Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ρόλος συμπληρωματικός στο κράτος!

Ο ρόλος του "συνηγόρου του πολίτη" είναι κατά κανόνα συμπληρωματικός στις επιδιώξεις και τους στόχους της κεντρικής εξουσίας και των κυβερνήσεων και μόνο εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα μπορούν να υπάρξουν. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε καθαρά από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του "συνηγόρου του πολίτη" Ν. Διαμαντούρου και των "ομολόγων" του από την Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία.

Από τις τοποθετήσεις τόσο του Ν. Διαμαντούρου, στενού φίλου του Κ. Σημίτη, όσο και των ξένων προσκεκλημένων, αποσαφηνίστηκε ότι ο "συνήγορος του πολίτη" δε δρα ανταγωνιστικά προς τις κυβερνήσεις, αλλά έχει κοινούς στόχους με αυτές. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ο "συνήγορος του πολίτη", ο οποίος υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε για να υπερασπίσει τους πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία και την κακοδιοίκηση, "είναι συνέταιρος με το κράτος και την κυβέρνηση"!

Από την εμπειρία που μεταφέρθηκε από τους ξένους προσκεκλημένους, όπου ο θεσμός λειτουργεί επί χρόνια, προκύπτει ότι μόνο σε οριακές και κραυγαλέες περιπτώσεις παρεμβαίνει για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών, και, σχεδόν ποτέ, αυτεπάγγελτα, αλλά αφού πρώτα συνεννοηθεί με τις "αρμόδιες" υπηρεσίες.

Σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού στη χώρα μας ο Ν. Διαμαντούρος είπε ότι σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της στελέχωσής του. Οσον αφορά τις αναφορές που μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει οι πολίτες, ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας (κυρίως για τις συντάξεις) και ακολουθούν οι αναφορές για οικιστικά - πολεοδομία, για τη δημόσια διοίκηση και, τέλος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ