ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
339 "σύμμαχοι"

Οταν το 1996 έγινε η πρώτη προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές ευρωβουλευτών για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε αφού δε συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία. Αυτή τη φορά όμως η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Υστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιάννη Θεωνά (ΚΚΕ), Κατερίνας Δασκαλάκη (ΠΟΛΑΝ), Αλέκου Αλαβάνου (ΣΥΝ), Γιώργου Δημητρακόπουλου (ΝΔ), και Ειρήνης Λαμπράκη (ΠΑΣΟΚ), και με τη στήριξη του Βρετανού ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος, σερ Αλφρεντ Λόμας,339 ευρωβουλευτές σε σύνολο 626, δηλαδή το 55% του Ευρωκοινοβουλίου, τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αυτή η εξέλιξη δε δίνει μόνο ένα νέο ισχυρό επιχείρημα, αλλά τοποθετεί το ελληνικό αίτημα σε μια νέα βάση. Στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι πέντε ευρωβουλευτές, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς τόνισε: "Μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν ήθελαν να υποβιβάσουν το θέμα σε διμερή υπόθεση. Τελικά αποδεικνύεται ότι η επιστροφή των Μαρμάρων είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".Εξάλλου, παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Ζυλ Ντασσέν,ο οποίος αφού ευχαρίστησε γι' αυτή την πρωτοβουλία ευχήθηκε "να ολοκληρωθεί γρήγορα το Νέο Μουσείο Ακρόπολης για να στεγάσει τα Μάρμαρα όταν επιστρέψουν".

Μετά τη συνέντευξη Τύπου οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο,και τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: "Είναι μεγάλη η επιτυχία της συλλογής των υπογραφών. Εχει βαρύνουσα ηθική αξία, καθώς το θέμα είναι και ηθικό". Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των υπογραφών συνέπεσε με τα χτεσινά εγκαίνια, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, της έκθεσης "Πέτρες άνευ αξίας, μνημεία των θεών".Την έκθεση οργανώνει η Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Οικονομική αναδίπλωση

Υστερα από αλλαγές στη δραστηριότητα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το Διοικητικό Συμβούλιο με ανακοίνωσή του δηλώνει τα εξής: "Το ΕΙΠ, κινούμενο στα πλαίσια που του επιτρέπει ο εγκεκριμένος κρατικός προϋπολογισμός του,συνέταξε πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 1999 και το κατέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΔΣ αποφάσισε στις 23/11/98 και ο υπουργός ενέκρινε την αλλαγή του τρόπου εκπροσώπησής του στο Παρίσι και το Λονδίνο.Η δαπάνη διατήρησης των υπαρχόντων Παραρτημάτων ενόψει και των περιορισμένων οικονομικών μέσων του Ιδρύματος ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους. Η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στις πρωτεύουσες αυτές θα γίνεται στο μέλλον μέσω εκπροσώπων του Ιδρύματος που θα εδρεύουν στην Πρεσβεία.Εργο τους θα είναι να προετοιμάζουν την υποδοχή πολιτιστικών παρεμβάσεων που θα προέρχονται από την Αθήνα ή θα οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο. Η απόδοση του νέου αυτού διακανονισμού θα αξιολογηθεί σε εύλογο χρόνο".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΕΙΠ θα προσανατολιστεί και στις περιοχές των Βαλκανίων,της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου,τονίζοντας ότι "η επικείμενη δράση του Ιδρύματος στις ανωτέρω περιοχές δε σημαίνει επ' ουδενί λόγω την πολιτιστική απουσία του ΕΙΠ από το δυτικό κόσμο. Τα Παραρτήματα στο Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη συνεχίζουν με επιτυχία τη λειτουργία τους, ενώ προγράμματα πολιτιστικής συνεργασίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε εξέλιξη".

Νέο ΔΣ Θεατρικού Μουσείου

Συνήλθαν, χτες, τα εκλεγέντα από τη Γενική Συνέλευση της 13/1/99 μέλη του ΔΣ του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου και συγκροτήθηκαν σε Σώμα. Από την ψηφοφορία που ακολούθησε εκλέχτηκαν: πρόεδρος, ο Κώστας Ασημακόπουλος,αντιπρόεδρος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης,γενικός γραμματέας, ο Κώστας Πολιτόπουλος και ταμίας, η Μαρία Δημητρέα - Ζαχαριουδάκη.Μέλη: Μέλπω Ζαρόκωστα, Μαρία Λάζου, Λάκης Μιχαηλίδης, Νικόλαος Συνοδινός, Μαρία Χορς.

Ρήγας στα βουλγάρικα

Το μεταφρασμένο στη βουλγάρικη γλώσσα "Σύνταγμα" του Ρήγα Βελεστινλή παρουσιάζεται σήμερα από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου - Ρήγα και τον εκδοτικό οίκο "Ιβάν Βάζοφ",στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Τη μετάφραση έκαναν η καθηγήτρια Νάντια Ντάνοβα και ο συγγραφέας Βασίλ Στανίλοφ.Την έκδοση προλογίζει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας, Δημ. Καραμπελόπουλος.Σημειώνεται ότι η Εταιρεία τούς προσεχείς μήνες προγραμματίζει την έκδοση του "Συντάγματος" στα ρουμανικά, σερβικά, ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά.

"Χειμώνας - Ανοιξη 1999"

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις και προβολές, συναυλίες έθνικ και κλασικής μουσικής, εκθέσεις φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής και κινηματογραφικά αφιερώματα συνθέτουν το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου "Χειμώνας - Ανοιξη 1999". Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε προχτές (Σάββατο) με παιδικό θέατρο από την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης ("Ο Αρχοντοχωριάτης"). Στα παιδιά απευθύνεται και η επόμενη εκδήλωση, που θα γίνει το Σάββατο (23/1), στις 11πμ, στο κινηματοθέατρο "Διάνα", όπου η "Μαγική Αυλαία" θα παρουσιάσει το "Φάντασμα του Κάντερβιλ". Οι εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μάη.

Αυλαία με νέα τραγούδια

"Να με φωνάξεις", είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου του Βασίλη Παπακωνσταντίνου,που αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει. Τα τραγούδια του δίσκου θα παρουσιαστούν ζωντανά στις 6 Φλεβάρη, στη "Σφεντόνα", τη μουσική σκηνή που φιλοξένησε και τη φετινή μουσική παράσταση των Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζουγανέλη και Σ. Μπουλά. Το "Τρικάβαλο" θα παρουσιάζεται στη "Σφεντόνα" μέχρι τις 30 Γενάρη, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν όσοι από τους πολυπληθείς φίλους των τριών καλλιτεχνών δεν μπόρεσαν το προηγούμενο διάστημα. Κέφι, μουσική, χιούμορ, νοσταλγία και καινούριες συνθέσεις απαρτίζουν το τρίωρο πρόγραμμα, ένα από τα πιο επιτυχημένα του χειμώνα. Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή. Ωρες: Τετάρτη - Σάββατο (10.30 μμ). Κυριακή (λαϊκή απογευματινή): 8 μμ.

Στην Ακαδημία Αθηνών σήμερα (7μ.μ.), με την ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του ιστορικού Ζυλ Μισλέ (1789 - 1874), ο Ροζέ Μιλλιέξ,αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας, θα μιλήσει με θέμα "Ο Ζυλ Μισλέ προφήτης της αναστημένης Ελλάδας".

  • Στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση του Ελληνοϊταλού ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Κάρλο Καρόσο με τίτλο "Ποιητική Εικόνα".Πρόκειται για 24 ξυλογραφίες επιζωγραφισμένες με ακουαρέλα, αλλά και μια συλλογή από 18 ανέκδοτα ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Τίτου Πατρίκιου, Εντουάρντο Σανγκινέτι και Λέοπολντ Σεντάρ - Σενιόρ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 13 του Φλεβάρη.
  • Καλωσορίζοντας τον καινούριο χρόνο το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη (27/1), στις 6μμ, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θ' ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από δασκάλους και μαθητές του σχολείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Λογοτεχνικός διαγωνισμός

Η Νέα Κίνηση Λογοτεχνών,στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, προκηρύσσει Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, για ποίηση, στίχο, διήγημα και μυθιστόρημα.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν, στην ποίηση με τρία ποιήματα, στο στίχο με ελεύθερο αριθμό, στο διήγημα από 1 έως 10 σελίδες και στο μυθιστόρημα με ελεύθερη έκταση.

Κάθε συμμετοχή θα σταλεί στη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών σε τρία δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο και σε μικρό κλειστό φάκελο τα πραγματικά του στοιχεία. Η προθεσμία υποβολής ορίζεται μέχρι τις 28 Φλεβάρη.Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή που θα οργανώσει η Κίνηση το Μάη του 1999. Την κριτική επιτροπή αποτελούν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Η διεύθυνση της Νέας Κίνησης Λογοτεχνών είναι Πέτρας 3, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. 031 - 215.172.

Φιλολογικό "καφενείο"

Ενα νέο Φιλολογικό Καφενείο εγκαινιάστηκε χθες στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Σοφίας Μέλαθρον (Σταδίου 44). Υπεύθυνος του Καφενείου είναι ο συγγραφέας Ι. Χατζηφώτης, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι "σκοπός της λειτουργίας είναι να δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας ένα στέκι συνάντησης".

Κάθε Δευτέρα βράδυ σύγχρονοι ποιητές θα διαβάζουν ποιήματά τους, ενώ ηθοποιοί θα απαγγέλλουν ποιήματα γνωστών ποιητών. Τα βράδια της Τετάρτης είναι αφιερωμένα στη μουσική, ενώ κάθε Παρασκευή θα γίνονται αφιερώματα σε ξένους λογοτέχνες και σε άλλα πολιτιστικά θέματα. Επίσης θα πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις και παρουσιάσεις νέων βιβλίων. Τις εκδηλώσεις θα μεταδίδει ζωντανά το Τρίτο Πρόγραμμα.

Μουσικές προσκλήσεις

Το ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα "Απόντες", συνεχίζοντας τις ζωντανές εμφανίσεις του, σήμερα εμφανίζεται στην "Πινακοθήκη" (Αγ. Θέκλας 13, Ψυρρή). Στον ίδιο χώρο, από αύριο μέχρι και το Σάββατο η εξαίρετη Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντιούι θα στήσει τη δική της μουσική "γέφυρα", συνδυάζοντας ακούσματα από το Λίβανο, τη Συρία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Τη συνοδεύουν οι: Βασίλης Τζωρτζίνης (ούτι), Νέστορας Δρούγκας (κρουστά), Ρ. Στορμ (κρουστά) και Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι).

  • Ρεσιτάλ τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί, στις 8.30 μμ, στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι), με την Αννα Φιλιππεδίου (τραγούδι) και τον Μανώλη Παπασηφάκι (πιάνο). Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν έργα Χέντελ, Σούμπερτ, Μέντελσον, Μότσαρτ, Πουτσίνι, Βιβάλντι, Γεωργιάδη κ.ά.
  • Αύριο, επίσης, στις 6.30 μμ, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, οι Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και Γεωργία Συλλαίου στα φωνητικά παρουσιάζουν έντεκα τραγούδια με ιστορία. Ενα "ταξίδι" στο χώρο και το χρόνο με"σταθμούς" τον αρχαιοελληνικό ύμνο "Εις Μούσαν", τραγούδια του Αιγαίου, της Ηπείρου, κάλαντα των Φώτων, ένα παλιό ρεμπέτικο, τραγούδια από την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ