ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
Τους οδηγούν στην εξόντωση

Με ιδιαίτερη σκληρότητα μεταχειρίζεται η πολιτεία μερικές δεκάδες πολιτικούς πρόσφυγες από την Τσεχοσλοβακία, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μείνουν και να εργαστούν μακριά από την πατρίδα τους πάνω από 40 χρόνια και μετά τον επαναπατρισμό τους δε λαμβάνουν σύνταξη. Αν και το ελληνικό κράτος δεσμεύτηκε βάσει διακρατικών συμφωνιών να αποδώσει στο ακέραιο τα ασφαλιστικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καταπατεί τις συμφωνίες, οδηγώντας 60 περίπου υπερήλικες σε φυσική εξόντωση. Από την πλευρά του το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντά στα δεκάδες απελπισμένα γράμματα των πολιτικών προσφύγων ότι θα ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα, προκειμένου "να εκκαθαριστούν οριστικά αυτές οι εκκρεμότητες που αναφέρονται σε ιστορικά και πολιτικά γεγονότα μιας πολυτάραχης περιόδου για το ελληνικό έθνος", δεν προχωρά όμως στην υλοποίηση.

Με τις επιστολές που έχουν σταλεί σε υπουργεία και σε κρατικούς φορείς δίνεται το ιστορικό της υπόθεσης που καταδεικνύει περίτρανα το μέγεθος της αναισθησίας της κυβέρνησης, η οποία χρόνια τώρα εμπαίζει αυτούς τους ανθρώπους.

Πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου που επαναπατρίστηκαν από την πρ. ΣΔ Τσεχοσλοβακίας το 1990, ενώ στο μεταξύ είχε υπογραφεί το 1985 διακρατική συμφωνία με τη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας που περιλάμβανε διευθέτηση για τα ασφαλιστικά όλων των πολιτικών προσφύγων. Η Τσεχοσλοβακία κατέβαλε το ποσό των 24 εκατ. δολαρίων και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να συνταξιοδοτήσει τους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι, ας σημειωθεί, ερχόμενοι στην Ελλάδα έφεραν ο καθένας 12.000 ένσημα, που αντιστοιχούσαν σε 40 χρόνια βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με το νόμο 1539/85 αναγνωρίζεται σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες ανεξάρτητα από τον αριθμό των ενσήμων που έφερε ο καθένας 4.050 ένσημα για την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, εφόσον κατοχυρώσανε δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας.

Ακολούθησαν, ωστόσο, στη συνέχεια απαράδεκτες τροποποιήσεις της συμφωνίας και μάλιστα μονομερώς με διάφορες υπουργικές αποφάσεις και τέλος αναγνώρισαν σε όσους δε θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, σε πρώτη φάση μόνο 1.500 ένσημα από τις 12.000 που είχε ο καθένας. Σε μια δεύτερη φάση θα αναγνωρίζονταν τα υπόλοιπα, όταν οι πολιτικοί πρόσφυγες θα θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης λόγω ηλικίας και όπως υποστηριζόταν από το κράτος θα υπολογίζονταν μαζί και τα ένσημα που θα έβγαζε ο κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα.

"Αυτή η τελευταία φάση ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, κι έτσι εμείς που είχαμε 12.000 ένσημα στο εξωτερικό και πολλοί έκαναν και 1.000 με 1.500 ένσημα και στην Ελλάδα δεν παίρνουμε ούτε την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και κυριολεκτικά λιμοκτονούμε", λέει ο Σ. Κακουλίδης ένα από τα θύματα της κρατικής αναλγησίας.

"Γυρίζουμε απελπισμένοι στους δρόμους, κυνηγώντας ένα μεροκάματο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, όμως κι αυτό πολύ σπάνια το βρίσκουμε. Οι περισσότεροι είμαστε πάνω από τα 65 και έρχονται στιγμές που λέμε ότι δε θα μπορέσουμε να αντέξουμε αυτή την παράλογη κατάσταση, ότι θα τρελαθούμε. Γιατί, για μας όλη αυτή η υπόθεση είναι ένας τεράστιος παραλογισμός. Δουλέψαμε τόσα χρόνια στην ξένη χώρα, η Τσεχοσλοβακία πλήρωσε όλα τα ποσά στη χώρα μας για να συνταξιοδοτηθούμε από το ΙΚΑ κι εμείς όχι μόνο δεν παίρνουμε τίποτε αλλά από πάνω μας εμπαίζουν. Μας λένε από τα υπουργεία ότι έχουμε δίκαιο αλλά υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν αυτή την αδικία που γίνεται σε βάρος μας. Πώς είναι δυνατό όμως ο νόμος να καταπατεί διακρατικές συμφωνίες; Πώς είναι δυνατό να μας φέρονται με τόση απανθρωπιά; ".

Α. Ν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων, Θυμάτων 1944-1967 (ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της αύριο Κυριακή 10-1-99 στις 12 μεσημέρι έως τις 6 μμ,στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ" (Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6, Κάτω Πατήσια, στάση Ηλεκτρικού "Αγιος Ελευθέριος" και στάση τρόλεϊ "Κοκκινάκη" στην Αχαρνών. Τηλ: 2525.351). Προσκλήσεις στα γραφεία της ΠΕΑΤΑΘ, Λυκούργου 10 - 2ος όρ., τηλ: 3220.183, 5817.384. 9928.270, 2012.998. Τιμή κατ' άτομο 3.000 δρχ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της και το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας την Κυριακή 17-1-99 στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ" (Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6, Κάτω Πατήσια, στάση Ηλεκτρικού "Αγιος Ελευθέριος").

Εισιτήρια για τους Ανάπηρους και Θύματα μέλη της ΠΕΣΑΘΕΑ διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ, από τα γραφεία της Ενωσης, Λυκούργου 10, τηλ: 3249.037.

Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Οικοδομικού Συνεταιρισμού της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο ΦΟΙΝΙΞ" προσκαλεί τα μέλη του την Τρίτη 12-1-1999 στις 4 μμ,σε τακτική Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όρ. Αθήνα. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση επαναλαμβάνεται χωρίς άλλη ειδοποίηση την Τρίτη 19-1-99,την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

Σημ. Σύνταξης: Από σήμερα δε θα δημοσιεύονται οι συγκεντρώσεις των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, εκτός των κεντρικών.

Ανέγερση μνημείου

Στο λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Εμπορική Τράπεζα με αριθ. 45597041, για τη συγκέντρωση χρημάτων που σκοπό έχει την ανέγερση μνημείου με την προτομή του ήρωα Θύμιου Καψή (καπετάν "Ανάποδου") στην Εύβοια, οι προσφορές συνεχίζονται. Εκτός των άλλων καταθετών και το Παράρτημα Λουτρών Αιδηψού κατέθεσε 30.000 δρχ.

Γίνεται έκκληση στους αγωνιστές και αγωνίστριες να βοηθήσουν στην τιμητική αυτή προσπάθεια.

ΒΕΡΟΙΑ
Ακτινολογικό χωρίς ... ακτινολόγο

Χωρίς ακτινολόγο γιατρό παραμένει το Ακτινολογικό Εργαστήριο της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΙΚΑ Βέροιας, περισσότερο από τρεις μήνες! Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Απ. Τασούλας.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Επιστημόνων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Ν. Ημαθίας, από τότε που παραιτήθηκε - προ τριμήνου - ο υπεύθυνος ακτινολόγος γιατρός, το Ακτινολογικό Εργαστήριο λειτουργεί μόνο με ένα χειριστή του ακτινολογικού μηχανήματος, κάτι που αντίκειται στους στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της τοπικής υπηρεσίας ότι σύντομα θα καλυπτόταν η θέση του ακτινολόγου γιατρού, ο οποίος θα αναλάμβανε και την ευθύνη λειτουργίας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Απ. Τασούλας ρωτούν τον υπουργό Μ. Παπαϊωάννου τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση πρόσληψη ακτινολόγου γιατρού στο Ακτινολογικό Εργαστήριο της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Βέροιας.

Εισαγγελέας δε σημαίνει άτεγκτος

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλ. Κατσαντώνης,με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, καθώς κατηγορείται ότι υπέπεσε σε μια σειρά πειθαρχικά παραπτώματα και για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας κατηγορείται ότι ανέθεσε την επεξεργασία 250 δικογραφιών στον αστυνόμο Χαλκίδας, όταν υπηρετούσε στην Εισαγγελία Χαλκίδας. Επίσης, δανείζονταν χρήματα από διάφορους επαγγελματίες χωρίς να τα επιστρέψει και αναμείχθηκε σε υποθέσεις της εμπόρου συζύγου του, παρακρατώντας επιταγές δικές της που είχαν σφραγιστεί.

Αρχικά το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου είχε επιβάλει προσωρινή παύση έξι μηνών και μετά από έφεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλου η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ξεχασμένοι το χειμώνα

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων τους χειμερινούς μήνες που αραιώνουν τα αεροπορικά δρομολόγια, στις μετακινήσεις τους, αλλά, κυρίως στην τροφοδοσία φαρμάκων, εμπορευμάτων, εφημερίδων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος,επισημαίνεται ότι το χειμώνα τα νησιά των Κυκλάδων μένουν χωρίς φάρμακα και Τύπο, γιατί ορισμένα δρομολόγια της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" γίνονται μέσω άλλων νησιών εκτός Κυκλάδων. Η Σαντορίνη και η Μήλος, π.χ., τρεις φορές τη βδομάδα μένουν χωρίς φάρμακα και εφημερίδες, γιατί οι πτήσεις εκτελούνται μέσω άλλων νησιών, με επακόλουθο να μη φορτώνονται δέματα που αφορούν τα νησιά των Κυκλάδων.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Μεταφορών και Αιγαίου αν θα πάρουν μέτρα, ικανοποιώντας το αίτημα των κατοίκων, που είναι η διατήρηση σταθερών δρομολογίων και το χειμώνα στα νησιά των Κυκλάδων, ώστε και ο ντόπιος πληθυσμός να εξυπηρετείται και ο χειμερινός τουρισμός να αναπτυχθεί στα νησιά.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του παιδικού σταθμού

Τέσσερις μήνες έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον κρατικό παιδικό σταθμό της Σαντορίνης. Δεν έχουν πληρωθεί ούτε το δώρο, ενώ οι προμηθευτές του έχουν να πληρωθούν από τον Ιούνη!

Πρόκειται για τον μοναδικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο νησί, ο οποίος δεν επαρκεί, αφού τουλάχιστον άλλα 30 παιδιά περιμένουν... στη λίστα. Λειτουργεί με τέσσερις νηπιαγωγούς, οι δύο από τους οποίους είναι διορισμένοι κανονικά και οι άλλοι δύο πληρώνονται από τους γονείς! Το δε βρεφικό τμήμα που φτιάχτηκε πριν τρία χρόνια δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.Παρά τις διαβεβαιώσεις του νομάρχη Κυκλάδων ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε. Σχετική Ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή μετά την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του Γ. Θεωνά στο νησί, ενώ περιοδεία πραγματοποίησε και κλιμάκιο της ΝΑΣ Κυκλάδων με επικεφαλής τον Β. Σιγάλα.

Συναυλία για τα παιδιά του Μαλάουι

Φιλανθρωπική συναυλία με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 12 του Γενάρη, στις 8.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Προξενείο της Δημοκρατίας του Μαλάουι στην Ελλάδα, με στόχο την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στα παιδιά αυτής της χώρας που μαστίζονται από τη φτώχεια, την πείνα και τις ασθένειες.

Οπως τονίζει σε σχετική δήλωση - πρόσκλησή του ο πρόξενος του Μαλάουι Χρίστος Σικόλας,το Μαλάουι αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα και κυρίως από το Εϊτζ που έχει εκλάβει μεγάλες διαστάσεις και σκοτώνει γονείς και παιδιά. Την ίδια στιγμή η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτη, λόγω της οικονομικής κρίσης και ο υποσιτισμός έχει εκλάβει από το 1990 εκρηκτικές διαστάσεις.

Εισιτήρια για την εκδήλωση προπωλούνται στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Πρώτες ανακοινώσεις ιδιοκτησιών

Ξεκινά μέσα στο Γενάρη η διαδικασία ανάρτησης των πινάκων ιδιοκτησίας των ακινήτων στους 66 δήμους και κοινότητες του Α Πιλοτικού προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με στοιχεία της "Κτηματολόγιο ΑΕ". Ετσι, μετά τις περιπέτειες με τις ενστάσεις από πολλά μελετητικά γραφεία και τις καταγγελίες για προεπιλεγμένες αναθέσεις, η εταιρία που εκπονεί το έργο για λογαριασμό του δημοσίου θα ολοκληρώσει σύντομα την επεξεργασία των 850.000 δηλώσεων ιδιοκτησίας από 50.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία και θα δημοσιοποιήσει στους κατά τόπους ΟΤΑ.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο η "Κτηματολόγιο ΑΕ" θα ταχυδρομήσει 50.000 φακέλους,σε όσους δηλαδή έχουν υποβάλει δηλώσεις στα γραφεία κτηματογράφησης. Μέσα στους φακέλους θα υπάρχουν: τα προσωπικά στοιχεία του προσώπου που έχει υποβάλει τη δήλωση, η νομική κατάσταση του ακινήτου, καθώς και απόσπασμα σχεδίου του οικοπέδου του ακινήτου ή της ιδιοκτησίας. Στους 66 δήμους και τις κοινότητες που εφαρμόστηκε το Α' πιλοτικό πρόγραμμα υποβλήθηκαν δηλώσεις σε ποσοστό 90%. Το 47% των δηλώσεων έγιναν από ετεροδημότες και από αυτές το 10% από ετεροδημότες του εξωτερικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η "Κτηματολόγιο ΑΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ