Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διαρκής η αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων

Με συγκεκριμένα στοιχεία ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στην ομιλία του κατέρριψε την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν στην πορεία προς την ΟΝΕ τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν και μάλιστα κατά μέσο όρο 1,7% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με τον ισχυρισμό αυτό, είπε, βλέπουμε να εκτοπίζεται όλη η σωρευμένη εδώ και αιώνες, κοινή λογική και στη θέση της να μπαίνει ο παραλογισμός, η αυθαιρεσία, η στρέβλωση και το ψέμα. Και τόνισε:

"Από το 1993 μέχρι σήμερα τα καθαρά κέρδη των εχόντων αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς. Τα καθαρά κέρδη μιας μερίδας βιομηχάνων σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ICAP από 162 δισ. που ήταν το 1993 έφτασαν στα 536 δισ. το 1997. Τα μισά από αυτά τα μοιράστηκαν μόνο οι 50 κερδοφόρες βιομηχανίες και το 1/4 από αυτά τα μοιράστηκαν μόνο 10. Με ρυθμό 41% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εταιριών παροχής υπηρεσιών. Το 1997 σε σχέση με το 1993 τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματιών ανά εργαζόμενο ήταν δυόμισι φορές πάνω".

Ο βουλευτής του Κόμματος αναφερόμενος στους λόγους αύξησης των υπερκερδών αυτών, τόνισε: "Η κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, η εφαρμογή του 10ωρου και του συνολικού χρόνου εργασίας, η άγρια εκμετάλλευση των ξένων, η ακρίβεια, η φορολογία των ψιλικατζήδων, οι απανωτές μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η διαρκής λιτότητα, είναι μερικοί από τους λόγους της αύξησης των υπερκερδών των μεγαλοσχημόνων αυτού του τόπου".

Από την εκμετάλλευση των ανθρώπων βγάζουν τα κέρδη όλοι αυτοί, υπογράμμισε και παρέθεσε μία σειρά από νούμερα που καταδείχνουν την αφαίμαξη των εργαζομένων το διάστημα 1993 - 1997:

"Το διάστημα αυτό ο τιμάριθμος αυξήθηκε συνολικά 52,5% και οι αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα με τις δύο δόσεις που δόθηκαν ήταν πραγματικά 39%. Αφού λοιπόν ο τιμάριθμος ήταν 52,5% και οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν 39% πώς γίνεται και το πραγματικό εισόδημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,7% αυτά τα πέντε χρόνια;

Το επίδομα στον άνεργο από τον ΟΑΕΔ προ φόρων είναι σήμερα 48% του βασικού μεροκάματου δηλαδή 3.120 δρχ. Πώς μπορεί να ζήσει ένας εργαζόμενος με αυτά τα λεφτά;

Η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ προ φόρων είναι 107.500 δρχ. μεικτή και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με το "μάξι ασφαλιστικό". Δίνετε μερικά ψίχουλα με το φτωχοταμείο του ΕΚΑΣ και κάνετε και το χουβαρντά από πάνω. Και οι άνθρωποι, οι συνταξιούχοι, αξιώνουν να τους δώσετε τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Λένε, μη μας κοροϊδεύετε. Αυτή είναι η αλήθεια που αντικατοπτρίζεται μέσα στον προϋπολογισμό για όποιον ξέρει έστω και απλή ανάγνωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ