ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Μέχρι 160% αυξήθηκε η φορολογία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη της επιβολής φόρων με τα "αντικειμενικά κριτήρια"

Από 145% μέχρι 160% αυξήθηκαν οι φόροι που πλήρωσαν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι ανάμεσα στο 1995 και το 1999 βάσει των "αντικειμενικών κριτηρίων" και της αύξησης της εμπορικής αμοιβής και του συντελεστή μισθωτικής αξίας κατά 45% και 37,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία τονίζει ότι σε καμία περίπτωση οι φόροι αυτοί δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα των ΕΒΕ, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι το 1994 με την εφαρμογή των "αντικειμενικών κριτηρίων" σημειώθηκε μια εφάπαξ αύξηση της φορολογίας κατά 100%, στα χρόνια αυτά, από το '94 μέχρι το '99 η συνολική αύξηση ανέρχεται σε 250%.

Οπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα για επιχείρηση στη ζώνη Α στην περιοχή του Ταύρου εμβαδού 60 τ. μ. το 1995 για τη χρήση του 1994 με συντελεστή μισθωτικής αξίας 6% και εμπορική αμοιβή 1.700.000 καταβλήθηκε φόρος 288.460.000 δρχ. Για τη χρήση του 1997 καταβλήθηκε το '98 φόρος 666.324 δρχ. με συντελεστή μισθωτικής αξίας 7,25% και εμπορική αμοιβή 2.400.000, ενώ το 1999 ο φόρος που υπολογίζεται ότι θα προκύψει με βάση τον αυξημένο συντελεστή μισθωτικής αξίας 8,25% και εμπορική αμοιβή 2.500.000 θα ανέλθει σε 753.348 δρχ. Δηλαδή, η αύξηση της φορολογίας ανάμεσα στο 1998 και στο 1999 θα είναι 13% και στο 1995 και 1999 161%.

ΕΝΩΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παραπλανητικές οι "ενδεικτικές τιμές" στα καύσιμα

Η Ενωση καταγγέλλει την κυβέρνηση, που μόνο για το "θεαθήναι" ανακοινώνει τιμές καυσίμων κάθε βδομάδα

Τις παραπλανητικές τιμές που εν γνώσει του δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε βδομάδα στη δημοσιότητα ως "ενδεικτικές λιανικές τιμές" κατήγγειλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, με τον οποίο συναντήθηκε προχτές. Οι βενζινοπώλες προειδοποίησαν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η παραπλανητική τακτική αποπροσανατολισμού των καταναλωτών για το οποίο ευθύνονται, για τη διαμόρφωση των τιμών θα ενεργήσουν μονομερώς, εκδίδοντας δικό τους δελτίο σε σταθερή βάση με τις πραγματικές τιμές χονδρικής που αγοράζουν οι πρατηριούχοι.

Η Ενωση επισημαίνει ότι στην τελική διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων το 70,6% είναι φόροι, το 13,2% η τιμή διυλιστηρίου και το 11,6% το χονδρικό κέρδος των εταιριών εμπορίας, ενώ το κέρδος του πρατηριούχου συμμετέχει μόλις με 3,7% που βάσει του φόρου επί των πωλήσεων μειώνεται σε 2,7% ή 4 φορές μικρότερο από το κέρδος των εταιριών.

Σ' αυτά τα πλαίσια έδωσαν στη δημοσιότητα τις τιμές στις οποίες προμήθευαν οι εταιρίες τα πρατήρια από τις 17 μέχρι τις 23 Δεκέμβρη. Οπως προκύπτει, οι χονδρικές τιμές των εταιριών είναι υψηλότερες σε σχέση με τις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" του υπουργείου από 1,6% μέχρι και 8,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Βενζινοπωλών - τα οποία δημοσιεύσαμε την προηγούμενη βδομάδα - το υπουργείο "συνιστούσε" την προηγούμενη βδομάδα να πωλείται στη λιανική η βενζίνη σούπερ στις 191,1 δρχ., τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι εταιρίες εμπορίας προμήθευαν στα πρατήρια τη σούπερ από 196 μέχρι και 203,9 δραχμές το λίτρο. Αναλόγως και για την αμόλυβδη η ενδεικτική λιανική τιμή του υπουργείου ήταν 174,5 δρχ. όταν οι εταιρίες πωλούσαν χονδρικά από 180 μέχρι 188,9 δραχμές το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η ενδεικτική λιανική τιμή ήταν 64,2 δρχ. το λίτρο, τη στιγμή που η χονδρική τιμή ξεκινάει από 65,3 και φτάνει μέχρι 67,2 δρχ. το λίτρο.

Στο μεταξύ, χτες η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια" ανακοίνωσε "μειώσεις" που όπως αποδεικνύεται είναι μόνο στα χαρτιά στις τιμές της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης και αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που αυτές σίγουρα θα επιβληθούν στην πράξη. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ και και αμόλυβδης μειώνεται κατά 0,30 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατά 1,50 δρχ. και του κίνησης κατά 1,40 δρχ. το λίτρο.

ΚΚΕ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του "Ξενία"

Στην απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να δώσει το "Ξενία Πάρου" σε ιδιώτη, αντί του Δήμου Πάρου, επιλογή που βρίσκει καθολικά αντίθετο το λαό του νησιού, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης, προς τους υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αιγαίου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, ο Δήμος Πάρου είχε ζητήσει έγκαιρα το "Ξενία", προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του νεοϊδρυθέντος δήμου, καθώς και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κυβέρνηση όμως προχώρησε σε δημοπράτησή του - με τιμή εκκίνησης 250 εκατ. δρχ. - αλλά ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος. Στη συνέχεια έγινε δεύτερος πλειοδοτικός διαγωνισμός - με τιμή εκκίνησης 160 εκατ. δρχ. Στο δεύτερο διαγωνισμό ο Δήμος Πάρου έκανε προσφορά 225 εκατ. δρχ., αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση του "Ξενία" στην εταιρία ΜΑΝΟΣ ΤΡΑΒΕΛ, που έκανε προσφορά 250 εκατ. δρχ.

Να σημειωθεί πως πέρα από το γεγονός ότι ο δήμος έχει κάνει ένσταση κατά της ιδιωτικής εταιρίας για ελλιπή δικαιολογητικά, υπάρχει και θέμα ουσίας, αφού στην πραγματικότητα η προσφορά του δήμου είναι πολύ μεγαλύτερη, παρόλο που φαίνεται ότι ο ιδιώτης δίνει 25 εκατ. δρχ. παραπάνω. "Το "Ξενία" είναι κτισμένο σε οικόπεδο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από την πρώην Κοινότητα Παροικίας και η σημερινή αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη από 25 εκατ. δρχ. Επιπλέον στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν και δύο από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους που υπάρχουν πλέον μόνο στην Παροικία", υπογραμμίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να κατοχυρωθεί στον Δήμο Πάρου το τοπικό "Ξενία".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφάσεις στο ρυθμό του ΕΥΡΩ

Στο ρυθμό που παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορεύει η Τράπεζα της Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα μια σειρά αποφάσεις, με τις οποίες προσαρμόζει το καθεστώς συναλλαγών της με τις εμπορικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με βάση τα νέα δεδομένα της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ.

Προσαρμόζοντας λοιπόν στις αξιώσεις της ΕΚΤ, η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας έδωσε χτες δύο Πράξεις του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της, με τις οποίες θεσπίζει νέο κανονισμό λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών σε δραχμές και καθιερώνει την ημερήσια χρηματοδότηση σε ΕΥΡΩ των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από την 4-1-1999:

  • Τίθεται σε ισχύ ο Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Διακανονισμού Εντολών Πληρωμής σε ΕΥΡΩ σε συνεχή χρόνο "ΕΥΡΩ - ΕΡΜΗΣ" (τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σε ΕΥΡΩ με αξία ίδιας ημέρας σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ και οι καταβαλλόμενες προμήθειες θα είναι ενιαίες για όλες τις χώρες).
  • Θεσπίζεται η παροχή άτοκης χρηματοδότησης σε ΕΥΡΩ από την Τράπεζα της Ελλάδας στα πιστωτικά ιδρύματα, ημερήσια και μέχρι 1 δισ. ΕΥΡΩ. Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να εξοφλούνται μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδας και δίνονται με σκοπό την ομαλή διεκπεραίωση των συναλλαγών των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ΕΥΡΩ, ενώ το όριο της χρηματοδότησης (1 δισ. ΕΥΡΩ ημερησίως) θα κατανέμεται στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας με βάση τον όγκο δραστηριοτήτων τους και θα καλύπτεται με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού δημοσίου κλπ.

Με άλλη εγκύκλιο εξάλλου δίνονται οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς συναλλάγματος από 1/1/99, όταν δηλαδή θα αρχίσει να κυκλοφορεί το ΕΥΡΩ. Το ΕΥΡΩ θα μπορεί να αντικατασταθεί με το Ecu, σε ισοτιμία ένα προς ένα, ενώ η μετατροπή του ΕΥΡΩ με τα νομίσματα των χωρών που συμμετέχουν στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ (ζώνη των "11") θα γίνεται με βάση τις αμετάκλητες τιμές μετατροπής που θα αποφασιστούν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δημοσιευτούν στις 31/12/98.

Οσοι επομένως διατηρούν σήμερα λογαριασμούς συναλλάγματος σε νομίσματα των χωρών της ζώνης των "11", θα μπορούν από 1/1/99 να μετατρέψουν τα νομίσματά τους σε ΕΥΡΩ, ενώ όσοι διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις, η μετατροπή σε ΕΥΡΩ θα μπορεί να γίνει μέχρι τη λήξη της κατάθεσης μετά την 1/1/99.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αντίθετο στη διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ

Την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης που δρομολογούνται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΕΟΜΜΕΧ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ). Συγκεκριμένα, το ΒΕΑ αναφερόμενο στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η μείωση έως και κατάργηση των αρμοδιοτήτων του ΕΟΜΜΕΧ, του προσωπικού και του περιφερειακού χαρακτήρα του οργανισμού, υπογραμμίζει ότι η όλη διαδικασία διακρίνεται από έλλειψη ορθολογισμού. Αυτό, συμπληρώνει, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως στο τέλος του 2000 το μειωμένο προσωπικό θα ανέρχεται σε 250 άτομα, σε επιχειρηματικό σχέδιο που έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΥΠΕΘΟ και κατατέθηκε με τον προϋπολογισμό στη Βουλή τα άτομα μειώνονται σε 150, αλλάζοντας μέσα σε δύο μήνες την αντίληψη για τον αριθμό των ατόμων.

Το ΒΕΑ υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΜΜΕΧ είναι απαραίτητος για το βιοτεχνικό κόσμο και ότι κάθε προσπάθεια συρρίκνωσής του είναι σε βάρος των βιοτεχνών. Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση και ειδικότερα τα αρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να ενισχύσουν τον ΕΟΜΜΕΧ με προγράμματα και αρμοδιότητες που είναι αναγκαίες για τη βοήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ