Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Τιμή στον Παναγή Λευκαδίτη που χάσαμε"

Πριν μερικές βδομάδες άφησε την τελευταία του πνοή ο Κεφαλλονίτης αντιστασιακός δημοσιογράφος, λογοτέχνης και ποιητής, ο σύντροφος Παναγής Λευκαδίτης, ένας ακόμη από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στη Θηράμωνα της Κεφαλονιάς από οικογένεια ολοκληρωτικά δοσμένη στην Εθν. Αντίσταση.

Στα γυμνασιακά του χρόνια ενστερνίζεται τις σοσιαλιστικές - επαναστατικές ιδέες και γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Η κατοχή τον βρίσκει φοιτητή της Νομικής στην Αθήνα. Αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να γυρίσει στην Κεφαλονιά. Εντάσσεται στο ΕΑΜ, αρθρογραφεί στην παράνομη εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ" και εμψυχώνει τους σκλαβωμένους με φλογερά πατριωτικά άρθρα και σχόλια. Στην απελευθέρωση και μετά τη Βάρκιζα βρίσκεται επικεφαλής της εφημερίδας "Ελεύθερη Κεφαλονιά" της ΝΕ του ΕΑΜ, ως διευθυντής και αρχισυντάκτης. Υφίσταται διώξεις και προπηλακισμούς, και τέλος, φυλακίζεται για το "καυτερό" άρθρο του "τα κακά συναπαντήματα".

Διωκόμενος από το μισαλλόδοξο μεταβαρκιζιανό καθεστώς κατέφυγε στην Αθήνα, όπου ανάμεσα από διώξεις και κατατρεγμούς καταφέρνει να πάρει το πτυχίο του ως δικηγόρος. Πάντοτε εφάρμοζε την αρχή της λαϊκής δικαιοσύνης και προέτρεπε τους αντιδίκους σε συνεννόηση.

Στο ίδιο διάστημα ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Δημοσιεύει άρθρα και δοκίμια σε προοδευτικές εφημερίδες όπως τη "Χαραυγή" και κυκλοφορεί πολλές ποιητικές συλλογές (ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ποιητικό έργο του "Παρτιτούρα για τη Λαϊκή Ραψωδία της Εθνικής Αντίστασης", απαύγασμα των ιδεών και της πολιτικής του σκέψης.

Οι φίλοι και σύντροφοι Κεφαλονίτες από την Επιτροπή ετεροδημοτών της Αθήνας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και τη συμπαράστασή τους στην αγαπημένη του οικογένεια και τ' αδέλφια του για το χαμό του άξιου τέκνου της Κεφαλονιάς και του προοδευτικού επαναστατικού κινήματος του τόπου μας, και προσφέρουν, αντί για λουλούδια στον τάφο του, 10.000 δραχμές προς τιμή των 80 χρόνων του τιμημένου ΚΚΕ στο οποίο πιστός έμεινε ο Παναγής Λευκαδίτης σ' όλη του τη ζωή.

Οι φίλοι και σύντροφοί του: Διονύσης και Κώστας Γιωργάτος,Γιάννης Στεφανίτσης και Σπύρος Σταματάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ