ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Ενα δάσος που ... δεν υπάρχει

Το Δασαρχείο Πειραιά εξαφάνισε από το χάρτη το υπαρκτό δάσος, προκειμένου να μπορέσει μια ιδιωτική εταιρία να καλύψει το χώρο με μπετόν

Διακόσια εβδομήντα οχτώ στρέμματα δάσους, του μοναδικού στην περιοχή της Γλυφάδας, ζήτησε να τσιμεντοποιήσει η ιδιωτική εταιρία των Δασκαλόπουλου, Αλαμανή, Χιώνη ("ΕΣΤΡΕΛΙΑ"), 278 στρέμματα δάσους χαρακτήρισε ως μη δασική έκταση το Δασαρχείο Πειραιά, με μια χαρακτηριστική, για το ποιανού είναι αυτό το κράτος, απόφασή του. Μια απόφαση, που δε βαρύνει μόνο τον δασάρχη Πειραιά, καθώς πριν από αυτόν η ίδια η κυβέρνηση φρόντισε - με μία φωτογραφική διάταξη που πέρασε στο νόμο 2664/98 (Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις) - να ανοίξει το δρόμο για μαζικής έκτασης τσιμεντοποιήσεις δασών, αρκεί - όποιος ενδιαφέρεται - να αποδείξει ότι τα πεύκα που είναι εκεί δεν είναι δάσος, αλλά "τεχνητές δασικές φυτείες".

Στον αντίποδα διοικητικών πράξεων και νομικών κειμένων που καθρεφτίζουν την ανά χρονική περίοδο ικανότητα του μαζικού λαϊκού κινήματος να επιβάλει φιλολαϊκές νομικές ρυθμίσεις, η υπόθεση "Αστέρια Γλυφάδας" προσφέρεται σε όσους από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής επιθυμούν να μελετήσουν το πώς χτίζεται μια νομική πραγματικότητα, όταν το πάνω χέρι το έχει απόλυτα η αστική τάξη και στην κυβέρνηση βρίσκονται τόσο χοντρόπετσοι υπάλληλοί της, που σε μια νύχτα ανατρέπουν όσα άλλοι ομογάλακτοί τους έχουν πριν νομοθετήσει, κάτω από το βάρος ενός κινήματος που είχε τα κότσια να επιβάλει φιλολαϊκές λύσεις.

Μια και μόνο βόλτα στο δασάκι - που έχουμε μάθει να ονομάζουμε "Αστέρια Γλυφάδας" από το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα που λειτουργεί σε μέρος του δάσους - αρκεί για να αποκαλύψει στον οποιονδήποτε ένα πραγματικό δάσος, με σημεία μάλιστα που είναι και απροσπέλαστα από την πυκνότητα της βλάστησης. Επιπρόσθετα και μόνο ακολουθώντας το βασικό μονοπάτι που διασχίζει το δάσος προς την πλευρά του ΠΙΚΠΑ, ο επισκέπτης θα πέσει πάνω σε αρχαιολογικές ανασκαφές, που, αν μη τι άλλο, υποψιάζουν πως και κάτι άλλο συμβαίνει εδώ. Ο μόνος τρόπος για να πιστέψει ο οποιοσδήποτε πως στην περιοχή δεν υπάρχει δάσος, ούτε αρχαιολογικός τόπος, είναι να μην έχει πάει ποτέ εκεί και να έχει αποκτήσει γνώση για την περιοχή μόνο διαβάζοντας τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα.

Ετσι, διαβάζοντας την πράξη χαρακτηρισμού με αριθμό πρωτοκόλλου 6187/20.11.98 του Δασαρχείου Πειραιά που αναφέρει ως "ανέκαθεν μέχρι και σήμερα μη δασική έκταση" την περιοχή, ο καθείς δικαιούται να φανταστεί μια έκταση 278 στρεμμάτων όπου βόσκουν πρόβατα, καθώς το ίδιο έγγραφο τη συνοδεύει με το χαρακτηρισμό "χορτολιβαδική έκταση που δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας". Η ψευδής εικόνα συμπληρώνεται με την από 27.2.98 ΑΡΧ/Α1/Φ2/0291/585 απόφαση του ΥΠΠΟ, που ανατρέπει την προηγούμενη απόφασή του την ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ΦΟ2/28002/1681/15.7.97 που χαρακτήριζε την περιοχή ως "αρχαιολογικής αξίας", που χρήζει απολύτως προστασίας.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση "Αστέρια" δεν αφορά μόνο τα "Αστέρια", καθώς εκεί εκφράζεται μόνο ένα αποτέλεσμα μιας φωτογραφικής διάταξης. Με βάση το νόμο για το κτηματολόγιο που υπογράφηκε στις 27.11.98 και δημοσιεύτηκε στις 3.12.98 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. φύλλου 275), η κυβέρνηση ορίζει με το άρθρο 27 ότι για την κατάρτιση των δασικών χαρτών που ορίζει ο νόμος 998/79, τα στοιχεία πρέπει να παρθούν από μια σειρά αεροφωτογραφίες, "εξαιρουμένων των τεχνητών δασικών φυτειών". Το Δασαρχείο Πειραιά, λοιπόν, με την απόφασή του, δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να ορίζει ως τεχνητή δασική φυτεία το δάσος στα "Αστέρια", έτσι ώστε την ώρα της σύγκρισης των αεροφωτογραφιών η συγκεκριμένη περιοχή να βρίσκεται εκτός σύγκρισης! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε όποια άλλη περιοχή...

Το σχέδιο μοιάζει σατανικό. Δεν είναι. Είναι απλά ένα δείγμα για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια διάφοροι να προβληθούν ως "αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες", που πέτυχαν εκεί όπου απέτυχε το δημόσιο.

Και με αυτήν την επισήμανση ερχόμαστε ξανά στο επίμαχο:

Οι νέοι ενοικιαστές της περιοχής (ήταν κρατική που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και ειδικά στη θυγατρική της ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ) σχεδιάζουν την εντατική τουριστική εκμετάλλευση του χώρου. Στα σχέδιά τους προβλέπουν τη δόμηση κτισμάτων 35.000 τ.μ., αλλά και την πλήρη τσιμεντοποίηση του χώρου με διάφορες επιπλέον κατασκευές. Οπως αποκάλυψε η "Επιτροπή για τη σωτηρία της παραλίας", στα σχέδια προβλέπονται: Νέα ξενοδοχειακή μονάδα 20.000 τ.μ. και 850 κλινών κυρίως πάνω στην κορυφή του λόφου που πιθανολογείται η ύπαρξη πρωτοελλαδικού οικισμού. Αποψίλωση όλης της έκτασης ανάμεσα στη λεωφόρο Ποσειδώνος και τη θάλασσα (180 στρέμματα) και διαμόρφωση μιας "Πόλης διασκέδασης". Η ανάλυση της επένδυσης δείχνει: Δύο διώροφα 6.500 τ.μ., εμπορικό κέντρο 3.600 τ.μ., υδροψυχαγωγικό πάρκο 30 στρεμμάτων με πισίνα 10 στρεμμάτων, δυο εστιατόρια 3.652 τ.μ., Ιατρικό Κέντρο 1.548 τ.μ., αμφιθέατρο (ίσως όχι τυχαία το σκυλάδικο, που λειτουργεί ήδη εκεί, ονομάζεται "Αμφιθέατρο") και επιπλέον 10.000 τ.μ. ημιυπαίθριοι στεγασμένοι χώροι. Επιπλέον 50 στρέμματα για 1.500 αυτοκίνητα. Η "Πόλη διασκέδασης" θα δέχεται στην αιχμή 30.000 πελάτες και 7.500 αυτοκίνητα ημερησίως.

Τα σχόλια περιττεύουν για τον εφιάλτη που συνεπάγεται ένα τέτοιο σχέδιο. Βέβαια, γίνεται φανερό πως αυτό που είναι εφιάλτης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, θα είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση για τους ιδιοκτήτες της. Αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα, όταν τα πάντα υποτάσσονται στη λογική του μέγιστου κέρδους με όποιο κόστος.

Τι καταστρέφουν

Για όποιον δεν έχει πάει ποτέ στην περιοχή αξίζει να καταγράψουμε αυτό που τα ίδια τα επίσημα κείμενα αναφέρουν και παρουσιάζει η Επιτροπή για τη σωτηρία της παραλίας:

Πρόκειται για μία περιοχή που "είναι η απόληξη στη θάλασσα του αρχαίου δήμου της Αιξωνής και στη θέση αυτή υπάρχουν οικισμοί της νεολιθικής, πρωτοελλαδικής - Μυκηναϊκής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Εντός της περιοχής έχει ανακαλυφθεί πρωτοελλαδικός τάφος (σ.σ. στο λόφο, εκεί που θα γίνει το νέο ξενοδοχείο) και αρχαία λατομεία στην παραλία. Γύρω από τα "Αστέρια" έχουν ανακαλυφθεί: Παλαιοχριστιανική Βασιλική, Κυκλικό κτίριο "Ψαραγοράς" και Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη πρωτοελλαδικού οικισμού παρόμοιου με τον Αγ. Κοσμά".

Για τους νεότερους και σύμφωνα με το Ρυθμιστικό της Αθήνας η περιοχή είναι: Υπερτοπικός πόλος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών (αρθ. 15, παρ. 2 3δ, διαγ. 2 του Ρυθμιστικού) όπου σύμφωνα με την 2403/97 της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν επιτρέπονται τουριστικές και εμπορικές χρήσεις,ούτε υψηλοί συντελεστές δόμησης.

Μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας προβλέπει:

"Αποκατάσταση φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας, πανίδας και τουρισμού αναψυχής για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, επιτρέποντας μόνο τη διατήρηση των νόμιμων υφιστάμενων τουριστικών κτισμάτων χωρίς δυνατότητα επέκτασης αλλά μόνο επισκευής".

Οσα συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή κι όσα νομοθετούν οι υπάλληλοι της "Εστρέλια" στην κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω.

Δε θα ζητήσουμε επέμβαση εισαγγελέα, καθώς δεν είμαστε οπαδοί της άποψης ότι η αστική Δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί ενάντια στα αφεντικά της. Σημειώνουμε μόνο πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο παρέχει ακόμα - μέχρι να πάψει να υφίσταται και αυτό - δυνατότητες ενστάσεων, τουλάχιστον κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά.

ΨΥΡΡΗ
"Βουλιάζουν" στην ανάπλαση!

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής του Ψυρρή. Επειτα από τις εργασίες για την ανάπλαση της περιοχής που κατέστησαν προβληματική τη λειτουργία τους για μεγάλο διάστημα και την αναγκαστική εγκατάλειψη της περιοχής από πολλούς, επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν τα αυξημένα μισθώματα, πρέπει τώρα να τα βάλουν με το νερό! Νερό που χύνεται στην οδό Αγίων Αναργύρων εδώ και πέντε μήνες, προφανώς λόγω καταστροφής σε κάποιο σωλήνα ύδρευσης ή αποχέτευσης και που έχει ήδη προκαλέσει καθίζηση σε πολλά σημεία της οδού. Ο Γιώργος Γαλίτης διατηρεί κουρείο στο δρόμο. Οπως δηλώνει στο "Ρ", τα νερά λιμνάζουν εκεί από το Σεπτέμβρη. Επισημαίνει πως ο δρόμος έχει υποστεί σε αρκετά σημεία καθίζηση, κάτι που γίνεται φανερό με την πρώτη ματιά. Και μάλιστα, πρόκειται για ένα δρόμο για τον οποίο δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια, προκειμένου να πλακοστρωθεί, στο πλαίσιο της διαβόητης ανάπλασης, που έγινε στην περιοχή από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων. Να σημειωθεί ακόμα, πως την περίοδο που εκτελούνταν οι εργασίες της ανάπλασης, σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης έσπασαν. Καταστήματα και βιοτεχνίες πλημμύρισαν. Εμπορεύματα καταστράφηκαν και βιοτέχνες μέχρι και σήμερα τρέχουν στα δικαστήρια, προκειμένου να αποζημιωθούν από τους υπεύθυνους.

Επιπλέον, ο Γ. Γαλίτης σημειώνει πως στον ίδιο δρόμο αρκετά υπόγεια είναι κλειστά εδώ και μήνες, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δε ζουν ή δεν εργάζονται πλέον στην περιοχή. Γι' αυτά τα υπόγεια κανένας δεν ξέρει αν και τι είδους ζημιές έχει προκαλέσει η υγρασία στα τοιχώματά τους. Συμπληρώνει πως οι κάτοικοι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής επικοινώνησαν με την υπηρεσία ύδρευσης του τομέα Αθηνών της ΕΥΔΑΠ,προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμόδιους για το πρόβλημα και να ζητήσουν τη βοήθειά τους, αλλά δε βρήκαν ανταπόκριση. Στο ίδιο πνεύμα, άλλοι επαγγελματοβιοτέχνες τόνισαν πως συνεργεία της ΕΥΔΑΠ ήρθαν για αυτοψία δυο - τρεις φορές και... εκτίμησαν πως πρέπει να έσπασε κάποιος σωλήνας αποχέτευσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή... έφυγαν.

Εξάλλου, περιγράφοντας συνολικά την κατάσταση ο Γιάννης Κουμπέτσος (διατηρεί στην περιοχή αποθήκη υποδημάτων) αναφέρει πως η λειτουργία των επαγγελματοβιοτεχνών στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Μιλά για τις εργασίες της ανάπλασης, που ανάγκασαν αρκετά καταστήματα να κλείσουν για πολλούς μήνες και τους πελάτες τους να απομακρυνθούν. Προσθέτει ακόμα πως η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που έφερε η ανάπλαση, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους βιοτέχνες να αποχωρήσουν, επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας. Και χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στην οδό Αγίων Αναργύρων ως άλλο ένα πλήγμα στην ήδη ασθμαίνουσα βιοτεχνία της περιοχής του Ψυρρή.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Αργεί ακόμα το σχολείο

Ενα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του 29ου Γυμνασίου Εξαρχείων που θα στεγαστεί στο οικόπεδο των οδών Αραχώβης και Εμμανουήλ Μπενάκη - οι εργασίες του ΟΣΚ θα ξεκινήσουν στις αρχές Φλεβάρη - και οι κάτοικοι εξαναγκάστηκαν χτες να στήσουν συρματοπλέγματα και να φυλάνε βάρδιες στο χώρο για να καταφέρουν να απομακρύνουν τον ενοικιαστή, ο οποίος διατηρεί πάρκιν αυτοκινήτων και αρνείται να φύγει, παρά τη δικαστική απόφαση για την έξωσή του!

Για το σκοπό αυτό άλλωστε συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο χώρο μαθητές, σύλλογοι γονέων και κάτοικοι των Εξαρχείων. Για να διασφαλίσουν πως ο χώρος θα είναι ελεύθερος ώστε να ξεκινήσει στις αρχές του Φλεβάρη το κτίσιμο του σχολείου που θα βοηθήσει στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων στέγασης των σχολείων των Εξαρχείων. Ενδεικτικό άλλωστε του προβλήματος είναι πως αυτή τη στιγμή στο σχολικό συγκρότημα των οδών Πρασά, Βαλτετσίου και Αραχώβης, εκτός από το 29ο Γυμνάσιο συστεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο και τα 5ο και 29ο Λύκεια της περιοχής.

Οπως επισήμαναν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων της περιοχής αλλά και μαθητές, η έλλειψη σχολείων είναι πολύ σημαντική και η ανέγερση του κτιρίου έρχεται μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης. "Πηγαίνουμε σε ένα σχολείο που είναι σε άθλια κατάσταση. Θέλουμε να φτιαχτεί ένα ανθρώπινο σχολείο για μας και για να αποσυμφορηθεί αυτό στο οποίο είμαστε τώρα", είπαν οι μαθητές του 29ου Γυμνασίου. "Οι μαθητές του 29ου Λυκείου συστεγάζονται μαζί με άλλα τρία σχολεία σε ένα κτίριο που μόνο για σχολείο δεν κάνει, ενώ αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα πρωί και απόγευμα", τόνισε ο Θ. Κοκκινάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 29ου Γυμνασίου.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", εκ μέρους της οποίας βρέθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση ο Θανάσης Ανανίδης, διαμερισματικός σύμβουλος του Α' Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, ο οποίος και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα δέντρα προβάλλουν το ένα μετά το άλλο νέα κτίσματα...

Ούτε κι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίο συνεχίζεται η ανασκαφή έχει κάποια σημασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Ετσι οι ιδιώτες ενοικιαστές μπορούν και εδώ να ρίξουν θεμέλια για το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα

Ούτε αυτός ο δασικός δρόμος υπάρχει, σύμφωνα με το Δασαρχείο. Γι' αυτό και οι ενοικιαστές του χώρου κόβουν ήδη το ένα μετά το άλλο τα πεύκα, όντας ανύπαρκτα!

Αυτό το πευκοδάσος δεν υπάρχει σύμφωνα με το Δασαρχείο Πειραιά

Στην κορφή αυτού του δασωμένου λόφου όπου υπάρχουν ενδείξεις και για πρωτοελλαδικά κτίσματα, η "Εστρέλια" θέλει να χτίσει νέο ξενοδοχείο, κόβοντας βέβαια τα δέντρα

Ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση. Αλλη μία "πληγή" για τους καταστηματάρχες του Ψυρρή μετά την "ανάπλαση" που ανάγκασε πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες να εγκαταλείψουν την περιοχή

Μαθητές, γονείς και κάτοικοι των Εξαρχείων βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας το οικόπεδο για την ανέγερση του 29ου Γυμνασίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ