Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νέκρωσαν" τα λιμάνια

Καθολική η συμμετοχή στην πενθήμερη απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης. Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ. Με φαιδρότητες απαντά η κυβέρνηση

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική ξεπουλήματος έστειλαν χτες - πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας τους - οι υπάλληλοι των λιμανιών του Πειραιά,της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας,του Ηρακλείου,της Ελευσίνας,των Χανίων,του Βόλου και της Καβάλας.Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 95%!Οι υπάλληλοι παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο οι ΟΛΠ και ΟΛΘ μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες και ανατρέπονται πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Από χτες το πρωί, το λιμάνι του Πειραιά παρουσίαζε εικόνα ερήμωσης, καθώς καμία υπηρεσία δε λειτούργησε. Στα πλοία της ακτοπλοϊας δε φορτώθηκε κανένα εμπόρευμα.

Με μια προκλητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δηλώνει ότι "η απεργία δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα" και τη χαρακτηρίζει "ανορθόδοξη και υπερβολική στάση"! Ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών, αλλά και η μονιμότητα (!) της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων, καθώς και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Κατά τ' άλλα το υπουργείο είναι ανοιχτό στο "διάλογο"...

"Αδικαιολόγητη", χαρακτήρισε την απεργία και ο υφυπουργός Τύπου Ν. Αθανασάκης, για το λόγο ότι το πλαίσιο για τη μετατροπή του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ΑΕ έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες, ενώ στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τις 19 ή 20 Νοέμβρη, "απλά περιλαμβάνεται το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας των εταιριών αυτών, των λιμανιών"!

To KKE στο πλευρό των απεργών

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Στρ. Κόρακα.Μιλώντας σε συγκεντρωμένους απεργούς, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι η παραμονή των λιμανιών στο Δημόσιο, καθώς, όπως είπε: "Πρόκειται για περιουσία τεράστιας στρατηγικής σημασίας. Οποιος σήμερα έχει στα χέρια του τα λιμάνια, τις επικοινωνίες και τα αεροδρόμια, κρατάει μια χώρα. Τα οποία προβλήματα έχει σήμερα ο ΟΛΠ και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, μπορούν να λυθούν μέσα στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς".

Σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκουν οι ιδιώτες δεν είναι η καλύτερη λειτουργία του λιμανιού, αλλά η αύξηση των κερδών τους. "Το ΚΚΕ - τόνισε - είναι στο πλευρό σας και αν ακόμα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα δώσουμε τη μάχη μαζί σας για να μην περάσει". Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, όπου ο βουλευτής δήλωσε: "Το ξεπούλημα των λιμανιών θα δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση, όχι μόνο για τους εργαζόμενους σ' αυτά, αλλά συνολικά στην περιοχή και στη χώρα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα μέτωπο εργαζομένων στα λιμάνια, ναυτεργατών, μεταλλεργατών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων για να καταργηθεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο".

- Χτες τα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Θ. Κυριακίδης, και Σάββας Τσακμακίδης επισκέφθηκαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων Οργανισμών και δήλωσαν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής να καταλήξει η απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης στο λιμάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ