ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο προϋπολογισμός

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ,μήπως, τις μέρες αυτές, τη συζήτηση στη Βουλή, για τον κρατικό προϋπολογισμό από τη ΝΕΤ; Οχι; Δε χάσατε και πολλά...

**********

Χώρια, που υπήρχε σοβαρή περίπτωση, να σας ανέβει κάποια στιγμή το αίμα στο κεφάλι και να πετάξετε όποιο αντικείμενο βρεθεί δίπλα σας στην τηλεόραση. Σ' αυτόν που εκείνη τη στιγμή εμφανιζόταν στο γυαλί, δηλαδή, αλλά η τηλεόραση θα την πλήρωνε...

**********

Ναι, βέβαια, τέτοιες στιγμές υπήρχαν μπόλικες στην πενθήμερη συζήτηση της Βουλής. Και ο μεν προϋπολογισμός, έτσι και αλλιώς, θα ψηφιζόταν. Εσείς, όμως, θα 'πρεπε ν' αγοράσετε καινούρια τηλεόραση.

************

Τα παραλέμε; Ε, όχι και τα παραλέμε! Δηλαδή, όταν θα ακούγατε την Β. Παπανδρέου να λέει "γνωρίζετε ότι οι νοικοκυρές πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και βλέπουν τις τιμές να μειώνονται;" τι θα κάνατε;

************

Κι αν δεν κάνατε τίποτε αυθόρμητο, με τη φράση αυτή, θα συνεχίζατε να είστε ήρεμος, ακούγοντας ότι "ανέβηκε σοβαρά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων", ενώ οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, επειδή τώρα παίρνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια;

**************

Γι' αυτό σας λέμε. Αν έχετε και λίγο νεύρα, μάλιστα, καλύτερα που δεν είδατε τη συζήτηση στη Βουλή... Στο κάτω - κάτω, τι σας φταίει η τηλεόραση;..

************

Αλλοι φταίνε. Η κυβέρνηση και η πολιτική της, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ντιρεκτίβες της, τα μεγάλα αφεντικά, που τα θέλουν όλα δικά τους.

***********

Επόμενα, σκεφτείτε, μέρες που 'ναι κι έρχεται και ο καινούριος χρόνος, τι θα κάνετε μ' αυτούς. Πολλά μπορεί να γίνουν, όταν οι πολλοί το θελήσουν...******

Η ΑΓΟΡΑ,πάντως, είναι "καυτή" και ας λέει ό,τι θέλει η υπουργός Ανάπτυξης. Ετσι και πεις να ψωνίσεις και αρχίζεις και βάζεις το χέρι στην τσέπη, θα τελειώσει και ο 12ος και ο 13ος μισθός, πριν το καταλάβεις πώς έγινε...

************

Περί συγγενειών

"Θέλω να πιστεύω, παρά τα όσα δείχνει η πολιτική του, ότι ο κ. Σημίτης δεν αισθάνεται συγγενέστερα προς τη ΝΔ"... Η παραπάνω δήλωση έγινε από τον κ. Κωνσταντόπουλο στη χτεσινή του συνέντευξη στα "ΝΕΑ".

Σε ό,τι μας αφορά, δε μας προξενεί καμία εντύπωση που ο πρόεδρος του ΣΥΝ δε "θέλει" να πιστεύει ότι ο κ. Σημίτης είναι δεξιός. Εδώ οι κύριοι του ΣΥΝ εμφανίζουν εαυτούς ως αριστερούς! Από εκεί και πέρα, όλα αναμενόμενα είναι...

Και ο λαός πάντα πληρώνει

Βέβαια, για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, το κράτος ποτέ δεν ήταν περίπτερο. Ηταν και παραμένει ο βασικός μοχλός άσκησης πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κι επειδή οι κυβερνήσεις αυτές ήταν - όπως είναι και η σημερινή - ταγμένες στην υπηρεσία του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου, γινόταν και το κράτος υπηρέτης του τελευταίου.

Κρατικοποιήσεις ορισμένων τομέων - για τους οποίους δεν ενδιαφερόταν στη φάση εκείνη - ήθελε το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό έκαναν και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις. Κι ας κινδύνευαν να χαρακτηριστούν για σοσιαλμανία, όπως οι μακαρίτες Παπαληγούρας και Καραμανλής. Σήμερα, η ολιγαρχία απαιτεί αποκρατικοποιήσεις. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση. Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Από κει και πέρα, τα διάφορα "μυαλά" και "επιτελεία" έβρισκαν τα αναγκαία προσχήματα και... θεωρίες, για να δικαιολογηθούν οι εκάστοτε πολιτικές και να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και το λαό, με το λιγότερο πολιτικό κόστος. Αυτή είναι η αλήθεια. Και χαρακτηριστική απόδειξη το γεγονός πως σε όλες τις περιπτώσεις ο λαός πλήρωνε τελικά, είτε τη μια πολιτική είτε την άλλη.

... με πολλές "πλάτες"

Και προκειμένου να καταλάβετε τι εννοούμε, όταν μιλάμε για "πλάτες", διαβάστε ορισμένες πλευρές της ιστορίας του ζητήματος:

Οι υποθηκοφύλακες Λαυρίου και Κερατέας, που κατάλαβαν ότι η υπόθεση "μυρίζει", αφού η έκταση είναι δασική και προστατευόμενη, αρνήθηκαν να μεταγράψουν το συμβόλαιο, που τους παρουσιάστηκε, και συντάσσουν απορριπτικές πράξεις για τη μεταγραφή. Επεμβαίνει, μάλιστα, και ο εισαγγελέας και παραπέμπει την εκπρόσωπο των επίδοξων ιδιοκτητών, με τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και άλλων αδικημάτων, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αμέσως μετά, όμως, ο εισαγγελέας μετατίθεται από την Αθήνα στην Αρτα. Την ίδια τύχη έχει και ο δασονόμος, ο οποίος κατέθεσε ότι η πωλούμενη έκταση είναι δασική και αναδασωτέα. Από το Λαύριο μετατίθεται στην Καστοριά.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθωώνει την εκπρόσωπο των "ιδιοκτητών" απ' όλες τις κατηγορίες κι ένας εισαγγελέας παραγγέλλει (!) στους υποθηκοφύλακες να μεταγράψουν το συμβόλαιο των 2.500 στρεμμάτων. Οι τελευταίοι αρνούνται και πάλι, αφού οι υποδείξεις γίνονται από κάποιον αναρμόδιο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, διατάσσει τη μεταγραφή και οι υποθηκοφύλακες υποχρεώνονται τη φορά αυτή να το κάνουν.

Τελικά, η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο Αθηνών, όπου και θα γραφτεί, στις 12 Γενάρη, η τελική ενδεχομένως πράξη της.

Αν αναρωτιέστε, τι έκαναν τα αρμόδια υπουργεία όλ' αυτά τα χρόνια, η απάντηση είναι η εξής: Τον "κουφό" και "αόμματο", σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο αρπαγής της δημόσιας έκτασης και μόνο το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να εισπράξει 600 περίπου εκατομμύρια δραχμές, από τους φόρους μεταβίβασης!

Ενα τεράστιο και πολύμορφο σκάνδαλο...

Μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι της "καρδιάς" ενός εθνικού δρυμού να διεκδικείται από κάποιους, ως ιδιωτική έκταση, με βάση κάποια, αμφίβολης - τουλάχιστον - αξίας τούρκικα χοτζέτια και ανάλογα... πιστοποιητικά; Οχι, βέβαια, ίσως απαντήσετε. Αν προσθέσουμε, ότι ο δρυμός αυτός προστατεύεται ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος, όπως και ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους; Ε, τότε σίγουρα όχι, θα πείτε. Αν προσθέσουμε επίσης, ότι για όλους τους παραπάνω λόγους, ο χώρος αυτός έχει ενταχθεί στην Α' Αρχαιολογική Ζώνη Προστασίας και, ακόμη, ότι πρόκειται για τον εθνικό δρυμό Σουνίου, συνολικής έκτασης 7.500 στρεμμάτων, από τα οποία κάποιοι διεκδικούν τα 2.500, τι θα πείτε; Σίγουρα, ότι πρόκειται για έναν παραλογισμό ή για ένα τεράστιο και πολύμορφο σκάνδαλο.

Κι έχετε απόλυτο δίκιο. Γιατί, η αμαρτωλή αυτή ιστορία, την οποία αποκάλυψε ο "Ρ" της Πέμπτης, είναι υπαρκτή. Και όχι μόνο υπαρκτή, αλλά οι διεκδικητές του ενός τρίτου του εθνικού δρυμού του Σουνίου θα έχουν το θράσος, να εμφανιστούν στις 12 Γενάρη 1999 μπροστά στο Εφετείο Αθηνών και από θέση ισχύος - χάριν της ανοχής των κυβερνητικών αρμοδίων και των "πλατών", που διαθέτουν - να επιχειρήσουν την οριστικοποίηση της... ιδιοκτησίας τους, με σκοπό να κάνουν το δάσος οικόπεδα και τσιμέντο.

Τι άλλο θα σκεφτεί;

Αλήθεια, γνωρίζατε πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν και ενισχύουν τις μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά η Αγροτική Τράπεζα κάνει του κεφαλιού της..; Ναι, αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος των καρεκλοκένταυρων της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος, σε ημερίδα γεωτεχνικών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Το περιστατικό έγινε, όταν η διοίκηση της ΑΤΕ δημοσιοποίησε μια εκτίμησή της, που έλεγε: "Οι μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν έχουν μέλλον, πεθαίνουν...". Ακούγοντας την εκτίμηση αυτή ο κ. Λιόλιος εξανέστη και κατάγγειλε τη διοίκηση της ΑΤΕ, επειδή... υπονομεύει την κοινοτική και κυβερνητική πολιτική!

Για να δούμε, τι άλλο θα σκεφθεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να υπερασπίζεται την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εκτός και η αντίδρασή του οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός πως η διοίκηση της ΑΤΕ τα είπε, αυτή τη φορά, έξω από τα δόντια, χωρίς τα συνηθισμένα μπλα μπλα και τα διάφορα φραστικά καμουφλάζ.

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε καθημερινά τον... απογαλακτισμό της κρατικής τηλεόρασης από την κυβέρνηση. Χτες, για παράδειγμα, η ΝΕΤ παρουσίασε ως... είδηση, την παρουσία της κυρίας Δάφνης Σημίτη σε μια παράσταση που φιλοξενήθηκε στη Λυρική Σκηνή.

Θα παρακαλούσαμε θερμότατα τη διεύθυνση της ΝΕΤ, την επόμενη φορά που η σύζυγος του πρωθυπουργού βγει από το σπίτι της, να διακόψει πάραυτα το πρόγραμμά της και να μας μεταδώσει την... είδηση.

"Δεν είναι μόνο τα κονδύλια, τα οποία έχουν σημασία. Γιατί μπορεί να έχεις κονδύλια και να μη δημιουργείς". Η φράση ανήκει στον Κ. Σημίτη και ειπώθηκε σχετικά με τη μηδαμινή, ουσιαστικά, συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού, στον κρατικό προϋπολογισμό.

Προφανώς, αυτό που ήθελε να πει ο πρωθυπουργός ήταν το εξής: Ετσι κι αλλιώς, αφού η ...δημιουργία έχει αφεθεί στην καλή διάθεση και την πρωτοβουλία των διάφορων χορηγών, γιατί να διαθέτουμε και χρήματα από τον προϋπολογισμό;

Είναι μια άποψη κι αυτή...

Για το αίμα;

Στο σκαμνί

για ένα ψέμα

και αθώος

για το αίμα,

στο σκαμνί

για πταίσμα - πράξη

κι άσε τόσους

που 'χει σφάξει!

Στο σκαμνί

εδώ και τώρα

- δε σηκώνει

τέτοια η χώρα,

ψέμα είπε;

θα πληρώσει

κι άσε αυτούς

που 'χει σκοτώσει!

Στο σκαμνί

το δίχως άλλο,

σφάλμα έπραξε

μεγάλο,

δεν μπορεί

τέτοια να κάνει,

κι άσε αυτούς

που 'χει ξεκάνει!

Ο οίστρος

Οι παρατάσεις...

Μια από τις δεκάδες τροπολογίες που, άρον άρον, έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και συμπεριέλαβε στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο, επιφέροντας αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αφορούσε μια ακόμη παράταση της ισχύος του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν. 2414/96.

Πρόκειται για το άρθρο εκείνο, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μετατρέπει δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς σε ανώνυμες εταιρίες και να τις ιδιωτικοποιεί, με την έκδοση απλώς και μόνο ενός Προεδρικού Διατάγματος. Η δε τελευταία παράταση είναι η 4η ή 5η στη σειρά, η οποία μάλιστα είναι και για έναν χρόνο! Μετά τους οργανισμούς ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, στη σειρά για ιδιωτικοποίηση μπαίνουν 30 ακόμα Οργανισμοί μέσα στο '99. Και ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και των παρατάσεων, καλά κρατεί.

Τους έχει ξεπεράσει όλους

"Δεν είναι περίπτερο το κράτος"! Τι σημαίνει όμως "το κράτος δεν είναι περίπτερο"; Ποιος και πού το είπε; Και κυρίως, τι ήθελε να πει;

Η παραπάνω "εκτίμηση" - "διαπίστωση" ανήκει στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μηνά Σταυρακάκη, εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό προϋπολογισμό του 1999. Θέλησε έτσι να... κατακεραυνώσει τους βουλευτές του ΚΚΕ και όσους επικρίνουν την κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", που ξεπουλά σε τιμή κοψοχρονιά τις κρατικές επιχειρήσεις.

Και προφανώς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήθελε να επαναφέρει το γνωστό σύνθημα του αρχηγού του, ότι το κράτος δεν μπορεί να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ακόμη, όμως, και έτσι να ήταν - που δεν είναι - το γεγονός πως η κυβέρνηση ξεπουλά όσο όσο τις κρατικές επιχειρήσεις παραμένει αναπάντητο.

Μην κουράζεστε, κ. Σταυρακάκη. Ολοι πλέον γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει στο ξεπούλημα ακόμη και τους πλανόδιους πραματευτάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ