ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης

Απεργούν σήμερα πανελλαδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Στις 10 π.μ., η κορυφαία συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που οργανώνει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης εισπράττει σήμερα η βαθιά αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική - όπως αυτή εκφράζεται στον αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων - από τους χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά, με τη συμμετοχή τους στην κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά),που διοργανώνεται από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή,στέλνουν ακόμα μήνυμα καταδίκης της συμβιβαστικής τακτικής των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστές οργανώσεις.

Τη δική τους ξεχωριστή νότα δίνουν στη σημερινή κινητοποίηση οι συνταξιούχοι,που συμμετέχουν, διεκδικώντας ανθρώπινες συντάξεις και καταδικάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης καλεί και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Αγωνιστικό ανάστημα υψώνουν σήμερα, επίσης, οι μαθητές και σπουδαστές,διεκδικώντας αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την παιδεία στο 15%, 12χρονο σχολείο, κατάργηση του νόμου για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας κ.ά.

Να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα προνοιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Καλούν στη συγκέντρωση

Το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με ομόφωνη απόφαση της γενικής του συνέλευσης, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ καλεί και την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή "να πάρει πρωτοβουλίες για την παραπέρα συσπείρωση και συντονισμό της δράσης των εργαζομένων".

Στην ανακοίνωση του σωματείου, εκφράζεται η αγανάκτηση και αντίθεσή του με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που "υπηρετεί πιστά τις επιλογές του κεφαλαίου και ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα" και καταδικάζεται "η στάση των συμβιβασμένων και υποταγμένων της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που υπονομεύει την ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων".

- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επισιτιστών καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να καταγγείλουν μ' αυτόν τον τρόπο τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την αντισυνταξιουχική - αντεργατική πολιτική.

- Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, την απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ να μην συμμετάσχει στην απεργία και καλεί τους εργαζόμενους να την αψηφήσουν, να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

- Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Ιονικής καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, υιοθετεί το διεκδικητικό πλαίσιο της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, τη συναινετική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

- Επίσης, η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απεργία και τις απεργιακές επιτροπές που συγκροτήθηκαν για να της δώσουν περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στην αντεργατική λαίλαπα. Με ανακοίνωσή της, η Κίνηση καλεί τον πειραϊκό λαό να συμμετάσχει στην απεργία, διατρανώνοντας τη διάθεσή του να αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων, που στον Πειραιά έχουν να κάνουν με την αύξηση της ανεργίας και την παραγωγική υποβάθμιση, με την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα και του παραγωγικού ρόλου του λιμανιού, με τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Καλεί ακόμα το λαό του Πειραιά να συντονίσει τα βήματά του με όλους όσους αγωνίζονται, όπως οι απολυμένοι εργάτες του δήμου, οι μαθητές της πόλης κ.ά.

Περιοδείες σε χώρους δουλιάς

Αξιοποιώντας και την τελευταία στιγμή χτες, συνδικαλιστικά στελέχη, μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, μετέφεραν το απεργιακό μήνυμα σε χώρους δουλιάς. Στα πλαίσια αυτά, η Χριστίνα Τσεντούρου και ο Τ. Γόντικας επισκέφτηκαν την πλεκτοβιομηχανία "Βασιλειάδης" και το βυρσοδεψείο "Τρύπος" στον Ταύρο.

Στην πρώτη επιχείρηση, όπου τελευταία έγιναν 30 απολύσεις κατά παράβαση του νόμου, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου, οι συνδικαλιστές δέχτηκαν την αδικαιολόγητη επίθεση του διευθυντικού στελέχους Γ. Μαρή,ο οποίος τους απείλησε ακόμα και ότι θα φέρει την Αστυνομία!

Ο Γ. Μαρής έδειξε να ενοχλείται και άρχισε να φωνάζει, καλώντας μάλιστα και τις εργαζόμενες να δηλώνουν αν έχουν πρόβλημα (!), όταν η συνδικαλίστρια έκανε λόγο για "σύγχρονες αλυσίδες", καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Η προσπάθειά του να υπερασπίσει την επιχείρηση δεν έφερε αποτελέσματα, αφού οι συνδικαλιστές τού "θύμισαν" τις πρόσφατες παράνομες απολύσεις, αλλά και ότι η επιχείρηση δε δίνει έγκαιρα τα αναδρομικά της σύμβασης, δεν πληρώνει καθιερωμένες αργίες κ.ά.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν το βυρσοδεψείο "Τρύπος". Εκεί ο Τ. Γόντικας μίλησε στους εργάτες, κατήγγειλε τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι ήταν αυτή τους η στάση που οδήγησε στη συγκρότηση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, προκειμένου η απεργία να πετύχει, να πάρει ταξικά χαρακτηριστικά και να αποτελέσει αρχή για νέους αγώνες, σε ταξική κατεύθυνση.

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε την αντεργατική πολιτική, μίλησε για το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στην εξαθλίωση του εργάτη. Καταλήγοντας, τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας ότι η μόνη διέξοδος για τους εργάτες βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Διοίκηση Ταμείων - "ταμείο εργατοπατέρων"

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Η κυβέρνηση, με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διαιωνίζει τα υπάρχοντα σχήματα διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων, σχήματα ασφυκτικού ελέγχου των Ταμείων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Προβλέπεται ανασύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των Ταμείων αυθαίρετα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ορίζεται απλά, ότι θα μετέχουν στα ΔΣ εκπρόσωποι των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που προφανώς θα διορίζονται, όπως μέχρι σήμερα, από τον υπουργό. Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δε φαίνεται ότι θα έχουν την πλειοψηφία στα ΔΣ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αναδιάρθρωση του ΔΣ του νέου Ταμείου επαγγελματιών, με πρόβλεψη για συμμετοχή σ' αυτό των σημερινών διορισμένων προέδρων του Ταμείου Εμπόρων και του Ταμείου Αυτοκινητιστών, ενός υπαλλήλου και ενός κυβερνητικού επιτρόπου από το εποπτεύον υπουργείο.

Περισσότερο ελεγχόμενο θα είναι το ΔΣ του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, περισσότερο ελεγχόμενες θα είναι οι τοπικές διοικητικές επιτροπές (ΤΔΕ) ΙΚΑ, για τις οποίες προβλέπεται ο διορισμός δικαστικών ως προέδρων ή υπαλλήλων του εποπτεύοντος υπουργείου. Και παλιότερα προβλεπόταν δικαστικοί για τις ΤΔΕ, αλλά οι δικαστικοί ήταν απρόθυμοι να δεχτούν το διορισμό τους. Ετσι, τώρα, θα μετέχουν δύο υπάλληλοι του υπουργείου, ένας διορισμένος εκπρόσωπος των εργοδοτών και ένας διορισμένος των ασφαλισμένων.

Είναι γνωστός ο ασφυκτικός έλεγχος των Ταμείων από όλες της κυβερνήσεις για την άγρα εκλογικής πελατείας. Οι αυταρχικές και αδιαφανείς μέθοδοι διοίκησης και διαχείρισης, που ισχύουν, δεν εξασφαλίζουν ορθολογική οργάνωση και ομαλή λειτουργία στα Ταμεία και επιτρέπουν την ανάπτυξη σειράς αρνητικών φαινομένων (κυκλώματα, μίζες κλπ.).

Ο τρόπος διοίκησης των Ταμείων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κακοδιοίκηση, την κακοδιαχείριση, τις κομματικές παρεμβάσεις, τη ρουσφετολογία και γενικότερα για την κακοδαιμονία των Ταμείων. Για τον τρόπο διοίκησης τεράστιες είναι οι ευθύνες των εκάστοτε διοικήσεων. Στο ΙΚΑ, όπως υπολογίζει ο διοικητής του (ΕΘΝΟΣ 18/3/97), μόνο από τις πολιτικές παρεμβάσεις χάνονται κάθε μέρα 200 εκατομμύρια δραχμές.

Παλιότερα η ΓΣΕΕ είχε καταρτίσει σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση των Ταμείων, το οποίο παρέδωσε στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ και με το οποίο προτεινόταν τα ΔΣ να απαρτίζονται από 4 εκπροσώπους των εργαζομένων, 1 των συνταξιούχων και 1 του κράτους. Επίσης προτεινόταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και συνταξιούχων να υποδείχνονται από τις περισσότερο αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τους και οι διοικητές και πρόεδροι των Ταμείων να ορίζονται από τα ΔΣ. Σήμερα οι πλειοψηφούσες ηγεσίες των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων δε φαίνεται να επιμένουν στην παλιότερη αυτή πρόταση της ΓΣΕΕ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και εκείνων των συνδικαλιστών, που ενώ διορίζονται στα ΔΣ ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, υποβοηθούν ή ανέχονται τις πολιτικές παρεμβάσεις και τη διαιώνιση του ασφυκτικού ελέγχου των ταμείων από τις κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση, για να ανταμείψει αυτούς τους συνδικαλιστές, βέβαια, και για τη στάση τους έναντι της γενικότερης πολιτικής της, εντάσσει μεν με το νομοσχέδιο, το "ταμείο εργατοπατέρων" στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, αλλά για όλους τους σημερινούς συνδικαλιστές προβλέπει να ισχύουν οι προϋποθέσεις, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, του αμαρτωλού ταμείου. Ετσι το "ταμείο των εργατοπατέρων", παρά τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για κατάργησή του, θα καταργηθεί, ουσιαστικά μετά 35 χρόνια! Μάλιστα, οι σημερινοί συνδικαλιστές θα πάρουν - εκτός βέβαια των συνεπών συνδικαλιστών που αρνούνται τις συντάξεις του "ταμείου" - και ένα "δωράκι" από τη διανομή των διαθέσιμων του Λογαριασμού Πρόνοιας του "ταμείου", παρ' όλο που τα διαθέσιμα αυτά δεν προέρχονται από εισφορές τους, αλλά κυρίως από κοινωνικούς πόρους και προόδους περιουσίας.

Είναι ανάγκη, βέβαια, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, να ληφθούν μέτρα δημοκρατικής αναδιοργάνωσης των Ταμείων, κυρίως με την καθιέρωση πλήρους αυτοδιοίκησης - αυτοδιαχείρισης, με ανάληψη της πλειοψηφίας των ΔΣ από αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων και συνταξιούχων ή τουλάχιστον εκπροσώπους που θα προτείνονται από τις περισσότερο αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με απομάκρυνση των διορισμένων διοικήσεων και τον ορισμό των διοικητών και προέδρων των Ταμείων από τα ΔΣ. Η εποπτεία του κράτους πρέπει να περιορίζεται απλά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων του Ταμείου. Οσο για την ασφάλιση των συνδικαλιστών στο "ταμείο εργατοπατέρων", πρέπει απλά να λαμβάνεται υπόψη από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ σύμφωνα με τις αρχές της διαδοχικής ασφάλισης και να χορηγείται επικουρική σύνταξη με τις διατάξεις ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Αυτή είναι μια καθαρή λύση.

* Ο Χρήστος Ρουπακιώτης είναι τέως υποδιοικητής του ΙΚΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό "παρών" στις 10πμ στη ΔΕΘ

Αγωνιστικό προσκλητήριο από την Απεργιακή Επιτροπή

(Του ανταποκριτή μας).-

Να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στη ΔΕΘ, καλεί με προκήρυξή της τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης η Απεργιακή Επιτροπή.

"Ο λεγόμενος μονόδρομος για την ΟΝΕ αποδεικνύεται ολέθριος για την εργατική τάξη και την πλειοψηφία του λαού, ενώ αντίθετα σωστό χρυσωρυχείο για την πλουτοκρατία και τις πολυεθνικές. Η ΟΝΕ αποτελεί την κύρια αιτία των προβλημάτων για τους εργαζόμενους", τονίζεται στην προκήρυξη. "Στον αντιλαϊκό της δρόμο η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν με τις αγωνιστικές δυνάμεις, να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα σε κάθε χώρο, να λειτουργήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η Απεργιακή Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο, δεν υπάρχει άλλη λύση", προσθέτει η προκήρυξη.

Στο μεταξύ η πόλη έχει γεμίσει με αφίσες και πανό που καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στη ΔΕΘ.

Χτες, όπως και όλο το Σαββατοκύριακο, με συνεχείς περιοδείες, τα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής μετέφεραν το απεργιακό μήνυμα σε τόπους δουλιάς της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση μπροστά στη ΔΕΘ. Τα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής Θ. Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Σάββας Τσακμακίδης, Ακης Οργαντζής και Θαν. Κρουστάλης, συνδικαλιστές, επισκέφθηκαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ συμμετείχαν σε μεγάλη εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή της πλατείας Βαρδαρίου και το απόγευμα στην αγορά. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι δήλωσαν ότι σήμερα το πρωί θα περιμένουν στην κεντρική πύλη τους διαδηλωτές που θα πάρουν μέρος στην πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από τη ΔΕΘ. Πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων Οργανισμών και δήλωσαν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την απόφαση της Απεργιακής Επιτροπής να καταλήξει η απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι. Επίσης μέλη της Απεργιακής Επιτροπής πραγματοποίησαν περιοδείες στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης, στον ΟΤΕ, σε εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής, καθώς και σε βιοτεχνίες.

Με προκήρυξή του το Σωματείο Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στη ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι αποκρούουν την ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών, μουσείων και ΚΟΘ - ΚΩΘ και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, διπλασιασμό των δαπανών για τον Πολιτισμό και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στη ΔΕΘ στις 10 το πρωί.

"Με τη συμμετοχή μας στη Σύσκεψη και τη δράση μας μέσα από την Απεργιακή Επιτροπή που συστάθηκε, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, να δώσουμε απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν υποκύπτουμε", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

ΠΑΤΡΑ
Στην πλατεία Γεωργίου το απεργιακό ραντεβού

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στη σημερινή απεργία είναι οι εργαζόμενοι της Πάτρας, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής. Τα μέλη της Επιτροπής περιοδεύουν σε εργοστάσια και τόπους δουλιάς καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνει, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία στους δρόμους και περικύκλωση της Νομαρχίας. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νέους που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της.

Η επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς η πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας, αφού τα βρήκε με τον τοπικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων, τώρα θυμάται πως... εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και διοργανώνει συγκεντρώσεις εκτόνωσης, με στόχο τη διάσπαση και τον αποπροσανατολισμό. Σ' αυτές τις κινήσεις οι εργαζόμενοι απαντούν με τη δική τους μαζική, ενωτική, ταξική συγκέντρωση στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - βιομήχανοι - πολυεθνικές στο όνομα της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και της ΕΕ. Θεωρούν πως "ο δρόμος των εργατών είναι απεργία - διαδήλωση στην Πλατεία Γεωργίου, περικύκλωση της Νομαρχίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πολυεθνικών. Ο δρόμος των εργατών δεν είναι οι κυβερνητικές φιέστες της διοίκησης του ΕΚ, των ΠΑΣΚΕ - ΣΕΑΜ που οδηγούν στην υποταγή στους βιομηχάνους και στις πολυεθνικές".

Είναι χαρακτηριστικό το κάλεσμα που απευθύνει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας: "Τις τελευταίες μέρες πύκνωσαν οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς και γειτονιές των μελών της Απεργιακής Επιτροπής που καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους νέους σε συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου. Η Απεργιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική αγωνιστική συμμετοχή στην πορεία που θα γίνει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στον αποκλεισμό της Νομαρχίας, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στον στόχο της ΟΝΕ, κόντρα στις υποταγμένες πλειοψηφίες και τις διασπαστικές ενέργειες των τυχοδιωκτικών ομάδων".

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σήμερα δεν κυκλοφορούν:

- Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ και από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας.

- Τα μπλε λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ και από τις 10μμ έως τη λήξη της βάρδιας.

- Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 10πμ έως τις 12μ.

- Τα τρένα του ΟΣΕ όλο το 24ωρο και θα εκτελούνται μόνο δύο δρομολόγια ανά προορισμό. Ετσι, στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 500 και 501, στον άξονα Θεσσαλονίκης - Δικαίων οι αμαξοστοιχίες 604 και 613 και στον άξονα Πειραιά - Πάτρας - Κυπαρισσίας οι αμαξοστοιχίες 302 και 303.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στους κατά τόπους σταθμούς του ΟΣΕ και στα γραφεία ταξιδίων.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για τις 9 π.μ. έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

- Στο Μουσείο,οι εργαζόμενοι των βορείων συνοικιών και των 5ου - 6ου - 7ου Διαμερίσματος, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του κλάδου τροφίμων, της υγείας και των ΔΕΚΟ.

- Στην πλατεία Βάθης,οι εργαζόμενοι των δυτικών συνοικιών, του Θριασίου, του 4ου Διαμερίσματος, των ΟΤΑ, των κλάδων ένδυσης, του μετάλλου, του φαρμάκου, οι ηλεκτρολόγοι και οι λιθογράφοι.

- Στην πλατεία Κάνιγγος,οι εργαζόμενοι των ανατολικών συνοικιών, του 1ου και 2ου Διαμερίσματος, του επισιτισμού, οι οικοδόμοι, οι λογιστές, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες.

- Στο Μοναστηράκι,οι εργαζόμενοι του 3ου Διαμερίσματος, του Πειραιά, των νοτίων συνοικιών και οι εμποροϋπάλληλοι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις

ΛΑΡΙΣΑ.-

Αγωνιστικό ταξικό χαρακτήρα θα δώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας στη σημερινή απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας εναντίον της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχιστεί με πρωτοβουλίες που θα παρθούν από τη "βάση" του εργατικού κινήματος, παρακάμπτοντας τη συμβιβαστική στάση των ηγεσιών.

Στη Λάρισα,η απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Στο Βόλο,την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας,διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, μετά την προκλητική άρνηση της ηγεσίας του τοπικού Εργατικού Κέντρου όχι μόνο να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά και να συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ! Με ανακοίνωσή της η Ενωση Μηχανουργοσιδηρουργών Βόλου καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να δώσουν σήμερα το αγωνιστικό τους "παρών" στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις 10 το πρωί θα γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στα Εργατικά Κέντρα Τρικάλων και Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ