Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Σταματά πάλι η αναστήλωσή της

Για μια ακόμη φορά σταματούν οι εργασίες αναστήλωσης - συντήρησης του μνημείου της Ροτόντας,καθώς δεν ανανεώνονται από την 1.1.99 οι συμβάσεις των 20 εργαζόμενων σ' αυτό, εργατοτεχνιτών, συντηρητών, μηχανικών. Το μνημείο, όπου εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες (στερέωση - αποκατάσταση Μιναρέ και τάφου Χορτάτζη, στερέωση - αποκατάσταση ψηφιδωτών) είναι ενταγμένο στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) μέχρι το τέλος του 1999. Λόγω της υψηλής απορροφητικότητας, ήδη, από τον περασμένο Αύγουστο εξαντλήθηκαν τα κονδύλια. Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο τέλος του καλοκαιριού, τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών χρηματοδότησαν το έργο με 50 εκατ. δρχ., παρατείνοντας τις συμβάσεις των εργαζομένων έως 31 - 12 - 98, αφού προηγούμενα υπήρξε δέσμευση από το υπουργείο Πολιτισμού για ανανέωση από 1 - 1 - 99, εφόσον στο μεταξύ εξασφαλιζόταν καινούρια χρηματοδότηση.

Σήμερα και ενώ όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι απαιτείται η συνέχιση των εργασιών, παραπέμπουν το θέμα από τον Αννα στον Καϊάφα, μη δίνοντας καμιά λύση. Με τον τρόπο αυτό καταδικάζεται ουσιαστικά να μένει αιώνια η Ροτόντα με σκαλωσιές, όσα πενιχρά κονδύλια υπάρχουν να χάνονται κι αυτά, ενώ κινδυνεύουν άμεσα τα ψηφιδωτά.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ - Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, ζητά τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε το μνημείο να είναι πραγματικά επισκέψιμο και τέλος την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων από 1 - 1 - 99 έως 31 - 12 - 99.

Οι εργαζόμενοι που θα έχουν συνάντηση σήμερα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι αν δε λυθεί το πρόβλημα να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και μέσα στις γιορτές.

Επειδή δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις κι άλλων εκτάκτων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, έχουν διακοπεί ήδη οι εργασίες στην Καμάρα και στο Ναυαρίνο, ενώ υπάρχει μείωση προσωπικού στη Ρωμαϊκή Αγορά. Επίσης, ο Λευκός Πύργος όπως και πολλά μουσεία της πόλης δεν έχουν προσωπικό, ενώ και οι εργασίες στο Επταπύργιο σύντομα θα διακοπούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ