ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Σταματά πάλι η αναστήλωσή της

Για μια ακόμη φορά σταματούν οι εργασίες αναστήλωσης - συντήρησης του μνημείου της Ροτόντας,καθώς δεν ανανεώνονται από την 1.1.99 οι συμβάσεις των 20 εργαζόμενων σ' αυτό, εργατοτεχνιτών, συντηρητών, μηχανικών. Το μνημείο, όπου εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες (στερέωση - αποκατάσταση Μιναρέ και τάφου Χορτάτζη, στερέωση - αποκατάσταση ψηφιδωτών) είναι ενταγμένο στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) μέχρι το τέλος του 1999. Λόγω της υψηλής απορροφητικότητας, ήδη, από τον περασμένο Αύγουστο εξαντλήθηκαν τα κονδύλια. Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο τέλος του καλοκαιριού, τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών χρηματοδότησαν το έργο με 50 εκατ. δρχ., παρατείνοντας τις συμβάσεις των εργαζομένων έως 31 - 12 - 98, αφού προηγούμενα υπήρξε δέσμευση από το υπουργείο Πολιτισμού για ανανέωση από 1 - 1 - 99, εφόσον στο μεταξύ εξασφαλιζόταν καινούρια χρηματοδότηση.

Σήμερα και ενώ όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι απαιτείται η συνέχιση των εργασιών, παραπέμπουν το θέμα από τον Αννα στον Καϊάφα, μη δίνοντας καμιά λύση. Με τον τρόπο αυτό καταδικάζεται ουσιαστικά να μένει αιώνια η Ροτόντα με σκαλωσιές, όσα πενιχρά κονδύλια υπάρχουν να χάνονται κι αυτά, ενώ κινδυνεύουν άμεσα τα ψηφιδωτά.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ - Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, ζητά τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε το μνημείο να είναι πραγματικά επισκέψιμο και τέλος την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων από 1 - 1 - 99 έως 31 - 12 - 99.

Οι εργαζόμενοι που θα έχουν συνάντηση σήμερα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι αν δε λυθεί το πρόβλημα να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και μέσα στις γιορτές.

Επειδή δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις κι άλλων εκτάκτων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, έχουν διακοπεί ήδη οι εργασίες στην Καμάρα και στο Ναυαρίνο, ενώ υπάρχει μείωση προσωπικού στη Ρωμαϊκή Αγορά. Επίσης, ο Λευκός Πύργος όπως και πολλά μουσεία της πόλης δεν έχουν προσωπικό, ενώ και οι εργασίες στο Επταπύργιο σύντομα θα διακοπούν.

"Πινόκιο" και "Παραμύθια"

Το αγαπημένο κλασικό παραμύθι του Κάρλο Κολόνι "Πινόκιο" παίρνει τη μορφή μιας γοητευτικής χορευτικής περιπέτειας, η οποία από αύριο παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής. Οι παραστάσεις (23, 25, 26, 27/12) εντάσσονται στην ενότητα "Χορός στο Μέγαρο" και είναι συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μουσικού Μαϊου. Η Αμερικανίδα χορογράφος Κάρολ Αρμιτατζ προτείνει μια σύγχρονη ματιά στη γνωστή ιστορία του "Πινόκιο", ενώ τους ήρωες ενσαρκώνουν διακεκριμένοι χορευτές του μπαλέτου της ΕΛΣ. Τη σημερινή εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι "έντυσε" ο Ζαν Πολ Γκοτιέ και οι περιπέτειες ζωντανεύουν σε μουσική Τζιανκάρλο Σκιαφίνι,σκηνικά Αντρέα Μπράντσι και φωτισμούς Ρομπέρτο Βεντούρι.Στους ρόλους εμφανίζονται οι: Αλίνα Στεργιανού, Μαρία Μηλιοπούλου, Σάκης Μπαλτατζής, Γιώργος Μελογιαννίδης κ. ά.

  • Χριστούγεννα μ' ένα αριστούργημα, που κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, "Τα παραμύθια του Χόφμαν" του Ζακ Οφενμπαχ θα κάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή.Η παράσταση, που πρωτοανέβηκε στην ΕΛΣ την περασμένη Κυριακή, επαναλαμβάνεται στις 23, 25, 26, 27/12 και 2, 3, 8, 10, 21, 23/1. Από "τα δυσκολότερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου", τα "Παραμύθια του Χόφμαν" είναι η μοναδική όπερα του Ζακ Οφενμπαχ,του συνθέτη που είχε ξεσηκώσει το Παρίσι του 19ου αιώνα με τις οπερέτες και τα τραγούδια του. Οι "γκροτέσκες" φαντασιώσεις του Χόφμαν, του Γερμανού ποιητή που έγραφε παραμύθια στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτέλεσαν για τον συνθέτη ένα εκπληκτικό υλικό, πάνω στο οποίο έγραψε "ένα αριστούργημα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας".

Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού,η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη και η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη.Τραγουδούν: Ζάχος Τερζάκης - Αλεξάντερ Μπαντέα - Βαγγέλης Χατζησίμος, Αλέν Φονταρί - Λούης Μανίκας - Αρμάν Αραπιάν, Τζένη Δριβάλα - Μάτα Κατσούλη - Βασιλική Καραγιάννη, Ιουλία Τρούσσα - Μάρθα Αράπη - Ειρήνη Τσιρακίδου, Λυδία Αγγελοπούλου - Βαρβάρα Τσαμπαλή - Αλέκα Δρακοπούλου κ. ά.

Ακαδημαϊκός ο Τ. Βαρβιτσιώτης

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε πρόσφατα ως αντεπιστέλλον μέλος της τον διακεκριμένο ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη.Ο Τ. Βαρβιτσιώτης, που γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη, έχει τιμηθεί με το βραβείο της "Ομάδας των Δώδεκα", το Α Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Ουράνη, το Βραβείο Ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης "Φερνάντο Ριέλο" του ΟΗΕ, το Παράσημο του Ιππότη του Γαλλικού Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών, το Ευρωπαϊκό Βραβείο "Χέρντερ" του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με τα διάσημα του "Ταξιάρχη" του ελληνικού "Τάγματος του Φοίνικος", το Μετάλλιο Τιμής του Ευρωκοινοβουλίου και άλλες διακρίσεις, ενώ έχει εκλεγεί μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας "Μιχαήλ Εμινέσκου" της Ρουμανίας. Εχει δημοσιεύσει 22 ποιητικές συλλογές, ενώ έχει μεταφραστεί το έργο του σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ποιητών.

Εκδήλωση για βραβευμένους

Τους φετινούς βραβευθέντες με τα Κρατικά Βραβεία Παιδικής Λογοτεχνίας, Μάνο Κοντολέοντα (Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας), Βάσω Ψαράκη (Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης) και Αγγελική Βαρελά (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων) τίμησαν χτες οι εκδόσεις "Πατάκη" σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου.

Για τον Μάνο Κοντολέοντα και το βιβλίο του "Μάσκα στο φεγγάρι" μίλησε η καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αλεξάνδρα Ζερβού.Η δημοσιογράφος Τέα Βασιλειάδου αναφέρθηκε στην Βάσω Ψαράκη και στην εικονογράφησή της στο βιβλίο της Μελίνας Καρακώστα "Ο Επισκέπτης της Νύχτας".Ο καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηρακλής Καλλέργης,μίλησε για την συγγραφέα Αγγελική Βαρελά και το βιβλίο της "Ηρωες - Τόποι - Πολιτισμοί".

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα βιβλία, εκτέθηκαν πρωτότυπα έργα της Βάσως Ψαράκη, καθώς και το σύνολο των έργων των τριών βραβευθέντων.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Υμνους, κάλαντα και τραγούδια απ' όλο τον κόσμο περιλαμβάνει το πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας, που θα πραγματοποιήσει η Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών,με σολίστ την Νάντια Γουάινμπεργκ,σήμερα (8μμ), στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στη συναυλία, που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, συμμετέχουν ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας και το Χορωδιακό Συγκρότημα "Κάντους", υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κοτροκόη. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Ραφαήλ Πυλαρινός. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις, που διατίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ. 3621.601).

  • Σήμερα, στις 7μμ, στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών η ΟΤΟΕ διοργανώνει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των τραπεζοϋπαλλήλων, με τη συμμετοχή των παιδικών χορωδιών του Γ Προγράμματος ΕΡΑ, του Ωδείου Κόνταλι, του Χορωδιακού Εργαστηρίου Νομαρχίας Πειραιά και δύο ακόμη χορωδιών. Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Στ. Ζαλμάς.
Πρόσκληση σε ποιητές

Η θεατρική εταιρία "Πράξη" συνεχίζοντας, εδώ και οχτώ χρόνια, τη δραστηριότητά της στο χώρο της λογοτεχνίας, καλεί, φέτος, ποιητές, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς εκτός κυκλωμάτων, συνεπώς χωρίς πρόσβαση σε εκδοτικούς οίκους, να συμμετάσχουν σε τρεις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, "Ποιητικές Δευτέρες".Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8, 15 και 22 του Μάρτη, στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας". Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν αντιπροσωπευτικό δείγμα της ποιητικής τους εργασίας μέχρι τις 29 του Γενάρη στη διεύθυνση: "Θέατρο οδού Κεφαλληνίας", Κεφαλληνίας 16, 11361 Αθήνα (τηλ. 8838.727), προκειμένου να επιλεγούν 12 ποιητές.

ΜΜΕ και καλλιτεχνική δημιουργία

Στο πλαίσιο των πολλαπλών πολιτιστικών της εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών η "Εστία Πιερίδων Μουσών",μετά την πρόσφατη φιλόδοξη έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου "Η Πιερία στα Βυζαντινά και Νεότερα χρόνια",προσθέτει μία ακόμη έκδοση αρχειακού περιεχομένου, που αφορά στην καλλιτεχνική κίνηση της πόλης της Κατερίνης. Πρόκειται για το βιβλίο "ΜΜΕ και Καλλιτεχνική Δημιουργία: Η εικαστική κίνηση και οι καλλιτέχνες της Πιερίας: 1900-1980. Εικαστικές ειδήσεις και πληροφορίες μέσα από τον ημερήσιο Τύπο και αρχεία φορέων της Κατερίνης",το οποίο αποτελεί καρπό της εκπαιδευτικού Ολγας Δάσιου.

Οπως σημειώνει η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα: "Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την καλλιτεχνική δημιουργία στην Πιερία με τη βοήθεια των πληροφοριών που δίνει ο Τύπος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα αναδεικνύεται το ότι, τουλάχιστον για την Ιστορία της Τέχνης, τα ΜΜΕ και οι παρεχόμενες σ' αυτά πληροφορίες είναι χρησιμότατες για τη μεγαλύτερη ή μικρότερη ολοκλήρωση της εικόνας της".

Σημειώνουμε ότι η έρευνα και η μελέτη του θέματος έγινε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της Ολ. Δάσιου στο ΑΠΘ με την εποπτεία του καθηγητή Μιλτιάδη Παπανικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ