Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ασφάλιση

Επιστολή προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενάντια στις μεθοδεύσεις για αλλαγή του τρόπου ασφάλισης του κλάδου

Στη στάση των κατασκευαστών, οι οποίοι μ' ένα μπαράζ πληρωμένων δημοσιευμάτων και ταυτόχρονες πιέσεις προς κυβέρνηση και βουλευτές, αποσκοπούν στην ανατροπή του σημερινού τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

"Εμείς - σημειώνει - δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα των κατασκευαστών να γεμίζουμε τις σελίδες των εφημερίδων με συνεχή δημοσιεύματα. Το μόνο που έχουμε με το μέρος μας είναι το δίκιο μας, που απορρέει από το δικαίωμα που έχουμε στην ασφάλιση, από το δικαίωμα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι για κάθε μέρα εργασίας να κολλάμε ένα ένσημο".

Η Ομοσπονδία, αφού σημειώνει ότι οι θέσεις της βρίσκουν σύμφωνο και το ΙΚΑ, τονίζει: "Εχουμε υποχρέωση απέναντι στον κλάδο που εκπροσωπούμε, αλλά και απέναντι στο ΙΚΑ, να σας κάνουμε γνωστό και με στοιχεία να το αποδείξουμε ότι οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατασκευαστών στον σημερινό τρόπο ασφάλισης έχουν σαν μοναδική αιτία τη μείωση των πρόσθετων κερδών τους που προέρχονται από τον περιορισμό της καταλήστευσης των ενσήμων των οικοδόμων".

Με ιδιαίτερη έμφαση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει, επίσης, ότι οι κατασκευαστές αποφεύγουν να πουν πως δεν ασφαλίζουν τους οικοδόμους Σάββατο και Κυριακή, δεν τους ασφαλίζουν κανονικά με το πραγματικό ημερομίσθιο, δεν καλύπτουν ασφαλιστικά τις υπερωρίες, συνεχίζουν να κόβουν στα 5 ένσημα 1 ή και περισσότερα, καθώς και ότι ελάχιστοι και περιορισμένα ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς εργάτες, δεν ασφαλίζουν τους συνταξιούχους.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι οι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως τα ένσημα τους περισσεύουν και άδικα τα πληρώνουν στο ΙΚΑ. "Ναι, σημειώνει, λένε την αλήθεια περισσεύουν ένσημα. Αυτό που δε λένε είναι το πώς τους περισσεύουν, πως μαθημένοι στην κλεψιά, συνεχίζουν με διάφορους εκβιασμούς να καταληστεύουν και να κατακλέβουν τους οικοδόμους με τους παραπάνω τρόπους που αναφέραμε και πωλούν εν συνεχεία τα κλεμμένα ένσημα".

Οι οικοδόμοι αναφέρονται και στην αλλαγή της θέσης του ΤΕΕ, η οποία εναρμονίστηκε με αυτή των κατασκευαστών για τους ίδιους λόγους, "χωρίς βέβαια - όπως αναφέρεται - να εκφράζει και το σύνολο των μηχανικών".

Τέλος, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ζητά ακρόαση από την Επιτροπή με τη συμμετοχή και του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ