ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Επιτέλους έλεος"!

Με επιστολή της προς τους διευθυντές ειδήσεων των ΜΜΕ, η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα για έλλειψη αντικειμενικότητας, δημοκρατικής ευαισθησίας και σωστής ενημέρωσης σχετικά με την προχτεσινή κινητοποίηση

Για "έλλειψη αντικειμενικότητας, δημοκρατικής ευαισθησίας, σωστής ενημέρωσης, αλλά και αντιστροφή της πραγματικότητας, αποσιώπηση και σε μερικές περιπτώσεις συνειδητή διαστρέβλωση" σε ό,τι αφορά την παρουσίαση των επιτυχημένων συγκεντρώσεων που διοργάνωσαν προχτές οι Απεργιακές Επιτροπές, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, καταγγέλλονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε επιστολή της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής προς τους διευθυντές ειδήσεων των ΜΜΕ.

"Τα δελτία ειδήσεων όλων των βασικών καναλιών - τονίζεται - δεν είδαν και δεν έδειξαν τους πάνω από 7.000 απεργούς που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Αθήνας. Δεν είδαν και δεν έδειξαν την κοινή και συγκροτημένη πορεία των απεργών με τους μαθητές - σπουδαστές. Δεν άκουσαν και δεν είπαν τίποτα από την κεντρική ομιλία, το ψήφισμα, τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας των απεργών με τους υπουργούς. Ολα αυτά δεν άξιζαν 60 δευτερόλεπτα προβολής; Δεν ήταν γεγονότα κοινωνικά; Δεν ενδιαφέρουν μια σημαντική μερίδα τηλεθεατών; Η μήπως πρέπει όλοι να εθιστούμε στο τρίπτυχο "γυμνό - κουτσομπολιό - αίμα"; Τέτοιους τηλεθεατές θέλετε να διαμορφώσετε; Εμείς λέμε σε κάθε περίπτωση όχι".

Σε άλλο σημείο της επιστολής η Επιτροπή σημειώνει ότι "είναι έξω από τα όρια κάθε λογικής η προβολή επί 5 λεπτά σε όλα τα μεγάλα κανάλια της δράσης 15 ατόμων που έσπασαν μια βιτρίνα και οι τίτλοι "Κάηκε η Αθήνα". Φαίνεται ότι στη ζυγαριά της σκοπιμότητας, που ονομάζεται τηλεθέαση, οι 15 βαραίνουν περισσότερο από τις 7.000".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα κρατικά κανάλια, τα οποία "έδωσαν τα "ρέστα" τους στην κατασυκοφάντηση των πρωτοβουλιών μας, της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης".

Τα "πυρά" της Επιτροπής δέχεται και το τμήμα εκείνο του ημερήσιου Τύπου που λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο. Υπογραμμίζεται στην επιστολή: "Ελεος επιτέλους! Μέχρι και την κα Παπαρήγα εμφανίζει εφημερίδα σαν ομιλήτρια στη συγκέντρωση!", ενώ καταγγέλλονται και τα όσα γράφτηκαν περί "καπελώματος των μαθητών", "διασπάσεις" και "κομματικοποιήσεις".

Απαντώντας στα περί "κομματικοποιήσεων", η Επιτροπή τονίζει ότι "τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν ότι η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το ΚΚΕ, με πρόφαση το γεγονός ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν πράγματι πολλά συνδικαλιστικά στελέχη που είναι μέλη του ΚΚΕ. Αν αυτό όμως ήταν το κριτήριο, όφειλαν τα ΜΜΕ να αναφέρουν και τη "σύναξη" που έκαναν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σαν συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού στελέχη αυτών των κομμάτων συνθέτουν τις πλειοψηφίες σ' αυτές τις οργανώσεις".

Στην επιστολή εκφράζεται η άποψη ότι αυτά τα φαινόμενα ούτε τυχαία είναι, ούτε από άγνοια εμφανίζονται, αλλά ότι "συνθέτουν μια "σύγχρονη αντίληψη" για την ενημέρωση, που αντιστρέφει την πραγματικότητα, δίνει γη και ύδωρ στο εύπεπτο θέαμα και ταυτόχρονα στοχεύει στην τεχνητή περιθωριοποίηση του μαζικού κινήματος, των αγώνων του και της συνολικότερης δράσης του".

Καταλήγοντας και αφού επισημαίνεται ότι τα γεγονότα δεν τελειώνουν με τη χτεσινή απεργία, αλλά σύντομα θα εξελιχθούν και καινούρια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η Επιτροπή ζητά συνάντηση από τους διευθυντές ειδήσεων προκειμένου να τους εκθέσει πιο ολοκληρωμένα τις παρατηρήσεις της.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Χτύπημα ιστορικής σημασίας

Του Μανώλη ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ *

Σήμερα Πέμπτη προωθείται από την κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή τροπολογία στο νόμο 2414/96 "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ". Πρόκειται για μια, από τις 136 (!), τροπολογίες που συμπεριλαμβάνονται στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, καταργείται τυπικά και ουσιαστικά η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και συνεπώς όλα τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που εμμένει η κυβέρνηση να μετατρέψει σε ανώνυμες εταιρίες, όπως ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ κλπ. Η τροπολογία αυτή προωθείται από την κυβέρνηση εκβιαστικά, προκειμένου να παρακάμψει τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με το οποίο σε μια ΑΕ δεν μπορεί το προσωπικό να έχει την εκ του Συντάγματος κατοχυρωμένη μονιμότητα, ούτε μπορεί να ισχύουν μια σειρά δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα που αφορούν στις μετατάξεις, αποσπάσεις, προαγωγές κλπ. Η κυβέρνηση στην απαράδεκτη αυτή τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται "ιδιωτικού δικαίου" εργαζόμενοι και επιχειρεί, με τη συνδρομή μάλιστα ορισμένων ΜΜΕ, να παραπλανήσει το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο με παραγράφους, όπως "για τα της λύσης της εργασίας θα ισχύει ό,τι και στους δημοσίους υπαλλήλους" και ότι "σε περίπτωση διάλυσης της ΑΕ θα μεταταχθεί το προσωπικό στο δημόσιο".

Θα διατυπώσουμε ορισμένες καίριες παρατηρήσεις επί της τροπολογίας, που δείχνουν την κυβερνητική κοροϊδία και την επιχείρηση απόκρυψης του κύριου, που είναι η κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, παράλληλα με την καταδικαστέα από τους εργαζόμενους κυβερνητική επιλογή ιδιωτικοποίησης των κοινωφελών αυτών ΝΠΔΔ.

  • Οι δημόσιο υπάλληλοι, που εργαζόμαστε σ' αυτά τα ΝΠΔΔ, κατοχυρωνόμαστε από ένα πλέγμα νόμων και διατάξεων, αλλά και από το ίδιο το Σύνταγμα, όσον αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων μας (για τα των μετατάξεων, τη βαθμολογική εξέλιξη και τις προαγωγές, τα μισθολογικά - ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά - εφάπαξ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα κλπ.). Η κυβέρνηση ανατρέπει αυτές τις πολλαπλές κατοχυρώσεις και με μια τροπολογία νόμου διατείνεται ότι μας κατοχυρώνει. Ομως, είναι προφανές ότι πλέον αυτή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλοιώσει προς το χειρότερο την τροπολογία αυτή, με την ψήφιση μια άλλης τροπολογίας (τόσο απλά).
  • Οι εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ, που η κυβέρνηση εμμένει να μετατρέψει σε ΑΕ, ουσιαστικά κάναμε μια εργασιακή επιλογή και μια σύμβαση με το δημόσιο, πριν από 15 - 20 χρόνια οι περισσότεροι και γίναμε δημόσιοι υπάλληλοι, αρκετοί, μάλιστα, με διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ. Πώς είναι δυνατόν να έρχεται τώρα ο εργοδότης, δηλαδή η κυβέρνηση, μονομερώς και εκβιαστικά να μας μετατρέπει σε ιδιωτικούς υπάλληλους και αυτό, όχι λόγω εξάλειψης του αντικειμένου εργασίας το οποίο προσληφθήκαμε να φέρουμε σε πέρας, αλλά διότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να ιδιωτικοποιήσει αυτούς τους δημόσιους και κοινωφελείς οργανισμούς!
  • Το ΣτΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι σε μια ΑΕ δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι με δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα. Συνεπώς, είναι ευκόλως ανατρέψιμες για όποιον προσφύγει στα δικαστήρια όλες οι αναφορές της επίμαχης τροπολογίας, που παραπέμπουν σε δικαιώματα τα οποία ισχύουν για τους δημόσιους υπάλληλους.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ιστορικής σημασίας "χτύπημα" στα δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην επιβολή της μονομερούς κυβερνητικής επιλογής για μετατροπή από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε ιδιωτικούς υπάλληλους. Μετά από όλα αυτά, φαντάζουν πλέον σαν κακόγουστο και σαδιστικό αστείο οι πολύκροτοι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για εισαγωγή στο δημόσιο. Απαιτείται, λοιπόν, με βάση τους αγώνες και τα αιτήματα των Συλλόγων Εργαζομένων ΟΣΚ, ΟΔΔΥ και ΟΚΑΑ, το Κοινοβούλιο να καταψηφίσει την κατάφωρα άδικη και αντεργατική αυτή τροπολογία και να αξιώσει τη διασφάλιση των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτε να πληρώνουν την αντιλαϊκή και αντεθνική κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών.

* Ο Μανώλης Δανδουλάκης είναι γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΣΚ

Απολύει ασύδοτα ο Βασιλειάδης

Εκατόν είκοσι εργαζόμενους έδιωξε από το εργοστάσιό του στη Θήβα, με τις "πλάτες" της Επιθεώρησης Εργασίας!

Εκατόν είκοσι εργαζόμενοι απολύθηκαν προχτές από το εργοστάσιο της Θήβας της πλεκτοβιομηχανίας "Βασιλειάδης".Είναι η ίδια επιχείρηση που πριν λίγο καιρό έκανε δεκάδες απολύσεις, κατά παράβαση του νόμου, και από το εργοστάσιο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου! Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας - αποβλέποντας προφανώς σε κάποιου είδους επιχορήγηση ή επιδότηση - δήλωσε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι κλείνει την επιχείρηση και απολύει και τους 160 εργαζόμενους, στην πραγματικότητα όμως οι 40 απ' αυτούς μεταφέρονται στην άλλη του επιχείρηση την "Τεξτίλια".

Από την πλευρά της η Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας απ' ό,τι φαίνεται αρκείται στα στοιχεία που ο εργοδότης τής γνωστοποίησε και δηλώνει ότι οι απολύσεις είναι νόμιμες, επικαλούμενη μάλιστα και το αποστομωτικό επιχείρημα ότι ο εργοδότης δεν οφείλει δεδουλευμένα! "Ναι μεν, αλλά..." είναι η στάση που κρατά το Εργατικό Κέντρο Θήβας, ο πρόεδρος του οποίου δηλώνει ότι θέλει να βοηθήσει, αλλά... δεν μπορεί να βρει τους εργαζόμενους!

Ο εργοδότης με τη σειρά του αρνήθηκε ακόμα και να εμφανιστεί στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που είχε προγραμματιστεί για χτες, αλλά τελικά αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Ρίχνοντας μια "ματιά" στην ιστορία της επιχείρησης γίνεται κατανοητό ότι η κυβερνητική πολιτική που οδήγησε δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου στην ιδιωτικοποίηση μόνο καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Βασιλειάδης αγόρασε την επιχείρηση - πρώην "Μιχαηλίδης" που απασχολούσε περίπου 1.000 εργαζόμενους - αφού αυτή εξυγιάνθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού από τον ΟΑΕ. Λίγα χρόνια μετά της βάζει λουκέτο. Χάνεται έτσι μια ακόμα από τις επιχειρήσεις που χαρίστηκαν στους ιδιώτες μέσω του ΟΑΕ, μετά τη ΒΕΛΚΑ και την Π - Π Καρπενησίου. Συνολικά, ο κλάδος μετράει χάρη σ' αυτή την πολιτική και 11.500 χαμένες θέσεις εργασίας!

Γλέντι της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Η ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ διοργανώνει γλέντι και χορό το Σάββατο 19 Δεκέμβρη, στις 9.30 μ.μ. στο Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16). Η είσοδος είναι 1.000 δραχμές.

Στάσεις σε ΟΣΚ - ΟΔΔΥ

Στάση εργασίας (10.30πμ - 3μμ) και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, πραγματοποιούν σήμερα από κοινού οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ και του ΟΔΔΥ,την ώρα που μέσα θα συζητείται η τροπολογία που επισφραγίζει τη μετατροπή τους από δημόσιους υπαλλήλους σε ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση με προεδρικά διατάγματα εντάσσει τον ΟΣΚ, τον ΟΔΔΥ και τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) στις διατάξεις του νόμου 2414/96 και τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες. Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση αυτών των Οργανισμών, αλλά και καταργείται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και η μονιμότητα των εργαζομένων εκεί.

Με την παραπάνω τροπολογία προσπαθεί να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των εργαζόμενων. Ετσι, επιβεβαιώνεται ότι πλέον θα είναι ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους κεκτημένα. Απλώς, σαν δόλωμα, προβλέπεται πως "δε λύεται η σχέση εργασίας παρά μόνο για τους ίδιους λόγους με τους δημόσιους υπάλληλους" και ότι σε περίπτωση διάλυσης των ΑΕ, θα μπορούν να μεταταχθούν στο δημόσιο.

Ομως και αυτά ισχύουν μόνο για το ήδη υπάρχον προσωπικό και όχι για όσους προσληφθούν μετά τη μετατροπή σε ΑΕ. Επιπλέον η τροπολογία δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε ΟΣΚ - ΟΔΔΥ - ΟΚΑΑ, αλλά όλους τους εργαζόμενους των ΝΠΔΔ και των Οργανισμών που θα ενταχθούν στο Ν. 2414/96 και θα μετατραπούν σε ΑΕ και που αποτελούν το 1/3 του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

"Στηρίζουμε την τροπολογία" (!), ήταν η απάντηση που εισέπραξαν χθες οι εκπρόσωποι του συλλόγου του ΟΣΚ από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Π. Παυλόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ