Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
339 "σύμμαχοι"

Οταν το 1996 έγινε η πρώτη προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές ευρωβουλευτών για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε αφού δε συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία. Αυτή τη φορά όμως η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Υστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιάννη Θεωνά (ΚΚΕ), Κατερίνας Δασκαλάκη (ΠΟΛΑΝ), Αλέκου Αλαβάνου (ΣΥΝ), Γιώργου Δημητρακόπουλου (ΝΔ), και Ειρήνης Λαμπράκη (ΠΑΣΟΚ), και με τη στήριξη του Βρετανού ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος, σερ Αλφρεντ Λόμας,339 ευρωβουλευτές σε σύνολο 626, δηλαδή το 55% του Ευρωκοινοβουλίου, τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αυτή η εξέλιξη δε δίνει μόνο ένα νέο ισχυρό επιχείρημα, αλλά τοποθετεί το ελληνικό αίτημα σε μια νέα βάση. Στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι πέντε ευρωβουλευτές, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς τόνισε: "Μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν ήθελαν να υποβιβάσουν το θέμα σε διμερή υπόθεση. Τελικά αποδεικνύεται ότι η επιστροφή των Μαρμάρων είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".Εξάλλου, παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Ζυλ Ντασσέν,ο οποίος αφού ευχαρίστησε γι' αυτή την πρωτοβουλία ευχήθηκε "να ολοκληρωθεί γρήγορα το Νέο Μουσείο Ακρόπολης για να στεγάσει τα Μάρμαρα όταν επιστρέψουν".

Μετά τη συνέντευξη Τύπου οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο,και τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: "Είναι μεγάλη η επιτυχία της συλλογής των υπογραφών. Εχει βαρύνουσα ηθική αξία, καθώς το θέμα είναι και ηθικό". Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των υπογραφών συνέπεσε με τα χτεσινά εγκαίνια, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, της έκθεσης "Πέτρες άνευ αξίας, μνημεία των θεών".Την έκθεση οργανώνει η Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ