ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νέκρωσαν" τα λιμάνια

Καθολική η συμμετοχή στην πενθήμερη απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης. Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ. Με φαιδρότητες απαντά η κυβέρνηση

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική ξεπουλήματος έστειλαν χτες - πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας τους - οι υπάλληλοι των λιμανιών του Πειραιά,της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας,του Ηρακλείου,της Ελευσίνας,των Χανίων,του Βόλου και της Καβάλας.Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 95%!Οι υπάλληλοι παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο οι ΟΛΠ και ΟΛΘ μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες και ανατρέπονται πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Από χτες το πρωί, το λιμάνι του Πειραιά παρουσίαζε εικόνα ερήμωσης, καθώς καμία υπηρεσία δε λειτούργησε. Στα πλοία της ακτοπλοϊας δε φορτώθηκε κανένα εμπόρευμα.

Με μια προκλητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δηλώνει ότι "η απεργία δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα" και τη χαρακτηρίζει "ανορθόδοξη και υπερβολική στάση"! Ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών, αλλά και η μονιμότητα (!) της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων, καθώς και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Κατά τ' άλλα το υπουργείο είναι ανοιχτό στο "διάλογο"...

"Αδικαιολόγητη", χαρακτήρισε την απεργία και ο υφυπουργός Τύπου Ν. Αθανασάκης, για το λόγο ότι το πλαίσιο για τη μετατροπή του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ΑΕ έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες, ενώ στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τις 19 ή 20 Νοέμβρη, "απλά περιλαμβάνεται το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας των εταιριών αυτών, των λιμανιών"!

To KKE στο πλευρό των απεργών

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Στρ. Κόρακα.Μιλώντας σε συγκεντρωμένους απεργούς, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι η παραμονή των λιμανιών στο Δημόσιο, καθώς, όπως είπε: "Πρόκειται για περιουσία τεράστιας στρατηγικής σημασίας. Οποιος σήμερα έχει στα χέρια του τα λιμάνια, τις επικοινωνίες και τα αεροδρόμια, κρατάει μια χώρα. Τα οποία προβλήματα έχει σήμερα ο ΟΛΠ και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, μπορούν να λυθούν μέσα στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς".

Σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκουν οι ιδιώτες δεν είναι η καλύτερη λειτουργία του λιμανιού, αλλά η αύξηση των κερδών τους. "Το ΚΚΕ - τόνισε - είναι στο πλευρό σας και αν ακόμα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα δώσουμε τη μάχη μαζί σας για να μην περάσει". Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, όπου ο βουλευτής δήλωσε: "Το ξεπούλημα των λιμανιών θα δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση, όχι μόνο για τους εργαζόμενους σ' αυτά, αλλά συνολικά στην περιοχή και στη χώρα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα μέτωπο εργαζομένων στα λιμάνια, ναυτεργατών, μεταλλεργατών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων για να καταργηθεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο".

- Χτες τα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Θ. Κυριακίδης, και Σάββας Τσακμακίδης επισκέφθηκαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων Οργανισμών και δήλωσαν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής να καταλήξει η απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης στο λιμάνι.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ασφάλιση

Επιστολή προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενάντια στις μεθοδεύσεις για αλλαγή του τρόπου ασφάλισης του κλάδου

Στη στάση των κατασκευαστών, οι οποίοι μ' ένα μπαράζ πληρωμένων δημοσιευμάτων και ταυτόχρονες πιέσεις προς κυβέρνηση και βουλευτές, αποσκοπούν στην ανατροπή του σημερινού τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

"Εμείς - σημειώνει - δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα των κατασκευαστών να γεμίζουμε τις σελίδες των εφημερίδων με συνεχή δημοσιεύματα. Το μόνο που έχουμε με το μέρος μας είναι το δίκιο μας, που απορρέει από το δικαίωμα που έχουμε στην ασφάλιση, από το δικαίωμα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι για κάθε μέρα εργασίας να κολλάμε ένα ένσημο".

Η Ομοσπονδία, αφού σημειώνει ότι οι θέσεις της βρίσκουν σύμφωνο και το ΙΚΑ, τονίζει: "Εχουμε υποχρέωση απέναντι στον κλάδο που εκπροσωπούμε, αλλά και απέναντι στο ΙΚΑ, να σας κάνουμε γνωστό και με στοιχεία να το αποδείξουμε ότι οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατασκευαστών στον σημερινό τρόπο ασφάλισης έχουν σαν μοναδική αιτία τη μείωση των πρόσθετων κερδών τους που προέρχονται από τον περιορισμό της καταλήστευσης των ενσήμων των οικοδόμων".

Με ιδιαίτερη έμφαση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει, επίσης, ότι οι κατασκευαστές αποφεύγουν να πουν πως δεν ασφαλίζουν τους οικοδόμους Σάββατο και Κυριακή, δεν τους ασφαλίζουν κανονικά με το πραγματικό ημερομίσθιο, δεν καλύπτουν ασφαλιστικά τις υπερωρίες, συνεχίζουν να κόβουν στα 5 ένσημα 1 ή και περισσότερα, καθώς και ότι ελάχιστοι και περιορισμένα ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς εργάτες, δεν ασφαλίζουν τους συνταξιούχους.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι οι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως τα ένσημα τους περισσεύουν και άδικα τα πληρώνουν στο ΙΚΑ. "Ναι, σημειώνει, λένε την αλήθεια περισσεύουν ένσημα. Αυτό που δε λένε είναι το πώς τους περισσεύουν, πως μαθημένοι στην κλεψιά, συνεχίζουν με διάφορους εκβιασμούς να καταληστεύουν και να κατακλέβουν τους οικοδόμους με τους παραπάνω τρόπους που αναφέραμε και πωλούν εν συνεχεία τα κλεμμένα ένσημα".

Οι οικοδόμοι αναφέρονται και στην αλλαγή της θέσης του ΤΕΕ, η οποία εναρμονίστηκε με αυτή των κατασκευαστών για τους ίδιους λόγους, "χωρίς βέβαια - όπως αναφέρεται - να εκφράζει και το σύνολο των μηχανικών".

Τέλος, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ζητά ακρόαση από την Επιτροπή με τη συμμετοχή και του ΙΚΑ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΜ
Απολογισμός "κοινωνικού εταιρισμού"

"Μακριά νυχτωμένη" από τα οξύτατα προβλήματα του κλάδου η απερχόμενη πλειοψηφία

Κάτω από τη βαριά "σκιά" της διάλυσης του ΕΤΕΜ, όπως προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται στη Βουλή, άρχισε χτες το 22ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου,το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 220 αντιπρόσωποι από 95 σωματεία που αριθμούν 30.000 εργάτες.

Από το ΚΚΕ χαιρέτισε στο Συνέδριο ο Δ. Θεοδώρου,ο Λ. Κανελλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Παπαφιλίπου από τη ΝΔ, ο Ν. Σουλιώτης από τον ΣΥΝ και εκπρόσωποι συνδικάτων της Ευρώπης. Από τη ΓΣΕΕ χαιρέτισε ο Ν. Ορφανός.

Μακριά, αλλά και ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες των μεταλλεργατών κινείται ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης της απερχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΜ. Ενας απολογισμός, που υπερθεματίζει της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και εκθειάζει τη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού", ισχυριζόμενος ότι το προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου", η "συμφωνία για την ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, δίνει απαντήσεις σε προβλήματα"! Το τραγελαφικό είναι ότι την ίδια ώρα που διαλύεται το ΕΤΕΜ με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή, η πλειοψηφία ακόμα "δεν έχει πειστεί - όπως αναφέρεται στον απολογισμό - ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να δει θετικά το πρόβλημα του ΕΤΕΜ"!

Ο Δ. Τσιουμπρής,εκπρόσωπος της ΔΑΣ, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολομέτωπη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο 8ωρο, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, από βιομήχανους, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, η οποία τώρα στο όνομα της ΟΝΕ εντείνεται και παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και άλλες οδηγούνται στη συρρίκνωση, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών. "Τα πολυδιαφημιζόμενα - είπε - μεγάλα έργα υποδομής, καθώς και το υπέρογκο εξοπλιστικό πρόγραμμα αντί να εξασφαλίσουν ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξασφάλισαν υπερκέρδη για το μεταπρατικό κεφάλαιο και τους ντόπιους εκπροσώπους των πολυεθνικών" και συμπλήρωσε ενδεικτικά τη "Χαλυβουργική" που συρρικνώθηκε, τη ΛΑΡΚΟ και τις αμυντικές βιομηχανίες που συρρικνώνονται και οδηγούνται στο ξεπούλημα. Καταδίκασε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναφερόμενος ειδικότερα στη συγχώνευση του ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που αποδεκατίζει τις επικουρικές συντάξεις των μεταλλεργατών.

Τόνισε πως η παράταξη καταψηφίζει τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που ενέκρινε η πλειοψηφία, γιατί ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ λειτούργησαν σαν ενιαία παράταξη, στη λογική του μονόδρομου του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, λειτούργησαν σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, μετέτρεψαν την ΠΟΕΜ σε φορέα υποταγής.

Επισήμανε πως η ΔΑΣ τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, προσπάθησε να συντονίσει τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, ώστε να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Σημείωσε πως στηρίζει και παλεύει για να έχει επιτυχία η 24ωρη απεργία που οργανώνει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή και ότι είναι καθήκον κάθε συνδικαλιστή να συμβάλει σε αυτό. Τέλος κάλεσε κάθε σύνεδρο που διαφωνεί με τη λογική του μονόδρομου κυβέρνησης - κεφαλαίου, με το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών να ενισχύσει τη ΔΑΣ, να δώσει αγωνιστική προοπτική στην ΠΟΕΜ.

Στάσεις εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της "Κεραμικής ΙΩΝΙΑ",διεκδικώντας την καταβολή του πριμ παραγωγής, επιδομάτων και άλλων οφειλών. Οι στάσεις εργασίας θα επαναληφθούν τη Δευτέρα.

  • Με καθολική συμμετοχή στις 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, που κήρυξε το σωματείο, παρά την προσφυγή της εταιρίας, για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές, απάντησαν οι εργαζόμενοι της "Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων" στις προθέσεις της διοίκησης να αμφισβητήσει δικαιώματα και κατακτήσεις τους.
Τρομοκρατία και εκβιασμοί

Για απροκάλυπτη τρομοκρατία καταγγέλλει την επιχείρηση "Light Flex Form - Ι. Σταυρόπουλος" το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης.Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιχείρηση ασκεί τρομοκρατία σε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στην Δήμητρα Τρίμπου,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, από την οποία ζητήθηκε απαιτητικά να αποχωρήσει οικειοθελώς, με αντάλλαγμα την αποζημίωσή της και το σταμάτημα άλλων απολύσεων!

Ψηφίζουν οι λογιστές

Συνεχίζονται σήμερα Σάββατο έως και τη Δευτέρα οι εκλογές στην Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης (Κάνιγγος 27). Οι κάλπες είναι ανοιχτές σήμερα και αύριο Κυριακή από τις 10πμ έως τις 5μμ και τη Δευτέρα από τη 1μμ έως τις 8μμ.

Κοντά στους απεργούς βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ