Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κατάθεση πιστοποιητικών συναίνεσης

Η προσπάθεια επιμερισμού της κριτικής σε θέματα που δε θίγουν την ουσία της πορείας της χώρας προς την ΟΝΕ και η πιστοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει αυτές τις κεντρικές επιλογές αταλάντευτα, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή,που έγινε (παρά τη μέχρι τώρα πρακτική) το Σάββατο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και φραστικά χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην κριτική του, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση συναίνεσης για το θέμα της παιδείας προς την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης "έχει έλθει σε αδιέξοδο", ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει "εκρηκτικά εσωκομματικά προβλήματα", με αποτέλεσμα "ο τόπος πλέον έχει μια εξαιρετικά αποδυναμωμένη κυβέρνηση".

Πάντως τείνοντας τη συνήθη... "χείρα βοηθείας" όσον αφορά το στόχο της ΟΝΕ, ο Κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι σχετικά με την οικονομική σύγκλιση "σιωπηρώς έχουν γίνει αποδεκτές οι λογικές των αλχημειών ή όπως εξωραϊσμένα ονομάζονται οι πρακτικές της δημιουργικής λογιστικής. Και βλέπετε ότι εμείς δε σας καυτηριάζουμε ιδιαίτερα πάνω σε αυτή τη βάση". Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για το θέμα της παιδείας, που κινήθηκε στο ίδιο κλίμα. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που πρέπει - όπως υποστήριξε - να γίνουν, τόνισε ότι "εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε νερό στο κρασί των δικών μας απόψεων για το τι πρέπει να γίνει για την παιδεία. Γιατί εκτιμούμε πως η προτεραιότητα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε βασικά θεμελιώδη σημεία, σε μια μακρόπνοη πολιτική, είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις όποιες σημαντικές κατά την άποψή μου και των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας επιμέρους απόψεις μας".

Οσον αφορά τώρα τα θέματα της οικονομίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα μέτωπα τα οποία κυρίως θίγει η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για "αύξηση του αφανούς ελλείμματος", καθώς και της ανάγκηςγια λιγότερο κράτος και διαρθρωτικές αλλαγές, όπου ζήτησε για πολλοστή φορά αύξηση των ρυθμών. Παράλληλα με βάση τα παραπάνω ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική για το θέμα της φορολογίας, λέγοντας πως η "αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, η αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η προφανής αδυναμία εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος έχουν οδηγήσει και συνεχίζουν να οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ