Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφάσεις στο ρυθμό του ΕΥΡΩ

Στο ρυθμό που παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορεύει η Τράπεζα της Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα μια σειρά αποφάσεις, με τις οποίες προσαρμόζει το καθεστώς συναλλαγών της με τις εμπορικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με βάση τα νέα δεδομένα της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ.

Προσαρμόζοντας λοιπόν στις αξιώσεις της ΕΚΤ, η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας έδωσε χτες δύο Πράξεις του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της, με τις οποίες θεσπίζει νέο κανονισμό λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών σε δραχμές και καθιερώνει την ημερήσια χρηματοδότηση σε ΕΥΡΩ των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από την 4-1-1999:

  • Τίθεται σε ισχύ ο Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Διακανονισμού Εντολών Πληρωμής σε ΕΥΡΩ σε συνεχή χρόνο "ΕΥΡΩ - ΕΡΜΗΣ" (τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σε ΕΥΡΩ με αξία ίδιας ημέρας σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ και οι καταβαλλόμενες προμήθειες θα είναι ενιαίες για όλες τις χώρες).
  • Θεσπίζεται η παροχή άτοκης χρηματοδότησης σε ΕΥΡΩ από την Τράπεζα της Ελλάδας στα πιστωτικά ιδρύματα, ημερήσια και μέχρι 1 δισ. ΕΥΡΩ. Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να εξοφλούνται μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδας και δίνονται με σκοπό την ομαλή διεκπεραίωση των συναλλαγών των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ΕΥΡΩ, ενώ το όριο της χρηματοδότησης (1 δισ. ΕΥΡΩ ημερησίως) θα κατανέμεται στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας με βάση τον όγκο δραστηριοτήτων τους και θα καλύπτεται με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού δημοσίου κλπ.

Με άλλη εγκύκλιο εξάλλου δίνονται οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς συναλλάγματος από 1/1/99, όταν δηλαδή θα αρχίσει να κυκλοφορεί το ΕΥΡΩ. Το ΕΥΡΩ θα μπορεί να αντικατασταθεί με το Ecu, σε ισοτιμία ένα προς ένα, ενώ η μετατροπή του ΕΥΡΩ με τα νομίσματα των χωρών που συμμετέχουν στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ (ζώνη των "11") θα γίνεται με βάση τις αμετάκλητες τιμές μετατροπής που θα αποφασιστούν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δημοσιευτούν στις 31/12/98.

Οσοι επομένως διατηρούν σήμερα λογαριασμούς συναλλάγματος σε νομίσματα των χωρών της ζώνης των "11", θα μπορούν από 1/1/99 να μετατρέψουν τα νομίσματά τους σε ΕΥΡΩ, ενώ όσοι διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις, η μετατροπή σε ΕΥΡΩ θα μπορεί να γίνει μέχρι τη λήξη της κατάθεσης μετά την 1/1/99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ