου της πολεμικής απειλής.

Πιστεύω ότι και οι βουλευτές των Κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει χίλιες φορές να μετρήσουν τις συνέπειες πριν ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να σας πω εδώ το πώς αισθάνεται αυτή την επέκταση του ΝΑΤΟ ο οποιοσδήποτε Ρώσος πολίτης, ακόμα και από την περιοχή μου, που είναι μια αγροτική περιοχή της Ρωσίας.

Σήμερα, η χώρα μου από τα 1.000 χρόνια της ιστορίας της μπορούμε να πούμε τα 700 χρόνια ήταν αναγκασμένη να παλεύει, να δίνει μια σειρά μάχες κυρίως αμυντικού χαρακτήρα. Από το συγκεκριμένο το δικό μου το χωριό στον τελευταίο πόλεμο φύγανε περίπου 100 άνθρωποι να πολεμήσουν και γύρισε απ' αυτούς πίσω μόνο 1 στους 10.

Μόνο στην περιοχή του Αριόλ, από την οποία κατάγομαι, χάθηκαν 600 χιλιάδες άνθρωποι στον κλεφτοπόλεμο, περισσότεροι απ' όσους χάσανε όλες μαζί οι ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε σήμερα Ρώσος, ζωντανός ή νεκρός, θα μπορούσε να αναρωτηθεί πώς γίνεται και πάλι τα στρατιωτικά μπλοκ να βρίσκονται έξω από την πόρτα της Ρωσίας.

Σήμερα στον κόσμο υπάρχει τέτοια πληθώρα όπλων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Σήμερα η ανθρωπότητα θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα καινούριο σύστημα ανάπτυξης, στο οποίο τουλάχιστον ένα 30% των εισοδημάτων της θα πρέπει να πηγαίνουν για την ανάπτυξη της παιδείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης.

Σήμερα η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς δε δημιουργεί τίποτα καινούριο στην Ευρώπη, παρά έναν καινούριο πονοκέφαλο. Αντίθετα στους Αμερικανούς δίνει 4 εκατομμύρια εργατικά χέρια παραπάνω, θέσεις εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ