ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Ο πρώτος καθόλα ιδιωτικός δήμος

Σε εφτά δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και εταιρίες "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" μεταφέρθηκε προχτές το βράδυ το έργο του δήμου. Την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισε και κατήγγειλε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Χρήστος Μέντζος

"ΠΩΛΕΙΤΑΙ...". Σχετική ταμπέλα θα μπορούσε να κοσμεί πλέον την είσοδο του Δημαρχείου στο Μαρούσι. Αλλωστε, με τις προχτεσινές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, εκχωρήθηκαν σχεδόν όλες οι αρμοδιότητες του δήμου σε εφτά συνολικά "Δημοτικές Επιχειρήσεις", που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ παραχωρήθηκαν πολλές δημοτικές υπηρεσίες του δήμου σε εταιρίες "μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα.

Στην τελευταία και ...φαρμακερή - απ' ό,τι αποδείχτηκε - συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 1998 και μετά από συζητήσεις ενός μήνα, οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι - εκτός από τον επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας" Χρ. Μέντζου και άλλους δύο συμβούλους που καταψήφισαν την πρόταση - συμφώνησαν με τις θέσεις και τις προθέσεις του δημάρχου Π. Τζανίκου ότι: "για να "ρολάρει" ο δήμος χρειάζεται να αποσυμφορηθεί η υπάρχουσα Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και να δημιουργηθούν άλλες μικρότερες Δημοτικές Επιχειρήσεις που στο μέλλον θα μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες"!

Οσον αφορά το θέμα των "συνεπειών", που μπορεί να έχουν στο δήμο αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, ο δήμαρχος Π. Τζανίκος τόνισε ότι "δε συμβαίνει τίποτα το φοβερό (!), αφού κόβεται μία μεγάλη επιχείρηση σε κομμάτια, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα".

Για τη "λεγόμενη", όπως την αποκάλεσε ο δήμαρχος, φήμη ότι θα υποβαθμιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι, είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποβάθμιση, καθώς η μόνη κίνηση που γίνεται είναι αυτή της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων του δήμου, ενώ θα εμπλακούν σε αυτές αξιόλογοι συμπολίτες μας (;), που μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της δημοτικής αρχής.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν είναι:

  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ". Θα ασχολείται με θέματα τεχνικά, αλλά και με τη διαχείριση των σχολών πληροφορικής. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων που χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο και θα διαχειριστεί η δημοτική επιχείρηση.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ". Θα ασχολείται με το περιβάλλον και τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της περιοχής: Κτήμα Καρέλα 130 στρεμμάτων, κτήμα Συγγρού 1.000 στέμματα. Τραμ και καταβύθιση της Κηφισίας.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ". Θα ασχολείται με τη δημοτική συγκοινωνία και το σχεδιασμό των κυκλοφοριακών εφαρμογών στο δήμο.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ". Θα έχει στην επίβλεψή της όλα τα δημοτικά γυμναστήρια, ενόψει μάλιστα και του 2004. Να σημειωθεί ότι στο χτεσινό ΔΣ, μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου και έγινε δεκτό ομόφωνα, το Εθνικό Γυμναστήριο "Σπύρος Λούης".
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ". Εδώ τα σχέδια του δημάρχου είναι κάτι παραπάνω από "καθαρά". Οπως σημείωσε ο Π. Τζανίκος: "Εχουμε όραμα για την Παιδεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε Δημοτικό Πανεπιστήμιο.Να έχουμε λόγο στο χώρο της κατάρτισης των νέων, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς". Ξέχασε, βέβαια, πάλι ο δήμαρχος να αναφέρει την αγορά, που προφανώς εννοεί τις 25 πολυεθνικές με τζίρο 875 δισ. δρχ. το χρόνο που "δραστηριοποιούνται" στη λεωφόρο Κηφισίας.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ". Γκαλερί, αίθουσες Τέχνης, Πολιτιστική Ολυμπιάδα, είναι τα σχέδια του δήμου.
  • "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ". Στο δρόμο των νέων τεχνολογιών, ο δήμος με στόχους για ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία "ΜΑΡΟΥΣΙ 2000", αναβλήθηκε και θα συζητηθεί σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο.

..."μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα

Οσον αφορά τις κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες, από τις οποίες ο δήμος δεν έχει να περιμένει κέρδη, με τη "συνδρομή" της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου - μειοψήφησε μόνο ο Χρ. Μέντζος - μετατρέπονται κατευθείαν σε ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,που θα στηρίζονται στον... εθελοντισμό ιδιωτικών φορέων και εταιριών (εκκλησία, πρόσκοποι κ.ά.), από κοινού με τους οποίους θα τις διαχειρίζεται ο δήμος.

Ετσι, ο Δήμος Αμαρουσίου θα συμμετέχει στις εξής εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

  • Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ".
  • Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ".
  • Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ".

Να σημειωθεί ότι στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο "πέρασαν" κατά πλειοψηφία 31 (!) απευθείας αναθέσεις έργων στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διάλυση στην υπηρεσία καθαριότητας

Η συσσωρευμένη από χρόνια φθορά του μηχανικού εξοπλισμού στην υπηρεσία καθαριότητας και οι απαράδεκτες αποφάσεις για την υπηρεσία αυτή, όπως η αποψίλωση του προσωπικού, υποκρύπτουν πολιτική βούληση για ιδιωτικοποίηση, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι με πρωτόγονα μέσα μάχονται για την καθαριότητα της πόλης.

Το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη πνίγεται στα σκουπίδια, αφού ο δήμος πλέον δεν έχει τα απαραίτητα εκείνα μέσα που θα κρατούσαν την πόλη καθαρή. Από τα 60 περίπου απορριμματοφόρα λειτουργούν μόνο 15, αλλά επειδή κι αυτά είναι απαρχαιωμένα, συχνά παρουσιάζουν μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια της αποκομιδής των σκουπιδιών και αποσύρονται στο Μηχανουργείο. Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας υποστηρίζουν ότι αν δεν ενισχυθεί άμεσα η υπηρεσία με οχήματα και με προσωπικό, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης το επόμενο έτος θα είναι γεμάτοι από οδοφράγματα σκουπιδιών.

Επίσης σταδιακά αποδυναμώνεται το Μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επισκευής και συντήρησης όλων των οχημάτων του δήμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι σ' αυτό ότι πολλά απορριμματοφόρα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο δρόμο, αλλά δε διαθέτουν τα τμήματα ανταλλακτικά για την επισκευή τους. Οι προμηθευτές έχουν διακόψει κάθε οικονομική συναλλαγή με τη δήμο, γιατί τον θεωρούν αφερέγγυο. Να σημειωθεί ότι τα απορριμματοφόρα πηγαίνουν συχνά για επισκευή στο Μηχανουργείο με σκουπίδια χωρίς να περάσουν από πλυντήριο που φυσικά δεν υπάρχει. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αναπτύσσονται επικίνδυνες ασθένειες. 60% των εργαζομένων στο Μηχανουργείο έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα.

Στο μεταξύ μετά τη μερική ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στις γιορτές, προειδοποιώντας ότι για τα ειδικά και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σημειώνουν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν ήδη αποδείξει πως οι εργαζόμενοι με ενότητα διεκδικούν και επιτυχαίνουν. Από τον νέο δήμαρχο, που ορκίστηκε χτες, ζητούν να απαντήσει στα παρακάτω αιτήματά τους: Ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων. Αρση της εγκυκλίου βάσει της οποίας ο οδηγός ευθύνεται για την κυκλοφορία απορριμματοφόρων χωρίς τα συνοδευτικά έγγραφα που ορίζει ο ΚΟΚ. Κατάργηση γραφείων που δημιουργούνται έξω από την υπηρεσιακή ιεραρχία και τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών. Τέλος τήρηση της εντολής για επιδιόρθωση από το Μηχανουργείο καθαρών απορριμματοφόρων.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Εμπορικό κέντρο το πάρκο

Μετά το Πάρκο στο Γουδί, άλλος ένας πνεύμονας πρασίνου καταστρέφεται με συστηματικές και μεθοδικές ενέργειες. Πρόκειται για έκταση 21 στρεμμάτων (γνωστή ως "Βίλα Ζωγραφαίων"), που οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζωγράφου, με την ανοχή του Δήμου Ζωγράφου, προσπαθούν να τσιμεντοποιήσουν. Ηδη, από τον περασμένο Ιούλη, οι κληρονόμοι έχουν προχωρήσει στην κοπή δέντρων και μέχρι στιγμής έχουν κοπεί 50. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην ανέγερση εμπορικού κέντρου και την κατασκευή συγκροτήματος πολυκατοικιών.

Η "Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση της βίλας Ζωγράφου" πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, στην είσοδο της βίλας. Αίτημα των κατοίκων, καθώς και της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" είναι η απαλλοτρίωση του χώρου και η μετατροπή του σε δημοτικό άλσος, η αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο χώρο - που μέχρι τώρα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο - η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, η διακοπή κάθε εργασίας που καταστρέφει τον οικιστικό χαρακτήρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου είχε αποφασίσει τη μείωση του συντελεστή δόμησης στα 21 στρέμματα - ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίησή τους και να διασωθεί ο πνεύμονας πρασίνου - καθώς και την αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, οι κληρονόμοι Ζωγραφαίων κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καταφεύγοντας το 1997 στο ΣτΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοίμασαν τα σχέδια και τις μακέτες για την κατασκευή εμπορικού κέντρου με ανέγερση συγκροτήματος πολυκατοικιών.

Οι κάτοικοι, μπροστά στην αδράνεια της δημοτικής αρχής και την ακατάπαυστη κοπή των δέντρων, άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές και να πιέζουν, μαζί με τη "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου", για επιβολή ασφαλιστικών μέτρων. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών θα πάρει οριστική απόφαση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων στις 31 Δεκέμβρη. Ωστόσο, η δήμαρχος Ζωγράφου, στη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Κατοίκων, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στο Ειρηνοδικείο στο πλευρό των κατοίκων. Δήλωση, που προκάλεσε την αγανάκτηση της Επιτροπής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΤΖΟΣ
"Φανερές οι διαπλοκές ιδιωτικών συμφερόντων"

"Ο Δήμος Αμαρουσίου πιλοτάρει με άλλον αέρα την κυβερνητική πολιτική και ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα στον πόλεμο της κυβέρνησης ενάντια στο λαό. Ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραχωρεί τη θέση του σε νέες μορφές διαχείρισης των υποθέσεων του συστήματος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο στηρίζει ενεργά την κυβερνητική πολιτική, αλλά συμμετέχει σαν μοχλός του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην προσπάθεια αναδιάρθρωσής του", επισήμανε ο Χρήστος Μέντζος,σχολιάζοντας την πρόταση του δήμου για τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος, δε, στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας" και δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι μια σειρά από αρμοδιότητες, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο την κοινωνική πολιτική, περνούν στις δημοτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα είναι φανερές οι διαπλοκές ιδιωτικών συμφερόντων, προσωπικών προσδοκιών για οικονομικά οφέλη αιρετών, ενώ σε αρκετούς δήμους δημιούργησαν ισχυρούς μηχανισμούς εξυπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Χρ. Μέντζος τόνισε ακόμα ότι η παράταξη δίνει μία πολιτική μάχη με ένα και μόνο στόχο: Να περισώσει ό,τι έχει απομείνει, να μπει το πρώτο εμπόδιο σε μια πολιτική που αποδυναμώνει το θεσμό, που παραχωρεί τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο και που περιορίζει στο ρόλο του απλού θεατή τους εκλεγμένους από το λαό δημοτικούς συμβούλους.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Χρ. Μέντζος, προκάλεσε, τέλος, τον δήμαρχο Αμαρουσίου να συζητήσει τα θέματα, που αφορούν τη σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων, σε δημόσιο χώρο με την παρουσία πολιτών. Την πρόκληση αυτή ο Π. Τζανίκος προσπέρασε αδιάφορα.

Να απαλλοτριωθεί ο χώρος και να μετατραπεί σε δημοτικό άλσος, είναι το αίτημα των κατοίκων της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ