ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καθημερινό φαινόμενο οι πολεμικές αψιμαχίες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΕΝΤΑ.-

Δύο νέα ξεχωριστά επεισόδια ανάμεσα σε αμερικανικά αεροσκάφη και ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα σημειώθηκαν, χτες, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, δίνοντας τροφή στην παρατεταμένη πολεμική ατμόσφαιρα που υπάρχει στον Περσικό Κόλπο. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Βαγδάτη απέρριπτε μια ανεπίσημη σαουδαραβική μεσολαβητική πρόταση, που υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες του Κόλπου, ενισχύοντας τις διαφορές που φαίνεται ότι διχάζουν τον αραβικό κόσμο.

Με πυραύλους αέρος/έδαφος έπληξαν δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F 15 και λίγο αργότερα ένα F 16 δύο διαφορετικές ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη. Τα αεροσκάφη, που συμμετείχαν και στα δύο περιστατικά, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, όπως ανακοινώθηκε από τη στρατιωτική διοίκηση της βάσης. Σχολιάζοντας τα νέα περιστατικά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες χαρακτήρισε την ενέργεια των Αμερικανών πιλότων "πράξη αυτοάμυνας", καθώς - όπως υποστήριξε - τα ιρακινά αντιαεροπορικά είχαν εγκλωβίσει στα ραντάρ τους τα αμερικανικά αεροσκάφη "και αυτό σημαίνει, όπως συμπλήρωσε, ότι ήταν έτοιμα να τα καταρρίψουν". Το περιστατικό δε σχολιάστηκε διόλου από τη Βαγδάτη και δεν έγινε καν γνωστό αν υπάρχουν απώλειες ή υλικές ζημιές.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο αρχηγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, Πτέραρχος Ανατόλι Κορνούκοφ ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια των αμερικανο-βρετανικών επιδρομών σε βάρος του Ιράκ, στα τέλη Δεκέμβρη, δεν επιτεύχθηκαν παρά μόνο περιθωριακές ζημιές και μόνο έχασαν τη ζωή τους αθώοι πολίτες.

Διχασμός στον αραβικό κόσμο

Πολύωρη συνάντηση είχαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών 6 χωρών του Κόλπου. Αν και δεν εκδόθηκε κανένα επίσημο ανακοινωθέν, σύμφωνα με ανώτερο Σαουδάραβα αξιωματούχο, που τήρησε την ανωνυμία του, η σαουδαραβική ηγεσία παρουσίασε μία μεσολαβητική πρόταση σύμφωνα με την οποία καλείται ο ΟΗΕ να προχωρήσει σε άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα μόνο σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό.Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, οι υπόλοιποι υπουργοί συμφώνησαν "κατ' αρχήν" με την πρόταση, η οποία θα κατατεθεί προς συζήτηση και στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, στις 24 Γενάρη. Επίσης, οι ίδιες ανώνυμες πηγές υποστήριζαν ότι οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία του για την έκκληση που απηύθυνε ο Ιρακινός Πρόεδρος προς τους αραβικούς λαούς να εξεγερθούν για να ανατρέψουν τις ηγεσίες τους.

Εντούτοις, ακαριαία υπήρξε η αντίδραση της ιρακινής ηγεσίας. Οπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ απέρριψε κατηγορηματικά τη σαουδαραβική πρόταση, κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία ότι αποτελεί "μέρος της επιθετικής πολιτικής σε βάρος του Ιράκ" και τόνισε ότι η Βαγδάτη θα επιμείνει στην πλήρη άρση των κυρώσεων σε βάρος της.Ο Αζίζ δε φέρεται να σχολίασε την αραβική δυσαρέσκεια για την προτροπή του Χουσεϊν, όμως το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων κάλεσε τον ιρακινό λαό να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, εντείνοντας το χάσμα απόψεων που φαίνεται να υποβόσκει στον αραβικό κόσμο.

Στο περιθώριο όλων αυτών των εξελίξεων, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας του Κουβέιτ κατέστησε γνωστό, την Κυριακή, ότι έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις της, καθώς πολλοί Ιρακινοί βουλευτές κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κουβέιτ ούτε και τα σύνορα που όρισε ο ΟΗΕ το 1991.

ΔΙΚΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Ξεκαθαρίζει, αργά, το τοπίο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Χτες βράδυ ώρα Ελλάδας αναμενόταν η "ομάδα υπεράσπισης" του Προέδρου Μπιλ Κλίντον να υποβάλει την επίσημη απάντησή της προς το Κογκρέσο, όσον αφορά τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της παρακώλυσης της Δικαιοσύνης που του έχουν απαγγελθεί. Την ίδια ώρα, ρεπουμπλικάνοι έκαναν σαφές ότι θα υπάρξουν μάρτυρες στη διαδικασία και ο αριθμός τους θα είναι τουλάχιστον έξι - συμπεριλαμβανομένης της Μόνικας Λεβίνσκι.

Ακόμη και "μετριοπαθείς" ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συνέτειναν από την Κυριακή ότι η εξέταση μαρτύρων από το ιδιότυπο "δικαστήριο", που έχει στηθεί στον Οίκο των Αντιπροσώπων είναι "αναγκαία", παρά το ότι έως πρότινος δεν εξέφραζαν άποψη. Οπως σημείωσε το CNN, για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο οι δημοκρατικοί που αντιτίθενται στο σενάριο θα πρέπει να έχουν μια πλειοψηφία 51 ψήφων στη σχετική ψηφοφορία - πράγμα που μοιάζει από απίθανο έως αδύνατο, δεδομένων των ισορροπιών και των διακηρυγμένων προθέσεων.

Το γεγονός είναι ότι η "παράμετρος" της εξέτασης μαρτύρων ή όχι μοιάζει έτοιμο να καταστρέψει τον "αέρα συνεργασίας" των δύο κομμάτων που απατηλά έμοιαζε να πνέει μέχρι στιγμής. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Μπρο (Λουιζιάνα) είπε ότι "στην έναρξη μοιάζουμε να συνεργαζόμαστε, στο ημίχρονο όμως όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση, κι αν πάμε στην παράταση, όλα τα στοιχήματα ακυρώνονται". Η... ποδοσφαιρική παρομοίωση αποδίδει με ακρίβεια τα αισθήματα πολλών, οι ακραιφνέστεροι των οποίων δε διστάζουν να αποδίδουν στη δίκη Κλίντον "κομματικά κίνητρα" των ρεπουμπλικανών, με στόχο, οπωσδήποτε, την εξόντωση του Προέδρου.

Την Πέμπτη ούτως ή άλλως αρχίζουν οι τυπικές διαδικασίες, δηλαδή "ανοίγει" η δίκη...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ο Ντ' Αλέμα και η "ευκαιρία"

ΡΩΜΗ.-

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα εκφράζει την "πικρία" του για την "ευκαιρία" που έχασε η τουρκική ηγεσία να δώσει μια "πολιτική απάντηση" στο Κουρδικό πρόβλημα.

"Οι τουρκικές αρχές έχασαν μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούν με την Ευρώπη, από τη στιγμή που ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν για μια δίκη σε διεθνές δικαστήριο. Ταυτόχρονα ήταν δυνατόν να δώσουν μια πολιτική απάντηση στο Κουρδικό πρόβλημα", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Γένοβα για το "πρόβλημα" της παρουσίας Οτσαλάν στη Ρώμη.

Υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι "θύμα" και βρέθηκε αναμεμειγμένη σε μια σύγκρουση της οποίας σίγουρα δεν είναι αυτή η αιτία. Οσο για τον "Απο", είπε ότι "από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, είναι ελεύθερος να φύγει και αυτό δεν πρόκειται να δυσαρεστήσει την Ιταλία. Αν μείνει εδώ, εφόσον δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία, είναι δυνατόν να δικαστεί από την ιταλική Δικαιοσύνη με βάση τις τουρκικές κατηγορίες. Είναι δυνατόν, αλλά δεν είναι απλό, γιατί οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν τη δίκη του εκτός της χώρας".

Το Κουρδικό πρόβλημα συνίσταται για την Ιταλία "στο Σαλέντο", στην περιοχή της Ν. Ιταλίας, όπου "το ζήτημα κάθε νύχτα ξεμπαρκάρει στις ακτές μας". Κοινώς, λύσ' τε το το αναθεματισμένο, σαν πολλοί είναι οι πρόσφυγες...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Θα δικαστούν οι φονιάδες του Στιβ Μπίκο;

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Φαίνεται πως ανοίγει σιγά σιγά ο δρόμος για τη δίκη των φυσικών αυτουργών του φόνου του μαύρου Νοτιοαφρικανού αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ, Στιβ Μπίκο.

Ανώτατος εισαγγελέας στο Ανατολικό Ακρωτήρι δήλωσε χτες ότι θα δικαστούν οι αστυνομικοί που κατηγορούνται ως οι φυσικοί αυτουργοί του φόνου του αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ, Στιβ Μπίκο, σε περίπτωση που η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης αρνηθεί σε όλους τη χορήγηση αμνηστίας για εγκλήματα που έκαναν στην εποχή του απαρτχάιντ. Χτες, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης ανακοίνωσε ότι δε θα χορηγηθεί αμνηστία σε έναν από πέντε κατηγορούμενους, τον Γιδεόν Νιούγουντ. Το πρώτο σοβαρό βήμα έγινε. Θα ακολουθήσουν και άλλα;

ΑΪΤΗ
Ενταση λόγω κενού εξουσίας και ιδιωτικοποιήσεων

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Διαδηλώσεις προκάλεσε χτες στο κέντρο του Πορτ - Ο - Πρενς η από καιρό διαμάχη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, και την πλειοψηφία των δυνάμεων του Κοινοβουλίου που αρνούνται να εγκρίνουν την τοποθέτηση του υποψήφιου πρωθυπουργού, Ζακ - Εντουάρ Αλέξις.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα και πετροβόλησαν οχήματα σε κεντρικούς δρόμους του Πορτ - Ο - Πρενς. Πολλοί από τους διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση βουλευτών. Μετά την κατασταλτική επέμβαση των αστυνομικών, οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν, αλλά πολλά μαγαζιά, επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν από το φόβο όξυνσης των επεισοδίων.

Νωρίτερα, οργίαζαν οι φήμες ότι ο Πρόεδρος Πρεβάλ θα προχωρούσε σε διάλυση του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, σε διάγγελμα που ανάγνωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρεβάλ ζήτησε από το λαό της χώρας του να "παραμείνει ήρεμος ενόψει μίας νέας δοκιμασίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους νόμων".

Οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 1997, μη καταφέρνοντας ωστόσο να αναδείξουν κυβέρνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατείνεται έως σήμερα το κενό εξουσίας. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν πρόσφατα το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων που προκάλεσαν τις απολύσεις τουλάχιστον 5.000 ατόμων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πολιτών που τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών.

Πάντα σε θανατηφόρα ετοιμότητα τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ