ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες γκανγκστερικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Οποιος πίστεψε ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι η διαδικασία καθαίρεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εμπόδιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, έκανε μεγάλο λάθος", τόνισε κατηγορηματικά, στο διάγγελμά του, λίγο μετά την έναρξη της πρώτης επίθεσης σε βάρος του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τις συντεταγμένες και τις πραγματικές αιτίες των αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Πριν, καν, συμπληρωθεί ένα 24ωρο, δεύτερη αμερικανο-βρετανική επιδρομή κατά στόχων στο Ιράκ ήταν σε εξέλιξη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Λονδίνο διακήρυτταν την "επιτυχία" της πρώτης επιδρομής, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες, και τόνιζαν, κυνικά, ότι και μετά τις επιδρομές η κατάσταση θα είναι, περίπου ίδια, αλλά θα "έχει αποδυναμωθεί το ιρακινό οπλοστάσιο". Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια και κυρίως στην περίμετρο όλων των δημοσίων κτιρίων, όλων των πρεσβειών, του Πενταγώνου, του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Αλεπού της Ερήμου"

Λίγα λεπτά πριν από τη μία το πρωί, ώρα Ιράκ, ήχησαν οι πρώτες σειρήνες στην ιρακινή πρωτεύουσα, που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι. Η πρώτη επιδρομή, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και η σημαντικότερη πολεμική επιχείρηση επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, κράτησε μέχρι τις 6 το πρωί, τοπική ώρα, και πραγματοποιήθηκε σε 5 διαδοχικά κύματα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής επιδρομής, εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 200 πύραυλοι "Τόμαχοκ" από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ αεροσκάφη ΕΑ 6Β του αμερικανικού ναυτικού πραγματοποίησαν επιδρομές με ειδικούς πυραύλους, προκειμένου να αχρηστεύσουν τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα της Βαγδάτης.

Οπως δήλωνε, χτες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χιουγκ Σέλτον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ, καθώς και "αόρατα" Β - 52 φωτογράφιζαν όλες τις περιοχές - στόχους στο Ιράκ, προκειμένου να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της πρώτης επιδρομής. Εντούτοις, όπως υπογράμμιζε ο Κοέν, οι πρώτες εκτιμήσεις "ήταν ιδιαίτερα θετικές, καθώς φαίνεται ότι πολλοί από τους στόχους είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι στο στόχαστρο των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων βρίσκονται όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Ο Ουίλιαμ Κοέν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες ανάμεσα στις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις και συμπλήρωσε ότι, προς τον Κόλπο, κατευθύνονται ενισχύσεις: 1.500 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης και στρατιωτικής αστυνομίας, 10 μαχητικά F 117 "Στελθ", ομάδα ειδικών στις επικοινωνίες, αντι-πυραυλικές συστοιχίες "Πάτριοτ", άνδρες των ειδικών δυνάμεων και το αεροπλανοφόρο "Καρλ Βίνσον". Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, στην περιοχή οι ΗΠΑ έχουν 22 πολεμικά πλοία, 210 μαχητικά αεροσκάφη, το αεροπλανοφόρο "Εντρεπράιζ", 15 βομβαρδιστικά Β 52 και 24.100 άνδρες.

Απροκάλυπτη υπεροψία και παρασκήνιο στο Κογκρέσο

Με αποφασιστικό και σκληρό ύφος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την επίθεση σε βάρος του Ιράκ και αφού επανέλαβε εκτενώς τις αιτιάσεις που ανέφερε στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, περί μηδενικής συνεργασίας εκ μέρους του Ιράκ, μίλησε για "αναπόφευκτη" ενέργεια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθόλη τη διάρκεια του διαγγέλματός του, αναφερόταν στις ΗΠΑ ως μοναδικό εκπρόσωπο της παγκόσμιας κοινότητας και, μάλιστα, δεν έκανε, καν, τον κόπο να κάνει μνεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ούτε και στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στην οποία τονιζόταν ότι η συνεργασία με το Ιράκ ήταν ικανοποιητικότατη και ο φάκελος είναι έτοιμος να κλείσει.

Ο Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε προκλητικά ότι δεν είναι "απρόοπτη" η επιδρομή κατά του Ιράκ, καθώς ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τη Βαγδάτη, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, και "έδωσε στον Σαντάμ Χουσεϊν μια ευκαιρία, την οποία δεν άδραξε". Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, απροκάλυπτα, ότι "δεν υπήρχε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ να μην υπερασπίσουν δυναμικά τα συμφέροντά τους στην περιοχή" και με περισσή κυνικότητα παραδέχτηκε ότι "σε μια πολεμική επιχείρηση θα υπάρχουν θύματα, δυστυχώς, και ανάμεσα στους αθώους πολίτες". Κατέληξε, μάλιστα, τονίζοντας ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, "γιατί τότε αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους Αραβες και δεν μπορεί να γίνονται επιδρομές".

Με δυσφορία, δέχτηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι την είδηση των επιδρομών, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν μαζί τους ο Σάντι Μπέργκερ, ο Ουίλιαμ Κοέν και ο Αλ Γκορ. Αρκετοί, όπως ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τρεντ Λοτ ή ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο Ντικ Αρμεϊ δεν έκρυψαν τις αμφιβολίες τους για την επιλογή της χρονικής στιγμής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί ελιγμό αποφυγής της διαδικασίας καθαίρεσης του Προέδρου, που έχει δρομολογηθεί, ή τουλάχιστον εξώθησής της σε δεύτερο πλάνο. Εντούτοις, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερώσεις κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται να επικράτησε η άποψη, που εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λίβινγκστον, ότι "τώρα ενωμένοι όλοι θα στηρίξουμε τα αμερικανικά στρατεύματα σε ένα σωστό έργο και ο αμερικανικός λαός θα κρίνει κατά πόσο ήταν αθώα η επιλογή της χρονικής στιγμής".

Βρετανική "εμπροσθοφυλακή"

Βασιλικότερη του βασιλέως εμφανίστηκε, πάλι, η βρετανική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έσπευσε να προλάβει τον Κλίντον, ανακοινώνοντας πρώτος την επιδρομή και επιχειρηματολογώντας με τη φράση "αναλάβαμε δράση γιατί έτσι πρέπει", ενώ στη συνέχεια παρέθεσε το "γνωστό τροπάριο" περί έκθεσης της UNSCOM. Ανάλογου κυνισμού δηλώσεις έκαναν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που μίλησε για αθώα θύματα και για παραμονή του "αποδυναμωμένου" Σαντάμ Χουσεϊν στην εξουσία και ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος δε δίστασε να απογυμνώσει τους όψιμους επικριτές, υπογραμμίζοντας ότι "ψεύδονται όσοι διαμαρτύρονται σήμερα γιατί όταν, τον προηγούμενο μήνα, μιλήσαμε για απροειδοποίητη επίθεση δε διαφώνησε κανείς!".

Ηρεμία στη Βαγδάτη, οργή στον αραβικό κόσμο

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η ιρακινή πρωτεύουσα τα αλλεπάλληλα κύματα επιδρομών. Αν και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ιατρικές πηγές ανέφεραν 45 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες, ενώ εκτεταμένες υλικές ζημιές καταγράφηκαν ακόμη και στο κέντρο της Βαγδάτης. Χτες το πρωί, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά και το μόνο στοιχείο ανησυχίας ήταν οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων.

"Ανανδρες", χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ο Ιρακινός Πρόεδρος, που επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές, και κάλεσε τους Ιρακινούς να αντισταθούν, έτσι ώστε να νικήσουν στο τέλος "αυτούς που δεν αντιπαρατίθενται κατά πρόσωπο, αλλά μέσω τεχνολογίας". Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, ο οποίος επανέλαβε ότι "η έκθεση του Μπάτλερ είναι εντελώς ψευδής" και αναρωτήθηκε αν μικροπροβλήματα σε 5 από τις 300 επιθεωρήσεις δικαιολογούν βομβαρδισμούς αθώων.

Οργισμένες πολυπληθείς διαδηλώσεις πυροδότησε στην πλειοψηφία των αραβικών χωρών η επίθεση κατά του Ιράκ, αν και οι ηγεσίες τους επέλεξαν, κατά κύριο λόγο, να εκφράσουν απλώς την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους, με εξαίρεση το Ιράν, που ανέφερε χτύπημα πυραύλου και στο νότιο έδαφός του, και το Πακιστάν. "Αποτρόπαια πράξη", χαρακτήρισε την επίθεση ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος συγκαλείται εκτάκτως το Σαββατοκύριακο, μετά από αίτημα της Βαγδάτης.

Οργή, ανησυχία και έκπληξη

Η αμερικανο-βρετανική εγκληματική και τρομοκρατική αυθαιρεσία που έχουν προκαλέσει την οργή, την έκπληξη και την αγανάκτηση της οικουμένης αποτέλεσε και το κύριο θέμα συζήτησης των υπουργών των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που συμμετέχουν στην τακτική εξαμηνιαία σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Προκαταβάλλοντας όμως οποιαδήποτε αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την εκδήλωση των αμερικανοβρετανικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ και τον κάλεσε να συμμορφωθεί αμέσως με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ, δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη συγκατάθεση και την επιδοκιμασία του ΝΑΤΟ στις προκλητικές και τρομοκρατικές ενέργειες των Βρετανών και των Αμερικανών.

Διχασμός στον ΟΗΕ

Αντικρουόμενα συναισθήματα επικρατούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου οι βομβαρδισμοί βρήκαν τόσο τον ΓΓ Κόφι Ανάν όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας εξ απήνης. Η Ρωσία και η Κίνα, με τη συνδρομή της Γαλλίας, αντέδρασαν, απαιτώντας από τον ΟΗΕ αντί να παρέχει άλλοθι στις επιθέσεις με την αρχική ασθενή υποστήριξή τους, να συνεδριάσει άμεσα, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση του επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ για το ρόλο που διαδραμάτισε στις εξελίξεις. Ο ίδιος ο ΓΓ τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βομβαρδισμών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι η πιο "λυπηρή" μέρα για τον ΟΗΕ. Τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιούσε χτες το βράδυ έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει - κάνοντας δεκτό το αίτημα της Ρωσίας και της Κίνας - "τις συνέπειες" των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράκ, δήλωσαν διπλωμάτες. Οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στις συνέπειες που είχαν οι επιδρομές για το Ιράκ και το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

"Να τερματιστούν αμέσως οι στρατιωτικές πράξεις"

Κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης προκάλεσε σε όλη τη Ρωσία η ληστρική αμερικανοβρετανική επίθεση ενάντια στο Ιράκ, ενώ ακύρωσε επίσης και την αποστολή της αντιπροσωπείας της στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Στη Μόσχα, χτες, από το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος μπροστά στο κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ: Διάφορες κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις - ΚΕΚΡ, Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας, το κίνημα "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Ενωση", η Κομσομόλ, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας - και πολλοί άλλοι πολίτες που αυθόρμητα πραγματοποίησαν πικετοφορία διαμαρτυρίας. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν καταδίκασε τις αεροπορικές επιθέσεις. Δήλωσε ότι είναι "εξοργισμένος" και "βαθιά ανήσυχος" από τις πράξεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που "καταπάτησαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ" και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι η ένοπλη επέμβαση αποτελεί "απειλή για τη διεθνή ασφάλεια" και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι αεροπορικές επιδρομές.

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας με 381 ψήφους ενέκρινε απόφαση με την οποία καταδικάζει εντονότατα την επίθεση στο Ιράκ και καλεί τη Ρωσία να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά του Ιράκ. Επίσης, η Δούμα, ως συνέπεια των ενεργειών των ΗΠΑ, ανέβαλε την επικύρωση του Συμφώνου "ΣΤΑΡΤ-2". Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι "οι επιθέσεις κατά του Ιράκ συνιστούν μια διεθνή ληστεία". Εξ ονόματος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ, ο πρώτος γραμματέας της Γ. Μαρτίνοφ επέδωσε στον γραμματέα του πολιτικού τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα Πολ Μάρτιν επιστολή διαμαρτυρίας.

Με δριμύτητα καταδίκασαν την αμερικανοαγγλική επίθεση στο Ιράκ ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο,ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τκατσένκο,ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ,ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και άλλοι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ρωσίας και χωρών της ΚΑΚ.

Στο ίδιο περίπου κύμα και με ασυνήθιστα σκληρά σχόλια αντέδρασε η ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Την πλήρη αντίθεσή της στην προσφυγή στη βία κατά του Ιράκ εξέφρασε η Κίνα διά του αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Τσιν Χουασούν,αμέσως μετά τις επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για να συμφωνήσουν στην κοινή αντίδρασή τους μέσα στο ΣΑ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουξί δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν "μεγάλο σοκ" και απερίφραστα η Κίνα καταδικάζει τις μονομερείς αυτές πράξεις, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνιστούν "παραβίαση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς δικαιοσύνης".

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που έστω και με τη χαρακτηριστική διγλωσσία τους εξέφρασαν την καταδίκη τους τόσο προς τη Βαγδάτη όσο και προς την Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις που ομολογουμένως ενόχλησαν κυρίως τους Γάλλους εξαιτίας του παραμερισμού τους.

Αντίθετα αμέριστη υποστήριξη - όπως ήταν αναμενόμενο - βρήκαν οι αμερικανο-βρετανικές ληστρικές ενέργειες από τους πιο παραδοσιακούς "συμμάχους" τους, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και σύσσωμη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ,που φαίνεται ότι "έδωσε γραμμή" και στους υπολοίπους: "Η χρήση της στρατιωτικής βιας είναι αποτέλεσμα της πεισματικής άρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές και να αποδεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ευθύνη ανήκει στον Χουσεϊν".

Οσο για τις γείτονες χώρες, την Τουρκία και το Ισραήλ, προσπάθησαν να κρατήσουν μια κάπως πιο ουδέτερη στάση, λόγω της θέσης, αλλά και της σχέσης τους με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε καθαρά ότι η χώρα του δεν "πρόκειται να έχει καμία ανάμειξη", όπως ακριβώς έπραξε και το '91 παρά την ιρακινή επίθεση. Παρ' όλα αυτά οι κάτοικοι του Ισραήλ είναι προετοιμασμένοι και δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας στην περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ιράκ.

Παρόμοια στάση κρατά και η Τουρκία, που εξέφρασε τη θλίψη της για τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της γειτονικής χώρας του Ιράκ. "Οι εξελίξεις είναι πολύ θλιβερές" δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ,εκφράζοντας και αυτός τη θλίψη του, κάλεσε επίσης τον Χουσεϊν να "συμμορφωθεί".

Κατά της εγκληματικής απόφασης

Αντίθετα με τις ηγεσίες τους οι λαοί, οργανώσεις και κόμματα δε φαίνονται να ταυτίζονται.

Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους νέους βομβαρδισμούς και "καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν έντονα στη νέα εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του βομβαρδισμού του Ιράκ".

"Η Βουλγαρία να πάρει σαφή θέση υπέρ της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου", ζητεί η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή την αμερικανοβρετανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Την αμέριστη καταδίκη του εξέφρασε και το γερμανικό ΚΟΔΗΣΟ. Μάλιστα στο Βερολίνο εκατοντάδες Γερμανοί διαδήλωσαν κατά των γκανγκστερικών επιδρομών μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. Αμεση και αστραπιαία ήταν και η αντίδραση των προοδευτικών ανθρώπων στις ΗΠΑ, που είδαν με τρόμο τη χώρα τους να βομβαρδίζει για άλλη μια φορά αθώους. Αμέσως μετά την είδηση των βομβαρδισμών τη νύχτα της Τετάρτης, εκατοντάδες μαζεύτηκαν έξω από το Λευκό Οίκο, κρατώντας πανό με το σύνθημα "Μη βομβαρδίζετε τους πολίτες του Ιράκ", ενώ και άλλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες προγραμματίζονταν άμεσα.

Αθήνα η δουλοπρεπής

Κατάπτυστη τοποθέτηση - στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στους αμερικανοβρετανικούς τυχοδιωκτισμούς

Με μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να έχει συνταχτεί και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα έσπευσε να συνταχτεί με το χτεσινό αμερικανοβρετανικό γκανγκστερικό χτύπημα κατά του Ιράκ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα είναι δεμένη στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

"Βασιλικότερος του βασιλέως" ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε "αν η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την επέμβαση και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κρίση οι ΗΠΑ και η Βρετανία", δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι πρέπει με ειρηνικό τρόπο να αναζητείται και να δίνεται λύση στα προβλήματα που προκύπτουν. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι δεν είναι δυνατή η παραγωγή χημικών όπλων να μας αφήνει αδιάφορους. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει σ' αυτή την απειλή". Οταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε "αν θεωρεί η κυβέρνηση πως έπρεπε να υπάρχει προηγουμένως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν γίνει η επίθεση", είπε: "Για το θέμα αυτό η διεθνής κοινότητα έχει ορίσει ένα σαφές πλαίσιο, πώς, δηλαδή, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Η επιτροπή επιτήρησης έκανε το έργο της, η έκθεση του Μπάτλερ είναι σαφής και αυτή ακριβώς προδιέγραψε την πορεία των πραγμάτων". Και για να μην υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία, ο Δ. Ρέππας "νομιμοποίησε" το χτύπημα λέγοντας: "Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η διεθνής κοινότητα και το ΣΑ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος".

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει ούτε μια λέξη που να εκφράζει κάποια δυσαρέσκεια για την αμερικανοβρετανική ενέργεια. Αντίθετα, επισημαίνεται ότι "οι αποκλίσεις από τις αποφάσεις και τα προσκόμματα στο έργο της Επιτροπής Επιτηρητών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι καταδικαστέες".

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ελληνική κυβέρνηση, αναζητώντας "άλλοθι" για την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτησή της προβάλει ως δικαιολογία τη συζήτηση που αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει στο ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα είναι "δυσαρεστημένη" από τις εξελίξεις, ωστόσο, όπως είπε, δε θα μπορούσε να καταδικάσει το χτύπημα κατά του Ιράκ από τη στιγμή που το κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό, πραγματοποιήθηκε χτες στο γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη - ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος απουσιάζει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα εμπλοκής της στις πολεμικές επιχειρήσεις. Διατάχθηκε, ωστόσο, κινητοποίηση για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως αναφέρεται, ότι έχει διαταχθεί κάποιου είδους επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα κόμματα

Με... ευχές, όπως ότι "οι νυχτερινές επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού δε θα επαναληφθούν" ή "να εξαντληθούν τα ειρηνικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης", επιχείρησε η ηγεσία της ΝΔ να συγκαλύψει την πλήρη στοίχισή της πίσω από το έγκλημα των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ. Εξάλλου, με την πρώτη παράγραφο της δήλωσης του εκπροσώπου της στηρίζει τις γελοίες δικαιολογίες των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι "η άρνηση του καθεστώτος του Σ. Χουσεϊν με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ είναι απόλυτα καταδικαστέα".

Λεπτομέρεια: Πριν την έκδοση της ανακοίνωσης από τη ΝΔ είχε γίνει η "ενημέρωση" του Κ. Καραμανλή από τον Ν. Μπερνς...

Ο Μ. Εβερτ, μιλώντας στον "Πλάνετ", εμφανίστηκε δήθεν διαφοροποιημένος λέγοντας ότι "θα έπρεπε οι ΗΠΑ να περιμένουν τουλάχιστον να κριθεί το θέμα του Προέδρου Κλίντον από τη Γερουσία" και, άρα, μετά να βομβαρδίσουν!

Κάθε όριο υποτέλειας και δουλοπρέπειας απέναντι στις ΗΠΑ ξεπέρασε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η δολοφονική επιχείρηση κατά του Ιράκ "στοχεύει στην εξασφάλιση της απαιτούμενης ηρεμίας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή"! Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ...

"Ντροπή για την ανθρωπότητα και για τους διεθνείς οργανισμούς αποτελεί η προκλητική και αναιτιολόγητη χτεσινοβραδινή επίθεση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ και του άμαχου πληθυσμού του. Η επίθεση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ιρακινού λαού" αναφέρει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και προσθέτει:

"Το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει αυτή την επίθεση και επισημαίνει την παντελή απουσία του ΟΗΕ, της Ενωμένης Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών... Το ΔΗΚΚΙ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, αμέσως, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στην Ενωμένη Ευρώπη ώστε τα αρμόδια συλλογικά όργανά της, να καταδικάσουν τη Μ. Βρετανία...".

Από τη μεριά του "ο ΣΥΝ καταδικάζει απερίφραστα την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ" και τονίζει ότι "πρόκειται για τυχοδιωκτική ενέργεια, υπαγορευμένη από προφανείς και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Περιφρονεί και παρακάμπτει τον ΟΗΕ και παράλληλα, προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου". Στη συνέχεια αναφέρει πως "ο ρόλος του συνεργού που επέλεξε σ' αυτή την απαράδεκτη επίθεση η βρετανική κυβέρνηση υπονομεύει την αναγκαία κοινή ευρωπαϊκή στάση...".

Τέλος, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει πως "η κυβερνητική στήριξη στην αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ, βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με το αίσθημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όσο και με το ευρύτερο συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

ΚΚΕ
Επιβάλλεται αντίσταση και ενωμένη πάλη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τη νέα επίθεση των ΗΠΑ και της Αγγλίας κατά του Ιράκ, τονίζει:

"Η νέα γκανγκστερική επίθεση ΗΠΑ - Αγγλίας κατά του Ιράκ επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο ένας και μοναδικός εχθρός των εργαζομένων όλων των χωρών.

Σήμερα εγκαταλείπονται και τα τυπικά προσχήματα. Παραμερίζεται προκλητικά και αυτό το αποδυναμωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί περισσότερο η ανεμπόδιστη δράση των δολοφόνων των λαών. Πρόκειται για νέα ποιοτικού χαρακτήρα εξέλιξη. Οι λαοί καθίστανται όμηροι των συμφερόντων των πολυεθνικών, ιδιαίτερα μετά από αυτή τη νέα μεθόδευση, που έχει ήδη αποφασίσει να βάλει σε ενέργεια και ο πολεμοκάπηλος επιθετικός συνασπισμός του ΝΑΤΟ.

Η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της αυτοδιαφημιζόμενης ως "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης της Αγγλίας, να επιτεθούν κατά του Ιράκ, έχει σαφέστατους στόχους και κίνητρα. Πίσω από τους ισχυρισμούς για τη μη συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, βρίσκεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον έλεγχο και την τιμή του πετρελαίου. Βρίσκεται η προσπάθεια επίδειξης πυγμής κατά λαών και μικρών χωρών που σηκώνουν κεφάλι. Βρίσκεται η επιδίωξη των πολεμικών βιομηχανιών να πλασάρουν νέα οπλικά συστήματα, όπως έγινε με τους πυραύλους ΠΑΤΡΙΟΤ, που αγόρασε και η Ελλάδα. Με λίγα λόγια, ενισχύεται η τάση για αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού με τον πόλεμο.

Η αγγλοαμερικανική επιδρομή, που στοίχισε και τη ζωή αθώων Ιρακινών, έχει συνυπεύθυνες και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, που σιωπούν μπροστά στο έγκλημα. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε από την πρώτη στιγμή να ορθώσει ανάστημα και να αντιδράσει ανοιχτά και καθαρά μπροστά στην επίθεση. Δεν το έκανε, όπως άλλωστε δεν το κάνει όταν πρόκειται και για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μπροστά στην πρόκληση, δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να σιωπά. Σήμερα χτυπήθηκε το Ιράκ. Χτες η Βοσνία. Αύριο ο θάνατος θα χτυπήσει τις πόρτες όλων.

Επιβάλλεται αντίσταση και ενωμένη πάλη κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, κατά της πολιτικής, που συμμετέχει και εξυπηρετεί τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Επιβάλλεται αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ που υποφέρει από το εμπάργκο των ΗΠΑ και τα "παιγνίδια" του Σαντάμ Χουσεϊν. Αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς και κοινή δράση κατά του ιμπεριαλισμού. Ο ελληνικός λαός πρέπει να παλέψει για να μην υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα εγκληματικά σχέδια".

Ενας από τους 200 πυραύλους "τομαχόκ" καθώς εκτοξεύεται από αμερικανικό πλοίο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ