ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο αντικειμενικό σύστημα 266 περιοχές της χώρας

Η ένταξη διακοσίων εξήντα έξι περιοχών της χώρας στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών. Οι αντικειμενικές τιμές που ορίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου αφορούν 266 δήμους, κοινότητες και οικισμούς σε ολόκληρη τη χώρα που ανήκουν στους νομούς Αργολίδος, Κυκλάδων, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας, Εβρου, Γρεβενών, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Κοζάνης και Καστοριάς.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, για τους δήμους, τις κοινότητες και τους οικισμούς των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Λάρισας και Αργολίδας, η εφαρμογή του συστήματος αρχίζει την 1η Γενάρη 1999.

Για τους ΟΤΑ των άλλων νομών η ένταξη θα πραγματοποιηθεί εντός του Γενάρη του '99,μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Οπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

  • Η χαμηλότερη αντικειμενική τιμή ανέρχεται σε 100.000 δρχ. ανά τ.μ. και αφορά δήμους, κοινότητες και οικισμούς των νομών Γρεβενών, Εβρου, Κοζάνης, Καστοριάς και Κυκλάδων.
  • Η υψηλότερη αντικειμενική τιμή ανέρχεται σε 300.000 δρχ. ανά τ.μ. και αφορά την περιοχή Τόπου της επαρχίας Ναυπλίας του νομού Αργολίδας.

Ακολουθούν ο Δήμος Μοίρων του νομού Ηρακλείου με ανώτατο όριο τιμής τις 280.000 δρχ. ανά τ.μ., ο Δήμος Ρεθύμνου του ομώνυμου νομού (ανώτατο όριο 270.000 δρχ. ανά τ.μ.) και άλλοι δήμοι και κοινότητες του νομού Ρεθύμνου με ανώτατο όριο τιμής τις 250.000 δρχ. ανά τ.μ. Στις 250.000 δρχ. ανά τ.μ. ανέρχεται επίσης το ανώτατο όριο τιμής στο Δήμο Σκύρου της επαρχίας Καρύστου του νομού Ευβοίας.

Υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις των εμπόρων

Το κατέθεσε χτες η συνδικαλιστική ηγεσία των εμπόρων (ΕΣΕΕ) στη συνάντησή της με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ

Υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα, τις θέσεις, αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εμπόρων, κατέθεσε χτες το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εξέφρασαν στον υφυπουργό την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τα "αντικειμενικά κριτήρια", ενώ συνάντησαν την αντίθεση του υφυπουργού στο αίτημά τους να καταργηθεί η αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων τους για τη χρήση 1998, που φτάνει κατά μέσο όρο 14,5% και επιβάλλεται σε εποχές εμπορικής δυσπραγίας.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υφυπουργό η συνδικαλιστική ηγεσία των εμπόρων, αναφέρονται μεταξύ άλλων σαν σημαντικότερα προβλήματα για τον κλάδο η πολυνομία και πολυπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας, η αναδρομική ισχύς φορολογικών αποφάσεων, τα "αντικειμενικά κριτήρια" φορολογίας, η γραφειοκρατία, οι φορολογικές αδικίες κλπ.

Μεταξύ των προτάσεων, που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι και οι ακόλουθες:

  • Να δεσμευτεί η πολιτεία να μην ψηφίσει άλλους φορολογικούς νόμους.
  • Να φορολογούνται τα πραγματικά εισοδήματα και όχι τα πλασματικά (όπως είναι τα κατ' επίφασην αντικειμενικά κριτήρια).
  • Να ακυρωθεί κάθε αύξηση της φορολόγησης με τα αντικειμενικά κριτήρια για τις χρήσεις 1998 και 1999.
  • Να δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών ότι, μετά το τέλος ενός ελέγχου, ο ελεγκτής θα γνωστοποιεί στο φορολογούμενο τις παρατηρήσεις του, έτσι ώστε αν δε βρήκε ή αν δεν αναζήτησε κάποια δικαιολογητικά, να δοθεί η ευκαιρία στο φορολογούμενο να τα προσκομίσει.
  • Να αρθούν οι φορολογικές αδικίες.
  • Να εκλογικευτούν οι συντελεστές φορολογίας.

Επίσης, το προεδρείο της ΕΣΕΕ συναντήθηκε χτες και με το γγ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση και τα προβλήματα του εμπορίου σήμερα, τις προτάσεις για το φορολογικό, τη συνένωση ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Ο γγ του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "θα" συμπαρασταθεί στις προσπάθειες της ΕΣΣΕ "στα πλαίσια του εφικτού"...

Τι θα γίνει όταν...

Η κυβέρνηση και ο επί των οικονομικών της υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, γιορτάζουν και προβάλλουν τη μείωση του πληθωρισμού στο 4,2%, σαν ένα βασικό δείγμα γραφής της αποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Παρακάμπτοντας τις αλχημείες και τα τεχνάσματα - στα οποία προσφεύγουν οι "εκσυγχρονιστές" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για να εξωραϊσουν την εικόνα του τιμαρίθμου - θα θέλαμε να ρωτήσουμε την υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αν ξέρει και αν μπορεί να μας πληροφορήσει πού θα φτάσει ο πληθωρισμός:

  • όταν ανακάμψουν οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών, που είτε παραμένουν στάσιμες είτε - σε πολλές περιπτώσεις - παρουσιάζουν πτώση;
  • όταν αρχίσουν να αυξάνονται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και των υγρών καυσίμων, γενικότερα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρέμεναν στάσιμες, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας;
  • όταν η συναλλαγματική ισοτιμία δραχμής και άλλων ξένων νομισμάτων - που τους τελευταίους μήνες ανατιμάται - επανέλθει στα επίπεδα που βρέθηκε στις 18 Μάρτη 1998, όταν η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε την υποτίμησή της κατά 15%;
  • όταν "ξεπαγώσουν" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που ελέγχονται ακόμη από το κράτος (δηλαδή την κυβέρνηση) και αρχίσουν να επιβάλλονται αυξήσεις; Τι θα γίνει, δηλαδή, όταν οι διοικήσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΟΑ κλπ,προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμολογίων, είτε επειδή θα έχουν περάσει κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτών είτε επειδή τα ελλείμματά τους θα έχουν διογκωθεί και η "λύση" των ανατιμήσεων θα είναι αναπόφευκτη;
  • όταν "σπάσουν" οι λεγόμενες "συμφωνίες κυρίων", τις οποίες σύναψε η κυβέρνηση (άγνωστο με ποια ανταλλάγματα) με τους εκπροσώπους διαφόρων κλάδων ή και με μεμονωμένους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν "το πάνω χέρι" στη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών κάποιου κλάδου (τηλεπικοινωνίες, γαλακτοβιομηχανία, αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών κλπ);
  • αν - το οποίο φυσικά απευχόμαστε - κάποια κακοκαιρία προκαλέσει ζημιές στην αγροτική παραγωγή και "πετάξουν" στα ύψη οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, που θα έχουν πληγεί από την κακοκαιρία;

***

Η απορία μας για το τι θα συμβεί, "όταν" και "αν",μας γεννήθηκε για τον απλό, απλούστατο λόγο, επειδή, στο μεγαλύτερο μέρος της, η μείωση που παρουσίασε ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια οφείλεται - εκτός από τη σκληρή εισοδηματική πολιτική - και στο γεγονός ότι εξελίχθηκαν ευνοϊκά τόσο οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής είχε πολύ μικρές απώλειες, τα τιμολόγια των ελεγχόμενων από το δημόσιο ΔΕΚΟ παρέμειναν "παγωμένα" είτε επιβλήθηκαν συγκρατημένες αυξήσεις.

Να περιμένουμε, άραγε, απάντηση;

Λ. Τ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Τσιμπημένες τιμές μέχρι την τελευταία στιγμή

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν χτες η κίνηση στην αγορά, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές άφησαν για τις τελευταίες μέρες τις αγορές των απαραίτητων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και όταν λέμε των απαραίτητων το εννοούμε, αφού όπως τονίζουν οι κρεοπώλες οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν "γιορτινές". Το αντίθετο μάλιστα, σημειώνεται, οι περισσότεροι είναι όσο πιο συγκρατημένοι γίνεται με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες των ημερών.

Οι τιμές κινήθηκαν και χτες στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών, ενώ στη Βαρβάκειο "τσίμπησαν" ένα κατοστάρικο τα ντόπια αρνιά και κατσίκια, φτάνοντας στις 2.300 δρχ. το κιλό, που ήδη από την προηγούμενη βδομάδα στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνταν και στις 2.500 δρχ. Η ντόπια εγχώρια νωπή γαλοπούλα πωλούνταν από 1.300 μέχρι 1.900 δρχ. το κιλό στα κεντρικά κρεοπωλεία και η εισαγωγής στις 1.000, ενώ η κατεψυγμένη γύρω στις 850 δρχ. το κιλό και το γουρουνόπουλο πωλούνταν προς 1.800 - 2.000 δρχ. το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, που όλες τις προηγούμενες μέρες η τιμή τους πέταξε στα ύψη, ξεπερνώντας και τις 500 δρχ. το κιλό στις περιφερειακές αγορές, το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να "καυχιέται" ότι προπαραμονή Χριστουγέννων "κατάφερε" να ρίξει την τιμή της στις 300 δρχ. το κιλό στις λιγοστές δεύτερης ποιότητας που πωλούνταν σε κεντρικά μανάβικα, ενώ σε μανάβικα των σούπερ μάρκετ όπου δε φτάνουν τα συνεργεία του υπουργείου πωλούνταν και χτες στις 500 δρχ. το κιλό. Οι πατάτες εξακολουθούσαν να πωλούνται στις 200 δρχ. το κιλό, το μαρούλι στις 150-200 δρχ. το ένα, τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα πάνω από 500 δρχ. το κιλό.

Το ωράριο σήμερα

Τα εμπορικά σήμερα θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα, ενώ τα κρεοπωλεία στις 6.00 το απόγευμα. Το Σάββατο, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, θα παραμείνουν κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ