Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Δε συμμετέχει στο νέο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Με δήλωσή της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, η παράταξη έκανε σαφές ότι μετατοπίζει το κέντρο βάρους της δράσης της στη βάση των εργαζομένων, σε συντονισμούς και συσπειρώσεις. Με παρέμβαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, "μοιράστηκαν" υπέρ των "εκσυγχρονιστών" οι θέσεις της ΠΑΣΚ...

Την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Επιτροπής είχε αντικείμενο η χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που προήλθε από το πρόσφατο 30ό Συνέδριο της Οργάνωσης. Η ενίσχυση της ΕΣΑΚ στο συνέδριο εκφράστηκε και στην ανάδειξη δυο μελών στην Εκτελεστική Επιτροπή από ένα που είχε προηγούμενα.

Καταδικάζοντας τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και θέλοντας να σηματοδοτήσει τη μετατόπιση του κέντρου της δράσης της ΕΣΑΚ Δημοσίου προς τη βάση, ο Δ. Αγκαβανάκης ανακοίνωσε, όπως και στο συνέδριο, ότι δε θα συμμετέχει η παράταξη στο προεδρείο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: "Οπως είχαμε δηλώσει στο πρόσφατο 30ό Συνέδριο, αλλά και από τη μετέπειτα πορεία, εκτιμούμε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ κινείται στα πλαίσια της ΟΝΕ, στα πλαίσια δηλ. του αντιλαϊκού στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου και έχει αναλάβει εργολαβικά τον εξωραϊσμό του στους εργαζόμενους. Στο όνομα αυτού του στόχου, απεμπολεί τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και καταφεύγει σε ιδεολογήματα υποταγής και ενσωμάτωσης στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης. Η όλη αυτή τακτική και πρακτική της πλειοψηφίας προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων.

Η ΕΣΑΚ εκφράζοντας αυτή την αγανάκτηση και συνολικά τη συνείδηση των εργαζομένων, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που δέχονται την ολομέτωπη επίθεση της ιερής συμμαχίας κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της δράσης της στη βάση των εργαζομένων, σε συντονισμούς, συσπειρώσεις, επιτροπές αγώνα. Οπως γίνεται τώρα και με αφορμή την πανεργατική πανυπαλληλική απεργία, όπου η ΕΣΑΚ δίνει όλες τις δυνάμεις της για να εκφραστούν γνήσια οι εργαζόμενοι, με τα γνήσια ταξικά αιτήματα, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αυτή η απεργία αποτελεί για την ΕΣΑΚ αφετηρία για την αναγέννηση και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Θέλοντας να σηματοδοτήσουμε αυτή την τομή που επιχειρούμε στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλώνουμε ότι δε θα συμμετέχουμε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ".

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ξεκίνησε με δυο ώρες καθυστέρηση, εξαιτίας των εσωπαραταξιακών προβλημάτων της ΠΑΣΚ. Μετά από συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων και παρέμβαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, προέκυψε συμφωνία μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", απ' την οποία φέρονται "ριγμένοι" οι δεύτεροι. Ετσι τις έδρες στην ΕΕ μοιράστηκαν έξι εκσυγχρονιστές, τρεις της αντιπολίτευσης, ενώ τέθηκε εκτός για πρώτη φορά, ένα από τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αμετάπειστος μέχρι τέλους ήταν ο Γ. Μουρατίδης που κατέβηκε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Από πλευράς "Αυτόνομης Παρέμβασης", ο Η. Βρεττάκος στην παρέμβασή του, τάχθηκε υπέρ της αντιπροσωπευτικής συγκρότησης των οργάνων, αν και όπως είπε υπήρξαν προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ. Επίσης αναφορικά με τη στάση της ΕΣΑΚ, ισχυρίστηκε πως "ακολουθεί τακτική που εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες"!

Στις αρχαιρεσίες για την Εκτελεστική έλαβαν: ΕΣΑΚ 8 ψήφους και δυο έδρες. ΠΑΣΚ 43 ψήφους και 9 έδρες. ΔΑΚΕ 23 ψήφους και 4 έδρες. "Αυτόνομη Παρέμβαση" 8 ψήφους και 2 έδρες. Αριστερές Συσπειρώσεις 2 ψήφους καμιά έδρα και ο Γ. Μουρατίδης 1 ψήφο και καμιά έδρα.

Οι ΕΣΑΚίτες που έχουν εκλεγεί στο Γενικό Συμβούλιο είναι: Δ. Αγκαβανάκης, Σ. Ακζώτη, Χ. Βορτελίνος, Κ. Γεροπαναγιώτη, Ν. Ζώτος, Β. Ζωγράφος, Θ. Κρουστάλης και Λ. Μεθωνιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ