ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πράσινο «σόου» με ολίγον από «Greenpeace»

Ενα «σόου» με ...βαμβάκι έστησαν χτες έξω από την είσοδο του υπουργείου Γεωργίας μέλη του ελληνικού Γραφείου της «Greenpeace».

Αδειασαν δεκάδες κιλά βαμβακιού στο πλατύσκαλο του υπουργείου και δήλωσαν ότι με αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρονται για την παράνομη εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού στη χώρα. Στη συνέχεια, εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος είχε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, ενόψει εκλογών, να εκφράσει δημοσίως το υποκριτικό ενδιαφέρον του για την προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας και να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα ελέγχου ...για τον εντοπισμό τυχόν μεταλλαγμένων σπόρων.

Βέβαια, είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με την εισαγωγή ύποπτων σπόρων, κυρίως από τις ΗΠΑ, αφού εκεί καλλιεργούνται παράλληλα συμβατικά και μεταλλαγμένα φυτά και δημιουργείται πρόβλημα σταυρογονιμοποίησης και επιμόλυνσης των συμβατικών σπόρων. Ομως, το ενδιαφέρον της «Greenpeace», ως προς τα τερατώδη συμφέροντα των πολυεθνικών και την πολιτική που τα στηρίζει, φαίνεται να είναι ευκαιριακό και επιλεκτικό.

Η «Greenpeace» υποστηρίζει ότι κάνει έρευνες για τους εισαγόμενους μεταλλαγμένους σπόρους βαμβακιού, αλλά δε φαίνεται να κάνει ανάλογες έρευνες και για τις επιπτώσεις στην ελληνική γεωργία και τους καταναλωτές, από τις χιλιάδες ραδιενεργείς αμερικανοΝΑΤΟικές βόμβες που έπεσαν στο Κόσσοβο και τη Σερβία. Εδώ και ένα χρόνο, οι «ακτιβιστές» της «Greenpeace», έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για το θέμα αυτό.

Εκτός αυτών, τίθεται και ένα ακόμα ζήτημα σχετικά με τη χτεσινή δράση του ελληνικού Γραφείου της «Greenpeace», έξω από το υπουργείο Γεωργίας. Προχτές, όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, ο Γ. Ανωμερίτης, όλως τυχαίως, συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού και χτες αιφνιδιαστικά ...έσκασαν μύτη έξω από το υπουργείο, διαμαρτυρόμενοι για το ίδιο θέμα οι «ακτιβιστές» της «Greenpeace»...

ΧΑΛΚΙΔΑ
«Χαβούζα» τοξικών αποβλήτων

Η μια μετά την άλλη ξεφυτρώνουν οι δεξαμενές αποθήκευσης χημικών και επικίνδυνων ουσιών από ιδιωτικές εταιρίες που με την ανοχή υπουργείων και υπηρεσιών, έχουν μετατρέψει το χώρο εγκατάστασης και το θαλάσσιο χώρο, στον όρμο Μικρό Βαθύ του Δήμου Αυλίδας, σε χαβούζα τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Ετσι, μετά τη χημική βιομηχανία ΙΝΤΕΡΚΕΜ, σειρά πήρε με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών (Διευθύνσεις Βιομηχανίας και Χωροταξίας - Οικισμού - Περιβάλλοντος) και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αυλίδας, μια νέα χημική βιομηχανία, η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ Λ. Β. Λαυρεντιάδης - ΑΒΕΕ. Κατασκεύασε 17 δεξαμενές (15 των 55 κ.μ, μία των 150 κ.μ. και μία των 295 κ.μ.) αποθήκευσης χημικών.

Η αίτηση της εν λόγω χημικής βιομηχανίας κατατέθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας στις 23-12-1998 και ποτέ δε συζητήθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αν και στο έγγραφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Νομαρχίας φαίνεται ότι η μελέτη έχει εγκριθεί με την υπ' αριθμόν 11702/1292/24-12-1998 απόφαση.

Τα αξιοσημείωτα όσον αφορά την ταχύτητα διεκπεραίωσης από τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι τα εξής: α) Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, μια ημέρα μετά την αίτησή του στη Διεύθυνση Βιομηχανίας για άδεια και β) η χορήγηση άδειας οικοδομής του 7/99 από τη Διεύθυνση Χωροταξίας -Οικισμού - Περιβάλλοντος της Νομαρχίας. Αυτά συνέβησαν ενώ είχε κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς (νομάρχη Εύβοιας, Διεύθυνση Χωροταξίας -, περιφερειάρχη, Αστυνομία και εισαγγελέα Χαλκίδας) απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή της πρώην κοινότητας Βαθέως Αυλίδας, κατά της ΙΝΤΕΡΚΕΜ.

Η απόφαση του ΣτΕ, πλήρως τεκμηριωμένη και λαμβάνοντας υπόψη την εκπονηθείσα μελέτη του 1994, εξαμελούς ομάδας επιστημόνων του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνιζε τις βαρύτατες βλάβες που έχει υποστεί η θαλάσσια και παράκτια περιοχή από τις παρακείμενες τρεις βιομηχανίες (ΧΕΗΣΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ) με ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων από βαρέα μέταλλα (κυρίως χαλκό και μόλυβδο). Θεωρούσε ότι το τμήμα αυτό του Ευβοϊκού κόλπου (νότιο τμήμα) ανήκει στις πλέον πληγείσες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, που, αν δεν αναληφθεί προσπάθεια αποκατάστασης θα υποστεί οικολογική καταστροφή.

Εκτός της απόφασης του ΣτΕ, όμως, υπάρχει ο πλησίον αρχαιολογικός χώρος και η προς έγκριση Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, στους οποίους απαγορεύεται κάθε νέα εγκατάσταση βιομηχανιών.

Η ΙΝΤΕΡΚΕΜ βρίσκει συνεχώς «παράθυρα και παραθυράκια», κωλυσιεργεί στην κατεδάφιση των τριών παράνομων δεξαμενών που έχει αναγείρει πάνω σε μπαζωμένη παραλία και σεισμογενή χώρο. Πολεοδομία και Νομαρχία (ειδικότερα ο νομάρχης) δεν έχουν την πολιτική βούληση να συντάξουν και να υπογράψουν πρωτόκολλο κατεδάφισης και να στείλουν συνεργείο.

Το ίδιο «εν κρυπτώ και παραβύστω» υπογράφτηκε η άδεια για την εγκατάσταση της «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ» σε μια περιοχή 70 χιλιάδων κατοίκων (Χαλκίδας και Αυλίδας) που ζει υπό την ασύδοτη δράση ρυπογόνων βιομηχανιών.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων

Με σοβαρές καθυστερήσεις πληρώνονται οι υπάλληλοι του Δήμου Ανω Λιοσίων, την ώρα μάλιστα που η διοίκηση του δήμου προχωρεί σε εκατοντάδες προσλήψεις, έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του δήμου, η διοίκηση αντί να εξηγήσει τους λόγους για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, «αρέσκεται να δηλώνει πως τα Ανω Λιόσια είναι ο πιο πλούσιος δήμος (φανταστείτε αν ήμασταν φτωχός δήμος τι θα είχε γίνει)». Η εξήγηση - όπως τη δίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - είναι πως η διοίκηση του δήμου δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή των διάφορων παρατρεχάμενων, ειδικών συμβούλων, ή επαγγελματιών δημοτικών συμβούλων, που παίρνουν παχυλότατους μισθούς. Την ίδια ώρα, πέρα από τις καθυστερήσεις, ο δήμος χρωστά στους εργαζόμενους τις παροχές σε γάλα 12 μηνών.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και παρά τις προσπάθειες που κάναμε να συνεννοηθούμε με τη διοίκηση και να τους εξηγήσουμε πως παρανομεί, αυτό δεν έγινε κατανοητό», σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην ανακοίνωσή του. Και καταλήγει πως οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν και πάλι με κινητοποιήσεις αν ο δήμαρχος, Ν. Παπαδήμας, δεν τους πληρώνει όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή κάθε 1η και 16η του μήνα.


ΣΥΜΗ
Αντιδρούν στα δημοσιεύματα περί υποκίνησης

Εξακολουθεί να παίζει με την υγεία των κατοίκων της Σύμης η κυβέρνηση, καθώς η υγειονομική τους κάλυψη είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Περίπου έξι μήνες μετά την υπόσχεσή της, πως θα διορίσει τους γιατρούς που έχουν ανάγκη, οι Συμιανοί ζουν με την ελπίδα να μην ...αρρωστήσουν.

Μάλιστα, αντιμετωπίζουν και τα χλευαστικά σχόλια κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, πως η πρόσφατη απόφασή τους να διαμαρτυρηθούν παραδίνοντας τα εκλογικά τους βιβλιάρια, εντάσσεται σε πολιτικά παιχνίδια. Απάντηση στα δημοσιεύματα έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Σύμης που έχουν συγκροτήσει οι κάτοικοι. Σε αυτήν σημειώνουν: «Κλείνουμε τ' αυτιά μας στις σειρήνες που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, υποβαθμίζοντας τον αγώνα που προσπαθεί να διασφαλίσει τη ζωή των παιδιών μας, των γονιών, των φίλων, γειτόνων και επισκεπτών μας».

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνουν πως θα συνεχιστεί η κατάθεση των εκλογικών βιβλιαρίων - μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και κατατεθεί 1.146 βιβλιάρια που αντιστοιχούν στο 95% των μόνιμων κατοίκων και ψηφοφόρων του νησιού. Είναι φανερή η οργή των κατοίκων για την υποκρισία της κυβέρνησης, αυτή όμως δεν καταδικάζεται με αποχή που τελικά ευνοεί την κυβέρνηση... Παράλληλα, χθες οι γιατροί του ΙΚΑ Ρόδου ξεκίνησαν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση της Διοίκησης να επισκέπτονται το Πολυιατρείο της Σύμης εκ περιτροπής. Οι γιατροί έχουν εξαγγείλει και νέα 48ωρη απεργία, την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη, 15 και 15 Μάρτη.

Χωροθετούν μαρίνα σε ακατάλληλη περιοχή

Κατά παράβαση χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών, η κυβέρνηση προχωρεί στη χωροθέτηση μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη, προκαλώντας τις έντονες και καθολικές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Οπως υπογραμμίζουν, σε Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Ορ. Κολοζώφ «η περιοχή για την οποία γίνεται συζήτηση για τη χωροθέτηση της μαρίνας, είναι κλειστός κόλπος, με αποτέλεσμα την πολύ δύσκολη ανανέωση των υδάτων, η οποία θα γίνει δυσκολότερη από την κατασκευή λιμενοβραχιόνων κλπ.». Συνεχίζοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος είναι ακατάλληλος, λόγω των έντονων βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ήδη επιβαρυμένο από την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και τη λειτουργία βόθρων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, μια σειρά μελετών για την περιοχή δεν προβλέπει μαρίνα στο Πόρτο Ράφτη. Χαρακτηριστικά σημειώνουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους: «Τόσο η χωροταξική μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, που έγινε με εντολή του Οργανισμού Αθήνας και αφορούσε τη μελέτη του χώρου των Μεσογείων και τις χρήσεις γης, μετά τη χωροθέτηση του αεροδρομίου στα Σπάτα, όσο και η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μαρκοπούλου, δεν προβλέπουν μαρίνα στο Πόρτο Ράφτη». Εύλογα, λοιπόν, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς «ποιοι λόγοι αναπτυξιακοί, οικονομικοί επιβάλλουν τη δημιουργία μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ