Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Χτυπιέται η δημόσια και δωρεάν παιδεία

Στα θέματα της παιδείας επικέντρωσε κυρίως την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, καθώς όπως είπε "ειδικά στο θέμα της παιδείας φαίνεται ο βαθύτατα φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής που είναι εξάλλου γενικότερα απόρροια του προϋπολογισμού".

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής, στο κίνημα παιδείας που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα, τονίζοντας:

"Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα μέτωπο μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων. Αυτό είναι που τρομάζει τον υπουργό Παιδείας, γι' αυτό επιστρατεύει και τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος όπως και οι προκάτοχοί του, όταν έδιωξαν και είχαν αφορίσει από την εκκλησία τους αγωνιστές ιερείς της Εθνικής Αντίστασης ή ακόμα και τον Καζαντζάκη, απειλεί τώρα εν ολίγοις να αφορίσει και όσους συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές καταλήψεις και στον αγώνα των μαθητών. Την απάντηση όμως θα την πάρει από τους μαθητές. Εχουν δίκιο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να διαμαρτύρονται και έχουν δίκιο για τον πολύ απλό λόγο ότι αντίθετα από τις κορόνες για αναβάθμιση και υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τα στοιχεία του προϋπολογισμού μας λένε ότι φέτος το ύψος των δαπανών για τη δημόσια παιδεία στις συνολικές δαπάνες από 7,96% που ήταν πέρσι θα πάνε φέτος στο 7,79%".

Τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού, είπε, δείχνουν ότι από το 4,09%, το πολύ χαμηλό ποσοστό στο ΑΕΠ της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, φέτος πάμε στο 3,91%. "Θαυμάστε, τόνισε, συνέπεια και μέτρα για ενθάρρυνση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και να σημειώσουμε ότι τόσο χαμηλά ποσά έχουν να δοθούν σχεδόν από τη δεκαετία του 1960. Δηλαδή στη δεκαετία του 1960 είχαμε μια συμμετοχή 9% στις κρατικές δαπάνες, αργότερα έφτασε στο 11% και σήμερα έχουμε φτάσει στο 4%. Είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ και είμαστε στην 106η θέση στον κατάλογο των χωρών του ΟΗΕ, από τις 145 που υπάρχουν εκεί. Και φυσικά οι προοπτικές για φέτος είναι ακόμα χειρότερες με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα γνωστά προβλήματα της εκπαίδευσης".

Χειρότερες, υπογράμμισε, επειδή φέτος μειώνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών και μάλιστα των εκτάκτων που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Θα υπάρχουν μειώσεις ακόμα πιο σημαντικές φέτος, γιατί το 80% με 90% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα πάει για τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση. Περίπου 100 δισ. θα δοθούν για μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση της μεταρρύθμισης που είναι κομμένη και ραμμένη στις επιλογές της ΕΕ. Αλλα 20 δισ. θα πάνε για συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, 50 δισ. θα πάνε για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων όπως προτάσσει η ΕΕ, για συμπίεση των δημοσίων δαπανών και συμπίεση του κόστους εκπαίδευσης και μένουν για την κάλυψη των αναγκών μόνο 20 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ