Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σε ρόλο προπαγανδιστή της ΕΕ
  • Προγραμματίζονται εκδηλώσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, προκειμένου να "περάσει" στο λαό η πολιτική του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών
  • Αχ. Κανταρτζής: Στόχος η μονόπλευρη προβολή της ΕΕ

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μετατροπή της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε προπαγανδιστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ίδια στιγμή που αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα κρατικά ΜΜΕ για μία ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Οπως φάνηκε από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που κατάρτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λ. Αποστολίδης, προβλέπεται η διενέργεια εκδηλώσεων και στην Αθήνα και στην περιφέρεια με τη συμμετοχή Νομαρχών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών σε μια προσπάθεια να προπαγανδιστούν τα "καλά" της ΕΕ την ίδια στιγμή που ευρύτερα στρώματα του λαού με τους αγώνες τους έρχονται αντιμέτωποι με την καταστροφική πολιτική του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Επίσης, προτείνεται στα τέλη Γενάρη να συζητηθεί η κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, με την παρουσία και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης της Κύπρου, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις και με τις αντίστοιχες επιτροπές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας..

Την έντονη αντίθεσή του, με τον προγραμματισμό αυτό εξέφρασε το μέλος της επιτροπής βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω ξεφεύγουν από την αποστολή της επιτροπής, έτσι όπως αυτή προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής. Επιβεβαιώνονται, είπε, οι επισημάνσεις μας ότι επιδιώκεται να στραφεί η επιτροπή σε μία μονόπλευρη προβολή της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι να ενημερωθεί πλήρως ο λαός με το άνοιγμα των κρατικών ΜΜΕ προς την κατεύθυνση αυτή. Σχολιάζοντας την κλήση της αντίστοιχης επιτροπής της Κύπρου στη διαδικασία κύρωσης της συνθήκης του Αμστερνταμ τόνισε ότι έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μειωμένης κρατικής οντότητας. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι Κύπριοι ζήτησαν οι ίδιοι να παρίστανται ως παρατηρητές για να ακούσουν τη διαδικασία κύρωσης.

Τη συμφωνία τους για την προώθηση της προπαγάνδισης της ΕΕ εξέφρασαν και οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους επειδή, όπως είπαν, ακόμα και δικοί τους οπαδοί δυσπιστούν πλέον για την ΕΕ και υπάρχει έτσι περιθώριο να αναπτυχθούν "δυνάμεις που αντιδρούν στην ΕΕ". Την ίδια αγωνία για την ανάγκη "ενημέρωσης" εξέφρασε και η Μ. Δαμανάκη.

Τελικά, ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε τις γραπτές παρατηρήσεις των μελών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Σε βάρος των λαών η διεύρυνση

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις διαδικασίες της διεύρυνσης της ΕΕ ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι η διεύρυνση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους λαούς των υπό ένταξη χωρών. Οσο δε για την Κύπρο εξέφρασε το φόβο ότι η διαδικασία ένταξης θα χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός για τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την υποκρισία της ΕΕ, η οποία υποτίθεται ότι ζητάει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να εξετάσει την ένταξη μιας νέας χώρας. Ανέφερε δε το παράδειγμα της Βουλγαρίας στην οποία με πρόσφατο νόμο απαγορεύεται σε όσους ήταν μέλη του πρώην κομμουνιστικού κόμματος να προσληφθούν στο δημόσιο. Και παρ' όλη αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει πάρει εύσημα από την ΕΕ, γιατί σημειώνει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Ανάλογες απαγορεύσεις είπε, ισχύουν και σε άλλες χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά η ΕΕ τις συγχαίρει για την πρόοδο που αυτές κάνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ