Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ"
Τώρα τα "παράθυρα", αργότερα το "έκτρωμα"

Δε γνωρίζουμε πότε θα συνταχθεί, δε γνωρίζουμε τι θα περιέχει ως στόχο, δε γνωρίζουμε τι πόροι θα διατεθούν για την εφαρμογή του, αλλά γνωρίζουμε ότι είμαστε... "σοσιαλιστές" και πως πολύ μας ενδιαφέρει το πρόβλημα της ανεργίας! Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, μόνο με τον παραπάνω τρόπο μπορούν να αποδοθούν (σ. σ. "μεταφραστούν") τα όσα... μεγαλόπνοα περί "αέρα κοπανιστού" δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μεταφέροντας στους δημοσιογράφους τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των "15" κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου και κατά τη διάρκεια της πρωινής τους συνεδρίασης με θέμα το περιβόητο "Σύμφωνο για την Απασχόληση".

Ο Γ. Παπαντωνίου επιδιώκοντας ρόλο πρωταγωνιστή σε μια παράσταση χωρίς... σενάριο, αφού αρχικά μίλησε με θέρμη για την πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατών στην ΕΕ που δήθεν καθιστά την ενασχόληση με το πρόβλημα της ανεργίας σε ζήτημα "πρώτης γραμμής", πέρασε - ατυχώς για την κυβέρνηση και την ΕΕ - σε ανάλυση επί του συγκεκριμένου προγράμματος που... επεξεργάστηκαν οι "15".

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του:

α) Οι "15" δε γνωρίζουν πότε θα συνταχθεί το "σύμφωνο απασχόλησης" ούτε πότε θα εφαρμοστεί, αφού αυτοί απλώς κατέληξαν να δώσουν μια εντολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, να αρχίσουν να συνεδριάζουν, στο μέλλον, για τη συγγραφή του κειμένου. Πότε θα τελειώσουν, ο Γ. Παπαντωνίου δεν το ήξερε...

β) Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το "σύμφωνο" θα περιέχει κάποιους "δεσμευτικούς στόχους" όμως, χωρίς να είναι δεσμευτικό (! ) για τα κράτη - μέλη, αλλά δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιους στόχους, καθώς αυτό θα αποτελέσει "αντικείμενο συζητήσεων", όπως είπε.

γ) Οσον αφορά τι ποσά θα διατεθούν ή τι ποσοστό του κοινοτικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τους "15", ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε, όταν ρωτήθηκε από τον "Ρ", ότι δε γνωρίζει, αφού οι αρχηγοί των κρατών - μελών "δεν μπήκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία" επ' αυτού...

Κατόπιν όλων των παραπάνω είναι έκδηλο πού στοχεύουν η σύνοδος των "15" και οι σοσιαλδημοκράτες που αποτελούν την πλειοψηφία. Με δεδομένο το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, επιδιώκουν να τονώσουν... ανέξοδα το "κοινωνικό" πρόσωπο της ΕΕ, σερβίροντας στους ανέργους παραμύθια περί ενδιαφέροντος... Με άλλα λόγια, οι "15" έχοντας δεδομένο και κατοχυρωμένο το "Σύμφωνο Σταθερότητας" των πολυεθνικών (σ. σ. δηλαδή το σύμφωνο της αέναης λιτότητας κατά των λαών), επιχειρούν να ντύσουν την απάνθρωπη πολιτική τους με το "φιλολαϊκό" τάχα, περιτύλιγμα ενός "συμφώνου για την απασχόληση". Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου, το εν λόγω "σύμφωνο" θα συμπληρώσει το προηγούμενο για τη "σταθερότητα", σε ένα ενιαίο σύνολο.

Εκείνο πάντως που έχει μεγαλύτερη σημασία για το "έκτρωμα" που θα προκύψει ως πολιτική για την απασχόληση (όταν αυτό το "σύμφωνο" καταληχτεί), είναι η λογική που διακατέχει τους "15", όπως καταγράφηκε και στις χτεσινές δηλώσεις τους. Σύμφωνα με την παραπάνω νεοφιλελεύθερη - σοσιαλδημοκρατικού τύπου - λογική, η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας θα επέλθει διά της "διεύρυνσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας"!.Οι Ελληνες, μετά το νομοθετικό τερατούργημα κατάργησης του 8ωρου, γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από τέτοιες διατυπώσεις.

Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου στη συνέντευξη που παρέθεσε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού ενώπιον των υπολοίπων "εταίρων". Ο Κ. Σημίτης,λοιπόν, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της ανεργίας σε σχέση με τις άλλες χώρες αφού:

α) Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόβλημα εισόδου των αγροτών (σ. σ. που ξεκληρίζονται από τις εστίες τους) στις πόλεις.

β) Στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην εργασιακή διαδικασία (40% έναντι 50% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος).

γ) Υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών, σε ποσοστά αντίστοιχα, όπως είπε, του μεταπολεμικού κύματος, που γνώρισε η Γερμανία μετά το '50.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ