Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναζητούνται προσχήματα

Η ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο αποτελεί άμεσο στόχο της αμερικανικής διπλωματίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ είχε χτες συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αν. Χέρκους, με την οποία αντάλλαξε απόψεις πάνω σε προτάσεις που αναφέρονται σε μέτρα ασφαλείας και στη μείωση των εξοπλισμών στην Κύπρο, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στο νησί.

Η συνάντηση Μίλερ - Χέρκους έγινε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και σ' αυτήν ήταν παρόντες ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Μάντεν. Οι προτάσεις αναμένεται να διαβιβαστούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών, που εργάζονται σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στα πλαίσια των προσπαθειών εντάσσονται και οι συνομιλίες Μίλερ - Χέρκους. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Χόλμπρουκ στο πλαίσιο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο Χόλμπρουκ και ο Μίλερ θα επισκεφτούν ακολούθως την Αθήνα.

Στο μεταξύ ο απεσταλμένος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) στη Βιέννη μετέδωσε χτες το πρωί ότι το θέμα των πυραύλων και της μείωσης των εξοπλισμών στην Κύπρο συζητείται και στην αυστριακή πρωτεύουσα και σε άμεση σχέση με μια ενδεχόμενη χειρονομία του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς την Τουρκία, κατά τη χτεσινοβραδινή συζήτηση του θέματος της αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η εναλλακτική λύση της μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη, μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΡΙΚ, είναι ένα θέμα που βρίσκεται στη σκέψη και της κυπριακής ηγεσίας και θεωρείται ως εφικτή λύση σ' ένα πακέτο ανταλλαγμάτων για μείωση των εξοπλισμών. Αναμένεται και κάποια ανταπόκριση από την Τουρκία για να δοθεί η δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πλέον ως κυρίαρχο κράτος με την Ελλάδα το θέμα της μεταφοράς και προσωρινής εγκατάστασης των πυραύλων αυτή τη φορά στην Κρήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ