Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παραπλανητικές οι "ενδεικτικές τιμές" στα καύσιμα

Η Ενωση καταγγέλλει την κυβέρνηση, που μόνο για το "θεαθήναι" ανακοινώνει τιμές καυσίμων κάθε βδομάδα

Τις παραπλανητικές τιμές που εν γνώσει του δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε βδομάδα στη δημοσιότητα ως "ενδεικτικές λιανικές τιμές" κατήγγειλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, με τον οποίο συναντήθηκε προχτές. Οι βενζινοπώλες προειδοποίησαν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η παραπλανητική τακτική αποπροσανατολισμού των καταναλωτών για το οποίο ευθύνονται, για τη διαμόρφωση των τιμών θα ενεργήσουν μονομερώς, εκδίδοντας δικό τους δελτίο σε σταθερή βάση με τις πραγματικές τιμές χονδρικής που αγοράζουν οι πρατηριούχοι.

Η Ενωση επισημαίνει ότι στην τελική διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων το 70,6% είναι φόροι, το 13,2% η τιμή διυλιστηρίου και το 11,6% το χονδρικό κέρδος των εταιριών εμπορίας, ενώ το κέρδος του πρατηριούχου συμμετέχει μόλις με 3,7% που βάσει του φόρου επί των πωλήσεων μειώνεται σε 2,7% ή 4 φορές μικρότερο από το κέρδος των εταιριών.

Σ' αυτά τα πλαίσια έδωσαν στη δημοσιότητα τις τιμές στις οποίες προμήθευαν οι εταιρίες τα πρατήρια από τις 17 μέχρι τις 23 Δεκέμβρη. Οπως προκύπτει, οι χονδρικές τιμές των εταιριών είναι υψηλότερες σε σχέση με τις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" του υπουργείου από 1,6% μέχρι και 8,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Βενζινοπωλών - τα οποία δημοσιεύσαμε την προηγούμενη βδομάδα - το υπουργείο "συνιστούσε" την προηγούμενη βδομάδα να πωλείται στη λιανική η βενζίνη σούπερ στις 191,1 δρχ., τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι εταιρίες εμπορίας προμήθευαν στα πρατήρια τη σούπερ από 196 μέχρι και 203,9 δραχμές το λίτρο. Αναλόγως και για την αμόλυβδη η ενδεικτική λιανική τιμή του υπουργείου ήταν 174,5 δρχ. όταν οι εταιρίες πωλούσαν χονδρικά από 180 μέχρι 188,9 δραχμές το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η ενδεικτική λιανική τιμή ήταν 64,2 δρχ. το λίτρο, τη στιγμή που η χονδρική τιμή ξεκινάει από 65,3 και φτάνει μέχρι 67,2 δρχ. το λίτρο.

Στο μεταξύ, χτες η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια" ανακοίνωσε "μειώσεις" που όπως αποδεικνύεται είναι μόνο στα χαρτιά στις τιμές της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης και αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που αυτές σίγουρα θα επιβληθούν στην πράξη. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ και και αμόλυβδης μειώνεται κατά 0,30 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατά 1,50 δρχ. και του κίνησης κατά 1,40 δρχ. το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ