ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Με ενθουσιασμό στη μάχη της κάλυψης του πλάνου

Με επιτυχία συνεχίζεται η δίμηνη καμπάνια της ΚΝΕ, για την ένταξη νέων μελών, που έχει προκηρυχτεί με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της. Η άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων της ΚΝΕ κορυφώνεται, ενώ μέχρι στιγμής οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν καλύψει το 70% του συνολικού πλάνου. Πρώτη Οργάνωση μέχρι στιγμής είναι της Δυτικής Μακεδονίας με πλάνο 150%. Αναλυτικά, η κάλυψη του πλάνου των 14 πρώτων Οργανώσεων της ΚΝΕ έχει ως εξής:

1. Δυτική Μακεδονία 150%

2. Κεντρική Μακεδονία 135%

3. Αθήνα 80%

Β. Δ. Ελλάδα 80%

4. Αιγαίο 73%

5. Στερεά 66%

6. Σπουδάζουσα 64%

7. Θεσσαλία 62%

8. Κρήτη 60%

9. Δυτική Πελοπόννησος 50%

10. Θεσσαλονίκη 47%

11. ΑΕΙ Θεσσαλονίκης 42%

12. Αττική 36%

13. Ανατολική Πελοπόννησος 30%

14. Πειραιάς 26%

Στα Σκόπια για ... δουλιές

Με στόχο την επιβεβαίωση του ευνοϊκού, στο οικονομικό επίπεδο, κλίματος, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος

O "ρεαλισμός" περισσεύει πια σε Αθήνα και Σκόπια και οι "δουλιές" καθορίζουν την εξέλιξη των σχέσεων των δυο χωρών. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν να ξεχνούν το "πρόβλημα" της ονομασίας του νέου κράτους που τους χωρίζει και να σταθούν σ' αυτά που ενώνουν, στο οικονομικό επίπεδο, κάποιους τουλάχιστον από τους υπηκόους τους.

Τελικά, δεν έχει σημασία πως αυτοί που κάποτε πρωτοστάτησαν στο γκρέμισμα των γεφυρών και οργάνωναν συλλαλητήρια, διαλαλώντας πως η "Μακεδονία είναι μόνο μια και ελληνική", σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση ρεαλισμό, προφανώς γιατί και στην ΠΓΔΜ υπάρχει κομμάτι οικονομικής "πίτας" για μοίρασμα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία προεκλογικά κράτησε υψηλούς τόνους, αναφορικά με την εξέλιξη των σχέσεων του κράτους με την Ελλάδα. Τόνοι, οι οποίοι κατέβηκαν αμέσως μετά τη νίκη στις εκλογές, καθώς η οικονομία έχει ήδη δημιουργήσει δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ετσι, λοιπόν, η επιβεβαίωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία από το '95 καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αποτελεί το βασικό στόχο της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στα Σκόπια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, πως ο Θ. Πάγκαλος είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που προσκλήθηκε και επισκέπτεται τα Σκόπια μετά τις πρόσφατες εκλογές. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως και η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αντιμετωπίσει με ρεαλισμό, ανάλογο αυτού της Αθήνας, την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το κλίμα αυτό, σήμερα τουλάχιστον, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαταραχτεί από φωνές σαν αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος, χτες στη Βουλή, αναφέρθηκε στη FYROM, παρουσιάζοντας ένα χαρτί από το Τελωνείο, σύμφωνα με το οποίο η γειτονική χώρα, έως τις 31 του μηνός, θα λέγεται έτσι (ΠΓΔΜ), από κει και πέρα θα ισχύσουν τα αρχικά ΜΚ (Μακεδονία). Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Στ. Παπαθεμελής, υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας πως "δε γνωρίζω την ομιλία του κ. Παπαθεμελή, δεν έχω υπόψη μου και τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε. Κατόπιν τούτου, δεν μπορώ να σχολιάσω το περιεχόμενο των δηλώσεων ή της ομιλίας του".

Ο Δ. Ρέππας, μιλώντας για τη σημερινή επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια, σημείωσε ότι "είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στο γειτονικό κράτος και θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Και πιστεύω ότι, πέραν της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο, ώστε να "λιώσουν οι πάγοι" και όσον αφορά το θέμα που αποτελεί και τη μοναδική εκκρεμότητα, προκειμένου οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι οι καλύτερες δυνατές. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους επικοινωνία βοηθά σε όλες τις πλευρές των διμερών σχέσεων".

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
"Ασφαιρες" βολές κατά Αμερικανο-Βρετανών

Ασφαιρα πυρά και, μάλιστα, κατόπιν εορτής, εξαπέλυσε κατά του "αμερικανοβρετανικού άξονα" ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, αξιοποιώντας μια γιορτή που οργανώθηκε για τα παιδιά των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Η μέρα και ο χώρος αξιοποιήθηκε από τον υπουργό και για βολές, άνευ νοήματος και σημασίας, κατά της Τουρκίας.

Η γιορτή οργανώθηκε από τους συλλόγους των εργαζομένων στο ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και ο Θ. Πάγκαλος "τίμησε" με την παρουσία του την εκδήλωση, αξιοποιώντας την ευκαιρία για να επισημάνει την υποκριτική ευαισθησία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες επιτέθηκαν στο Ιράκ, ενώ κλείνουν τα μάτια, χρόνια τώρα, σε ό,τι συμβαίνει σε βάρος των Κούρδων στην Τουρκία ή στην Κύπρο.

Βέβαια, οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών θα είχαν κάποια σημασία, αν είχαν ληφθεί υπόψη στη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στους πρόσφατους βομβαρδισμούς, όταν ταυτίστηκε απόλυτα με τη "λογική" των Αμερικανο-Βρετανών γκάνγκστερ. Ελάχιστοι, πάντως πιστεύουν ότι οι απόψεις του Θ. Πάγκαλου δε λήφθηκαν υπόψη, όταν καθορίστηκε η επίσημη ελληνική θέση. Απλώς, ο Θ. Πάγκαλος, στην καλύτερη περίπτωση, σιώπησε, όταν διατυπώθηκε η επίσημη θέση της χώρας και άρχισε τις "αντιιμπεριαλιστικές" του κορόνες, εκ του ασφαλούς και προς ίδιο πολιτικό όφελος.

Στην εκδήλωση για τα παιδιά των Κούρδων προσφύγων, ο Θ. Πάγκαλος βρήκε την ευκαιρία να χαρακτηρίσει "αναιδή" την Τουρκία, γιατί, ενώ αυτή δημιουργεί το πρόβλημα με τον εκπατρισμό των Κούρδων, κατηγορεί την Ελλάδα ότι περιθάλπει τους πρόσφυγες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη διάθεση των ΗΠΑ

Ελεύθερος είναι ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος για τη διέλευση των αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών όποτε το θελήσουν. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη, που έδωσε την Κυριακή, στον "902 Αριστερά στα FM", ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης.Οταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν υπήρξαν διελεύσεις αμερικανικών ή βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο κατά τις πρόσφατες επιδρομές στο Ιράκ, απάντησε ότι "δεν έχει τεθεί θέμα τέτοιων διελεύσεων, αλλά και αν ζητηθεί, ως διέλευση εκτός εθνικού εναέριου χώρου ή υπερπτήσεων άνωθεν εθνικών εδαφών, δε νομίζω ότι θα υπάρξει αντίρρηση ". Ενώ όσον αφορά το ερώτημα για το αν υπήρξαν διελεύσεις, εκτός του εθνικού εναέριου χώρου από το νότιο τμήμα του FIR Αθηνών, δεν έδωσε σαφή απάντηση και άφησε να φανεί ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο και παραδέχτηκε ότι κάποιο νοσοκομειακό αεροσκάφος πέρασε από τη Σούδα και έφυγε.

Βομβαρδισμοί...

Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν προσωρινά. Αφησαν πίσω τους, για άλλη μια φορά, αθώους νεκρούς και τραυματίες και κατεστραμμένα κτίρια. Δεν είναι, όμως, τα θύματα μόνο οι αθώοι, που έτυχε να βρίσκονται εκεί που έπεσαν οι αμερικανικοβρετανικοί πύραυλοι. Δεν είναι καν μόνο οι χιλιάδες εκείνοι, που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασιτία, ή από την έλλειψη φαρμάκων, αφού τα αφεντικά της "Νέας Τάξης" έχουν επιλέξει και το εμπάργκο σαν μέσο τακτοποίησης των λογαριασμών τους στον κόσμο.

Στα θύματα, για άλλη μια φορά, περιλαμβάνεται ο κόσμος όλος. Οι πύραυλοι εκείνοι, που έρχονται πια κάθε τόσο μέσα στα σπίτια μας σε απ' ευθείας λογοκριμένες αναμεταδόσεις, δε σημαδεύουν μόνο αθώους στο Ιράκ, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία... κ.α. Σημαδεύουν το φρόνημα και τη σκέψη κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Γι' αυτό τον "καρφώνουν" με τις λογοκριμένες σκηνές του πολέμου μπροστά στις τηλεοράσεις. Μετά από μια τέτοια απ' ευθείας αναμετάδοση, κανείς δεν είναι πλέον ίδιος. Δεν είναι μόνο ο εθισμός στο σύγχρονο "έξυπνο" πόλεμο, δεν είναι μόνο η παθητική παρακολούθηση, που απομονώνει και απενεργοποιεί την τάση για μαζική δράση. Πρόκειται για το μαζικό τρόμο ενάντια σε όποιον διανοηθεί να αντισταθεί στα κέφια του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για μάθημα "παραδειγματισμού" ενάντια σε όποιον μελλοντικό "απείθαρχο".

Το μήνυμα που θέλουν να διαδώσουν δεν είναι μόνο ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς εμπόδιο, αλλά και χωρίς τιμωρία. Να, γιατί, παρά τη διεθνή κατακραυγή για το ολοφάνερο έγκλημα, ουσιαστικά αμετανόητα, προετοιμάζουν το επόμενο. Οι διάφοροι "Μπάτλερ" βρίσκονται πάντα εύκολα, για να διαστρεβλώσουν στοιχεία, να γράψουν αναφορές, να ξαναστήσουν σκηνικό "εκδικητή", υπερασπιστή του "δίκιου" των πολυεθνικών. "Διαθέσιμος" παραμένει και ο Σ. Χουσεϊν, που, καθόλου τυχαία, "ταϊζει" την εξουσία του από τέτοιες θανατηφόρες συγκρούσεις. "Διαθέσιμες" είναι και οι κυβερνήσεις των συμμάχων - συνενόχων χωρών, που, ανάλογα τα μεγέθη τους, ή καιροφυλακτούν τη δική τους ευκαιρία να μπουν στο "μεγάλο παιχνίδι" της μοιρασιάς, ή σέρνονται πίσω από τα αφεντικά, κόντρα, όχι μόνο στα αισθήματα των λαών τους, αλλά, ίσως, και σε όποια συμφέροντα και διπλωματικούς χειρισμούς των χωρών τους.

Αν αφεθούν ανενόχλητοι να διατηρούν και να διαιωνίζουν την πραγματικότητά τους, τότε θα συνεχίσει ο κόσμος να σπαράσσεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με θύματα πάντα αθώους από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Θα συνεχιστεί να βγαίνει "δίκιο" μόνο η επιθυμία εκείνων που σκοτώνουν ή τρομοκρατούν για τα μεγάλα τους κέρδη.

Το μοναδικό μέσο, που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, είναι ο άλλος κόσμος... Ο κόσμος της μαζικής αντίστασης και της συνεννόησης μεταξύ των λαών. Να γιατί ο ιμπεριαλισμός, εκτός από τις βόμβες του τρόμου, χρησιμοποιεί και όλα τα άλλα μέσα της υποκρισίας, της διαστρέβλωσης, της διάσπασης μεταξύ των λαών. Για να καθυστερήσει όσο μπορεί τον ερχομό του άλλου κόσμου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ