Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παράδεισος η ΟΝΕ

Στο γνωστό του μοτίβο περί "παραδείσου" που περιμένει τον ελληνικό λαό με την ένταξη στην ΟΝΕ αλλά και με την προειδοποίηση ότι η σημερινή πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί, κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κλείνοντας πριν τα μεσάνυχτα τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι η Ελλάδα θα μπει στην ΟΝΕ με το "σπαθί της" και ανακοίνωσε τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση και τα επόμενα χρόνια, ενέργειες που συνεπάγονται πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών αλλά και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης: "Επιλογή της κυβέρνησης είναι ένα μείγμα πολιτικών με τα εξής χαρακτηριστικά: Εξορθολογισμός δαπανών και μείωση σπατάλης, ανακατανομή δαπανών για να ικανοποιήσουμε πραγματικές ανάγκες, εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων, μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες, μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εισαγωγή του στοιχείου του ανταγωνισμού στους τομείς που λειτουργούν δημόσιες επιχειρήσεις όπως στις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρικό, την ενέργεια, τις μεταφορές, περιορισμός της φοροδιαφυγής".

Η πιο πάνω αποστροφή είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττη και είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίτευγμα την επικείμενη είσοδο στην ΟΝΕ που θα γίνει όπως είπε "χάρη στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού" ενώ έριξε ευθύνες στη ΝΔ για την καθυστέρηση στην είσοδο λέγοντας ότι είχε κάνει "ελάχιστη δουλιά". Διαφημίζοντας τα αντεργατικά του μέτρα και τις κάθε λογής υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο είπε ότι "η αλλαγή στο αναπτυξιακό τοπίο της Ελλάδας, προσέλκυσε σημαντικές νέες ξένες παραγωγικές επενδύσεις. Πολλές νέες ξένες επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στη χώρα την τελευταία δεκαετία".

Για την υστέρηση στον τομέα των κοινωνικών δαπανών είπε ότι οφείλεται στην καθυστέρηση που υπήρχε επί σειρά ετών ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία αυξάνονται σε πραγματικούς όρους και μάλιστα με "ποσοστό ρεκόρ"! Μετά τα παραπάνω φυσικό ήταν να συνεχίσει να περιγράφει μια "εικονική πραγματικότητα" σύμφωνα με την οποία το εργατικό εισόδημα αυξάνει, οι συντάξεις επίσης και η ανεργία υποχωρεί.

Κατά τον Κ. Σημίτη η συμμετοχή στην ΟΝΕ θα διασφαλίσει την απάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την ευκολότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη τεράστιων υποδομών και τις επενδύσεις μεγάλου αριθμού ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανικανότητα της ΝΔ να χειριστεί αυτή τα θέματα της ενσωμάτωσης στην ΟΝΕ θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία στον λαό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τόνισε: "Μέχρι σήμερα αποφύγαμε τον εύκολο δρόμο των συμβιβασμών. Τον εύκολο δρόμο να χαϊδέψουμε αυτιά, να αποκομίσουμε εύκολα πολιτικά οφέλη σε βάρος των συνολικών συμφερόντων της χώρας. Τη στάση αυτή θα εξακολουθήσουμε να έχουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ