Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για την απασχόληση των συνταξιούχων

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο παίρνει μέτρα περιορισμού της απασχόλησης συνταξιούχων, για να απελευθερωθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Δεν είναι αλήθεια. Με τη σχετική ρύθμιση θέλει απλά να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και ουσιαστικά διατυπώνει ευχές.

Η ρύθμιση αφορά μόνο τους συνταξιούχους των ταμείων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αναλαμβάνουν κάποια εργασία. Εξαιρούνται από αυτή οι επιζώντες σύζυγοι, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι πολεμικής σύνταξης. Επίσης η ρύθμιση δεν αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλων ΝΠΔΔ και τους ναυτικούς. Για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΝΠΔΔ προβλέπεται από ισχύουσα διάταξη, περιορισμός της σύνταξης εφόσον απασχολούνται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γενικοί περιορισμοί προβλέπονται, από ισχύουσες διατάξεις, μόνο για τους συνταξιούχους ΙΚΑ.

Με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπεται αναστολή της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Οι άνω των 55 ετών, όταν θα αναλάβουν εργασία θα λαμβάνουν ελεύθερα τις πρώτες 200.000 δραχμές της σύνταξης, ενώ τα επιπλέον μειωμένα κατά 70%. Ετσι, ένας συνταξιούχος που παίρνει π.χ. 300.000 δραχμές σύνταξη, αν αναλάβει εργασία θα παίρνει 230.000 δραχμές.

Για τους απασχολούμενους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων, προβλέπεται περιορισμός της σύνταξης στο οργανικό λεγόμενο ποσό, δηλαδή σε 60-70.000 δραχμές. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, που κερδίζουν περισσότερα από όσα ένας υγιής εργαζόμενος, προβλέπεται διακοπή της σύνταξης. Ωστόσο, αυτό που καθιστά τη ρύθμιση ευχή, είναι, ότι θα ισχύσει μετά από δύο χρόνια, όσο δηλαδή η κυβέρνηση αναμένει, ότι θα είναι στην εξουσία. Εν τούτοις είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή ή έστω μετά τρίμηνο τουλάχιστον, για την απασχόληση υψηλοσυνταξιούχων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προφανώς η κυβέρνηση θέλει τα κομματικά στελέχη ή οι συνεργάτες της συνταξιούχοι να απασχολούνται ελεύθερα όσο αυτή είναι στην εξουσία.

Το θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων είναι γενικότερο θέμα και μια σωστή αντιμετώπισή του θα συνέβαλλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τους άνεργους, αλλά και στον περιορισμό της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Οι συνταξιούχοι πρώην στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που υπολογίζονται σε περισσότερους από 200.000 και που παίρνουν πάνω από 300.000 δραχμές σύνταξης, απασχολούνται ευρύτατα και μάλιστα σε επίζηλες θέσεις.

Οι εργαζόμενοι πάντοτε πρόβαλλαν αιτήματα για περιορισμούς στην απασχόληση των υψηλοσυνταξιούχων. Οχι όμως και των χαμηλοσυνταξιούχων, που αναγκάζονται να απασχολούνται, ακόμη και με υπερένταση των μειωμένων δυνατοτήτων τους, για να ενισχύσουν το πενιχρό εισόδημα της οικογένειάς τους. Αλλωστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι απασχολούνται σε βοηθητικές κυρίως θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως και στις ισχύουσες διατάξεις για το ΙΚΑ και με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπονται ασφυχτικοί περιορισμοί για τους δικαιούχους των κατώτατων ορίων συντάξεων, με προφανή παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Από ορισμένους προτείνεται η λεγόμενη "ευέλικτη" συνταξιοδότηση, δηλαδή η αναβίωση του προτεινόμενου παλιότερα από το ΠΑΣΟΚ "προσυνταξιοδοτικού" καθεστώτος, με μειωμένες συντάξεις και συνέχιση της απασχόλησης με τη μορφή της μερικής απασχόλησης. Η αποδοχή της πρότασης αυτής θα οδηγούσε σε μαζικές απολύσεις των ηλικιωμένων εργαζομένων, πριν καν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση.

Αποτελεσματική για τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων και δίκαιη θα ήταν η καθιέρωση γενικής ρύθμισης για όλους ανεξαίρετα τους απασχολούμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνταξιούχους, για την περικοπή της σύνταξής τους κατά μέρος, όταν το μηνιαίο συνολικό εισόδημά τους, από σύνταξη και μισθό ή εισόδημα από άλλη πηγή, υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο ποσό. Τέτοιο ποσό θα μπορούσε να οριστεί το 60πλάσιο του εκάστοτε ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 389.520 δραχμές).

* Ο Χρήστος ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ είναι τ. υποδιοικητής του ΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ