Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΜΠΟΣΚΟΥ
Νοσεί η δημόσια υγεία

Με τον προϋπολογισμό αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να επιβάλει τη λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.

Υπερηφανεύτηκε, είπε, ο υπουργός Υγείας ότι ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων είναι κατά 42% αυξημένος. Ομως ο προϋπολογισμός επενδύσεων στον τομέα της υγείας είναι ο πλέον αναξιόπιστος, αφού για τα χρόνια 1994-97 έχουν σημειωθεί αρνητικές αποκλίσεις έως και -53,9%. Και συνέχισε:

"Είπε και πάρα πολύ ωραία πράγματα για το ΕΚΑΒ, ο υπουργός. Ομως αυτό που γνωρίζουμε εμείς και ο ελληνικός λαός είναι ότι εάν πάρεις το "166" αυτό που θα ακούς για μισή, μία και πλέον ώρα είναι το "αναμείνατε στο ακουστικό σας", με κίνδυνο κάποιος καρδιοπαθής να μείνει και στον τόπο.

Τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την υγεία είναι ανεπαρκή. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εμφανίσει την κατάσταση ωραιοποιημένη. Η πραγματικότητα όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης στο χώρο της υγείας. Χτίζουμε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ισχυρίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης. Και όμως πηγαίνοντας προς το 2000 ολόκληρες περιοχές στη χώρα μένουν νοσοκομειακά ακάλυπτες. Αυτό δεν αφορά μόνο τη νησιωτική Ελλάδα και την ύπαιθρο, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη και η Δυτική Αθήνα. Από την άλλη μεριά έχουμε μεγάλες μονάδες που κόστισαν δισ. δρχ. στον ελληνικό λαό και μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα στα Γιαννιτσά, την Πτολεμαϊδα κ.α.".

Η βουλευτής τόνισε ότι είναι ήδη 2.500 οι κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού και 25.000 του νοσηλευτικού και η κατάσταση θα χειροτερεύσει, αφού για το 1999 για νέες προσλήψεις θα διατεθούν λιγότερα κατά 33,3% κονδύλια, σε σχέση με το 1998. Ολα αυτά, συνέχισε, γιατί ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, για να δώσει νέο πλήγμα στο δημόσιο τομέα υγείας, εντείνοντας τις διαδικασίες συρρίκνωσης και παραπέρα ιδιωτικοποίησης τμημάτων της. Τομείς όπως η καθαριότητα, τα μαγειρεία και άλλοι έχουν περιέλθει στους ιδιώτες. Οι συνθήκες εργασίας στα συνεργεία αυτά είναι απάνθρωπες και το δε κόστος για τα νοσοκομεία τελικά είναι μεγαλύτερο.

Σχολιάζοντας τα όσα από κυβερνητική πλευρά λέγονται για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων η Μ. Μπόσκου τόνισε: "Κάποιος ίσως πει κάντε προτάσεις... Στις προτάσεις τις δικές μας, μόλις ακούσετε το "δημόσιο" που έχουν μπροστά, παθαίνετε κάτι σαν αλλεργία, ιδιαίτερα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος".

Αναφερόμενη τέλος στο δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις γυναίκες υπογράμμισε: "Μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την εργαζόμενη γυναίκα. Εμείς από τα κονδύλια του προϋπολογισμού τέτοιο πράγμα δεν είδαμε. Τώρα, αν εννοεί η κυβέρνηση με αυτά τους υπό τύπον ολοήμερους βρεφικούς σταθμούς, όπου το παιδάκι παίρνει το φαγητό του μαζί και το ζεσταίνει η δασκάλα και όχι κανείς άλλος στο σχολείο, τότε αυτά είναι κοροϊδία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ