Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα Σκόπια για ... δουλιές

Με στόχο την επιβεβαίωση του ευνοϊκού, στο οικονομικό επίπεδο, κλίματος, επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος

O "ρεαλισμός" περισσεύει πια σε Αθήνα και Σκόπια και οι "δουλιές" καθορίζουν την εξέλιξη των σχέσεων των δυο χωρών. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν να ξεχνούν το "πρόβλημα" της ονομασίας του νέου κράτους που τους χωρίζει και να σταθούν σ' αυτά που ενώνουν, στο οικονομικό επίπεδο, κάποιους τουλάχιστον από τους υπηκόους τους.

Τελικά, δεν έχει σημασία πως αυτοί που κάποτε πρωτοστάτησαν στο γκρέμισμα των γεφυρών και οργάνωναν συλλαλητήρια, διαλαλώντας πως η "Μακεδονία είναι μόνο μια και ελληνική", σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση ρεαλισμό, προφανώς γιατί και στην ΠΓΔΜ υπάρχει κομμάτι οικονομικής "πίτας" για μοίρασμα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία προεκλογικά κράτησε υψηλούς τόνους, αναφορικά με την εξέλιξη των σχέσεων του κράτους με την Ελλάδα. Τόνοι, οι οποίοι κατέβηκαν αμέσως μετά τη νίκη στις εκλογές, καθώς η οικονομία έχει ήδη δημιουργήσει δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ετσι, λοιπόν, η επιβεβαίωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία από το '95 καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αποτελεί το βασικό στόχο της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στα Σκόπια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, πως ο Θ. Πάγκαλος είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που προσκλήθηκε και επισκέπτεται τα Σκόπια μετά τις πρόσφατες εκλογές. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως και η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αντιμετωπίσει με ρεαλισμό, ανάλογο αυτού της Αθήνας, την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το κλίμα αυτό, σήμερα τουλάχιστον, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαταραχτεί από φωνές σαν αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος, χτες στη Βουλή, αναφέρθηκε στη FYROM, παρουσιάζοντας ένα χαρτί από το Τελωνείο, σύμφωνα με το οποίο η γειτονική χώρα, έως τις 31 του μηνός, θα λέγεται έτσι (ΠΓΔΜ), από κει και πέρα θα ισχύσουν τα αρχικά ΜΚ (Μακεδονία). Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Στ. Παπαθεμελής, υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας πως "δε γνωρίζω την ομιλία του κ. Παπαθεμελή, δεν έχω υπόψη μου και τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε. Κατόπιν τούτου, δεν μπορώ να σχολιάσω το περιεχόμενο των δηλώσεων ή της ομιλίας του".

Ο Δ. Ρέππας, μιλώντας για τη σημερινή επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια, σημείωσε ότι "είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στο γειτονικό κράτος και θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Και πιστεύω ότι, πέραν της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο, ώστε να "λιώσουν οι πάγοι" και όσον αφορά το θέμα που αποτελεί και τη μοναδική εκκρεμότητα, προκειμένου οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι οι καλύτερες δυνατές. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους επικοινωνία βοηθά σε όλες τις πλευρές των διμερών σχέσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ