ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σε ρόλο προπαγανδιστή της ΕΕ
  • Προγραμματίζονται εκδηλώσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, προκειμένου να "περάσει" στο λαό η πολιτική του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών
  • Αχ. Κανταρτζής: Στόχος η μονόπλευρη προβολή της ΕΕ

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μετατροπή της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε προπαγανδιστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ίδια στιγμή που αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα κρατικά ΜΜΕ για μία ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Οπως φάνηκε από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που κατάρτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λ. Αποστολίδης, προβλέπεται η διενέργεια εκδηλώσεων και στην Αθήνα και στην περιφέρεια με τη συμμετοχή Νομαρχών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών σε μια προσπάθεια να προπαγανδιστούν τα "καλά" της ΕΕ την ίδια στιγμή που ευρύτερα στρώματα του λαού με τους αγώνες τους έρχονται αντιμέτωποι με την καταστροφική πολιτική του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Επίσης, προτείνεται στα τέλη Γενάρη να συζητηθεί η κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, με την παρουσία και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης της Κύπρου, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις και με τις αντίστοιχες επιτροπές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας..

Την έντονη αντίθεσή του, με τον προγραμματισμό αυτό εξέφρασε το μέλος της επιτροπής βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω ξεφεύγουν από την αποστολή της επιτροπής, έτσι όπως αυτή προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής. Επιβεβαιώνονται, είπε, οι επισημάνσεις μας ότι επιδιώκεται να στραφεί η επιτροπή σε μία μονόπλευρη προβολή της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι να ενημερωθεί πλήρως ο λαός με το άνοιγμα των κρατικών ΜΜΕ προς την κατεύθυνση αυτή. Σχολιάζοντας την κλήση της αντίστοιχης επιτροπής της Κύπρου στη διαδικασία κύρωσης της συνθήκης του Αμστερνταμ τόνισε ότι έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μειωμένης κρατικής οντότητας. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι Κύπριοι ζήτησαν οι ίδιοι να παρίστανται ως παρατηρητές για να ακούσουν τη διαδικασία κύρωσης.

Τη συμφωνία τους για την προώθηση της προπαγάνδισης της ΕΕ εξέφρασαν και οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους επειδή, όπως είπαν, ακόμα και δικοί τους οπαδοί δυσπιστούν πλέον για την ΕΕ και υπάρχει έτσι περιθώριο να αναπτυχθούν "δυνάμεις που αντιδρούν στην ΕΕ". Την ίδια αγωνία για την ανάγκη "ενημέρωσης" εξέφρασε και η Μ. Δαμανάκη.

Τελικά, ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε τις γραπτές παρατηρήσεις των μελών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Σε βάρος των λαών η διεύρυνση

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις διαδικασίες της διεύρυνσης της ΕΕ ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι η διεύρυνση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους λαούς των υπό ένταξη χωρών. Οσο δε για την Κύπρο εξέφρασε το φόβο ότι η διαδικασία ένταξης θα χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός για τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την υποκρισία της ΕΕ, η οποία υποτίθεται ότι ζητάει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να εξετάσει την ένταξη μιας νέας χώρας. Ανέφερε δε το παράδειγμα της Βουλγαρίας στην οποία με πρόσφατο νόμο απαγορεύεται σε όσους ήταν μέλη του πρώην κομμουνιστικού κόμματος να προσληφθούν στο δημόσιο. Και παρ' όλη αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει πάρει εύσημα από την ΕΕ, γιατί σημειώνει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Ανάλογες απαγορεύσεις είπε, ισχύουν και σε άλλες χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά η ΕΕ τις συγχαίρει για την πρόοδο που αυτές κάνουν.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αναπάντητα ερωτήματα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου

Αναπάντητα ερωτήματα άφησε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με το θέμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην Επιχείρηση Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΒΕΠΑ), ύστερα από τις μεθοδεύσεις της εταιρίας, προκειμένου να επιτύχει επαναδιαπραγμάτευση των ισχυουσών συμβάσεων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Ερώτηση του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,τονίζοντας ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα με τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, "αν αύριο στην περιοχή του Αθω διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, τότε η εταιρία θα επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους με τους όρους που τους απασχολούσε μέχρι σήμερα ή θα εκμεταλλευτεί τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που χρησιμοποιεί προκειμένου να επιβάλει τους όρους της;". Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση "υποστηρίζει τις πρακτικές της ξένης εταιρίας (σ. σ. κατέχει μεγάλο μέρος της επιχείρησης), προκειμένου να επιβάλει τους όρους της και μελλοντικά να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της περιοχής με τους όρους που τη συμφέρουν".

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης είναι στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και επιδιώκει να διατηρήσει σε λειτουργία την επιχείρηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, προσθέτοντας ότι "εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα αυτά τα υποθετικά που μου είπατε...".

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πολιτική της ΕΕ συντηρεί τα προβλήματα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ

Ο συνήθης διάλογος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ κυριάρχησε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αγροτική πολιτική. Από την πλευρά της ΝΔ καταγγέλθηκε η "ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής", ενώ από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας "διαφημίστηκαν" τα βήματα προσαρμογής της Ελλάδας στα ζητούμενα της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας,κατήγγειλε ότι η συμφωνία στην πολιτική της ΕΕ σημαίνει χτύπημα στον αγροτικό κόσμο, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνό κλπ.).

Αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των καλλιεργειών, λέγοντας ότι "μειώνοντας τη στρεμματική καλλιέργεια που κάνουν θα έχουν καλύτερες αποδόσεις. Αυξάνοντας την καλλιέργεια που κάνουν έχουν κόστος χωρίς να έχουν ωφέλεια".

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος απαντώντας είπε ότι "από την αύξηση του προϊόντος έχουμε και ωφέλεια ως εθνική οικονομία. Να είμαστε μια χώρα που δεν παράγει; Να δεχτούμε την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Η ουσία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σε αυτό ζητούν απάντηση οι αγρότες - είναι να μην καλλιεργούν και αν υπερβαίνουν αυτό που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή περιποιούνται τον αγρό τους, να τους επιβάλλονται πρόστιμα".

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ρόλος συμπληρωματικός στο κράτος!

Ο ρόλος του "συνηγόρου του πολίτη" είναι κατά κανόνα συμπληρωματικός στις επιδιώξεις και τους στόχους της κεντρικής εξουσίας και των κυβερνήσεων και μόνο εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα μπορούν να υπάρξουν. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε καθαρά από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του "συνηγόρου του πολίτη" Ν. Διαμαντούρου και των "ομολόγων" του από την Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία.

Από τις τοποθετήσεις τόσο του Ν. Διαμαντούρου, στενού φίλου του Κ. Σημίτη, όσο και των ξένων προσκεκλημένων, αποσαφηνίστηκε ότι ο "συνήγορος του πολίτη" δε δρα ανταγωνιστικά προς τις κυβερνήσεις, αλλά έχει κοινούς στόχους με αυτές. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ο "συνήγορος του πολίτη", ο οποίος υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε για να υπερασπίσει τους πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία και την κακοδιοίκηση, "είναι συνέταιρος με το κράτος και την κυβέρνηση"!

Από την εμπειρία που μεταφέρθηκε από τους ξένους προσκεκλημένους, όπου ο θεσμός λειτουργεί επί χρόνια, προκύπτει ότι μόνο σε οριακές και κραυγαλέες περιπτώσεις παρεμβαίνει για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών, και, σχεδόν ποτέ, αυτεπάγγελτα, αλλά αφού πρώτα συνεννοηθεί με τις "αρμόδιες" υπηρεσίες.

Σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού στη χώρα μας ο Ν. Διαμαντούρος είπε ότι σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της στελέχωσής του. Οσον αφορά τις αναφορές που μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει οι πολίτες, ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας (κυρίως για τις συντάξεις) και ακολουθούν οι αναφορές για οικιστικά - πολεοδομία, για τη δημόσια διοίκηση και, τέλος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ