ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανοίγει" το "παιχνίδι" η Αγκυρα

Με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, η Αγκυρα επαναλαμβάνει την άποψή της για ασαφές συνοριακό καθεστώς στη θάλασσα και στον αέρα

Οπως και πέρσι τέτοιες μέρες, έτσι και φέτος η Τουρκία με ανακοινώσεις και δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, "ανοίγει" και "συντηρεί" τα θέματα που θα απασχολήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για ολόκληρο τον χρόνο.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα συνηθίζει στις πρώτες μέρες κάθε νέου χρόνου να "ανοίγει" το διπλωματικό "παιχνίδι" φέρνοντας στο προσκήνιο τα ζητήματα που επιθυμεί να προωθήσει. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το θέμα της οροθέτησης των θαλασσίων και εναερίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία, σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας δεν είναι σαφώς και επ' ακριβώς καθορισμένα.

Ετσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ουτκάν,με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί θεωρεί τον Διεθνή Εναέριο Χώρο του Αιγαίου ως χώρο κυριαρχίας της, καταπατώντας τους κανόνες του ICAO και πως προσπαθεί να μεταβάλει με μονόπλευρες ενέργειες το καθεστώς ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Πρέπει να σημειωθεί, πως και πέρσι τέτοια εποχή, η Αγκυρα, θεώρησε σκόπιμο, με το ξεκίνημα του 1998, να υπενθυμίσει την άποψη περί ασάφειας - ως προς την κυριαρχία - βράχων και νησίδων στο Αιγαίο. Αποψη, η οποία οδήγησε πριν τρία χρόνια στο επεισόδιο των Ιμίων...

"Η Τουρκία εφευρίσκει θέματα", απάντησε στις τουρκικές αιτιάσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, προσθέτοντας πως η Αγκυρα "κατασκευάζει προβλήματα και δημιουργεί όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί επιδιώκει την αντιπαράθεση".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Αγκυρα για "ανεδαφική τακτική" ενώ, όπως είπε, "είναι γνωστή και αποτελεσματική η δική μας ψύχραιμη στάση". Ο Δ. Ρέππας στις δηλώσεις του επανέλαβε την ελληνική προτροπή προς την Αγκυρα, λέγοντας πως "αν η Τουρκία πιστεύει ότι υπάρχουν νομικής υφής θέματα, μπορεί να τα αντιμετωπίσει αξιοποιώντας τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κάτι που αποφεύγει συστηματικά να κάνει".

Καταλήγοντας ο υπουργός Τύπου, σημείωσε ότι "η Τουρκία ενδιαφέρεται να "φορτώσει" τις διμερείς σχέσεις, δημιουργώντας έναν κατάλογο θεμάτων που παραμένουν, κατά τη δική της άποψη, σε εκκρεμότητα" και υπογράμμισε ότι αφού η Τουρκία θέτει θέματα στα ελληνοτουρκικά, αυτή "θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει τα προβλήματα που την απασχολούν".

Κατήφορος χωρίς τέλος

Εκτρέπεται σε επικίνδυνες και εξόφθαλμα αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές ατραπούς η κυβερνητική προπαγάνδα και πρακτική, στην αγωνιώδη και απεγνωσμένη προσπάθειά της, να καταστείλει και τσακίσει τον αγώνα των μαθητών. Αντί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και να αποσύρει το αντιδραστικό της κατασκεύασμα για την παιδεία, η κυβέρνηση Σημίτη βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μεθόδους και μέσα, που θυμίζουν έντονα τις πιο σκοτεινές εποχές της νεοελληνικής ιστορίας. Αντίστοιχα είναι και τα "επιχειρήματα" που ανασύρει από το οπλοστάσιο της γκαιμπελικής προπαγάνδας.

Α}πό σειρά κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες με ιδιαίτερα ξεδιάντροπο τρόπο πλασάρεται η άποψη ότι ο νόμος για την παιδεία είναι "νόμος του κράτους" και, άρα, πρέπει, πάση θυσία, να εφαρμοστεί. Πρόκειται για την άποψη που προβάλλεται κατά κόρον από την κυρίαρχη ιδεολογία, στο πλαίσιο του, κατ' ευφημισμόν, "κράτους - δικαίου" που θέλουν να οικοδομήσουν και η οποία επανέρχεται κάθε φορά που η εφαρμογή των νόμων συναντά αντιστάσεις από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στην πραγματικότητα αξιώνουν από τον ελληνικό λαό να αποδέχεται οποιοδήποτε αντιλαϊκό μέτρο, μόνο και μόνο επειδή ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής! Μια πλειοψηφία, που αξίζει να σημειωθεί, είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό και, πρώτα και κύρια, αυτή είναι που δε νομιμοποιείται από τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν μπορεί, δηλαδή, η κυβέρνηση Σημίτη, που είναι κυβέρνηση μειοψηφίας στο λαό, να ζητά να δέσει χειροπόδαρα τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, επειδή τυχαίνει να έχει μια κατασκευασμένη πλειοψηφία χάρη στο ληστρικό εκλογικό νόμο. Ειδικά για το νόμο για την παιδεία, κανείς δεν ξεχνά ότι ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, σε θερινό τμήμα της Βουλής, με παρόντες 23 βουλευτές! Από πού, λοιπόν, αντλεί τη νομιμοποίησή του ο "νόμος Αρσένη";

Προβάλλει, όμως, αβίαστα και το εξής ερώτημα: Δηλαδή, από τη στιγμή που ψηφιστεί ένας νόμος από τη Βουλή, πρέπει οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές μάζες, η νεολαία, να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν ως "θεϊκή εντολή" τις κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές; Μα, τότε να μας πουν ευθέως ότι άλλη"δημοκρατία" έχουν κατά νου όταν εφαρμόζουν τους νόμους, από αυτή που ευαγγελίζονται στα λόγια. Ακόμα, να δηλώσουν ευθέως ότι θέλουν να βάλουν "στο γύψο" το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται για να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική και τους νόμους της "πλειοψηφίας". Ακόμα, να δηλώσουν ευθέως, ότι δεν αποδέχονται τη δημοκρατική αρχή της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης, της ταξικής πάλης, του συσχετισμού δύναμης που διαμορφώνεται στην κοινωνία.

Προέκταση, της παραπάνω κυβερνητικής λογικής είναι η απροκάλυπτη απειλή ότι όποιο κόμμα στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους "νόμους", δρα εκτός των ορίων νομιμότητας και είναι "παράγοντας ανωμαλίας"! Πρόκειται για απειλή που στρέφεται, κυρίως, κατά του ΚΚΕ και εμπεριέχει την προειδοποίηση διώξεων κατά στελεχών του Κόμματος που συμπαραστέκονται και στηρίζουν τον αγώνα των μαθητών. Φυσικά, το ΚΚΕ δεν πτοείται από τέτοιες αθλιότητες και έδωσε την απάντηση που έπρεπε στη Βουλή διά στόματος της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Το μόνο που καταφέρνει, λοιπόν, η κυβέρνηση με την αχαλίνωτη και αντιδραστική προπαγάνδα της, είναι να αποδεικνύει τον πανικό που τη διακατέχει και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη ρωμαλέα μαθητική εξέγερση. Ταυτόχρονα, όμως, γυρίζει την πολιτική ζωή πολλά χρόνια πίσω, ρίχνοντας σ' αυτήν βαριά τη σκιά των πιο αντιδραστικών μεθόδων και "επιχειρημάτων".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο και πάλι η "δέσμη ιδεών Γκάλι"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, η οποία επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής από τη Νέα Υόρκη, όπου συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διαδικασίας του "πήγαινε - έλα" με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς για την άρση του σημερινού αδιεξόδου, ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις της με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρ. Χουκ και τον Κόφι Ανάν.

Η Αν Χέρκους, απαντώντας σε ερωτήσεις, χαρακτήρισε τις ιδέες Γκάλι σαν χρήσιμο και ουσιαστικό έγγραφο αναφοράς. Η δέσμη ιδεών Γκάλι, είπε, περιλαμβάνει αναφορές σε σημαντικά θέματα της ουσίας του Κυπριακού και από αυτή την άποψη είναι ένα χρήσιμο έγγραφο αναφοράς. Η αναφορά της Αν Χέρκους στις ιδέες Γκάλι, προκατόχου του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, ήταν φυσικό να προκαλέσει τα σχόλια πολιτικών αναλυτών, που διερωτώνται κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας μελετά την επαναφορά των ιδεών Γκάλι στο προσκήνιο, ύστερα από δέκα ακριβώς χρόνια. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που το 1989 ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχε αντιταχθεί με μανία στις ιδέες Γκάλι και εκείνη η έντονη αντίδρασή του ήταν μια από τις βασικές αιτίες της νίκης του επί του ανθυποψηφίου του, Προέδρου τότε της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η έντονη πολεμική του ενάντια στις ιδέες Γκάλι βοήθησε τον Γλαύκο Κληρίδη να συμμαχήσει με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να εκλεγεί πρόεδρος με οριακή πλειοψηφία.

Η Αν Χέρκους, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ήταν σωστό να αναμένει κάποιου είδους απάντηση από την τουρκική πλευρά στην απόφασή του για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, περιορίστηκε να πει: "Κανένα σχόλιο επί τούτου". Η διπλωματία του "πήγαινε - έλα" είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, συνεχίζεται για να προσθέσει ότι δε θα συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δέκα περίπου μέρες λόγω Ραμαζανιού.

Η Αν Χέρκους χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Ρόμπιν Χουκ στο Λονδίνο επιτυχή, γιατί έχει, όπως είπε, τη διαβεβαίωσή του για την υποστήριξη της Βρετανίας στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χέρκους για τη δέσμη των Ιδεών Γκάλι, είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου Γλ. Κληρίδη και δεν είναι σωστό και χρήσιμο, πρόσθεσε, να αναλωνόμαστε εσωτερικά σε τέτοια θέματα, όταν η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει να αφήνεται η πλευρά μας να καθορίζει μόνη τις θέσεις της και τους τακτικούς ελιγμούς, στους οποίους προτίθεται να προβεί. Υπάρχουν, συνέχισε, οι κατευθυντήριες γραμμές και αυτές είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, του 1989. Ιδιαίτερα, είπε, δεν πρέπει να γίνεται αυτή η ανάλωση σε μια περίοδο, όπου ο Ντενκτάς είναι ιδιαίτερα αρνητικός και ενώ λειτουργεί ικανοποιητικά και σωστά ο άξονας Αθηνών - Λευκωσίας.

Πρόκληση με ... πριγκιπική "κορόνα"

Πρόκληση με πριγκίπισσες ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας έστησε η Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, καλώντας σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της την "Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας"! Με σχετική Ερώτηση για τον υπουργό των Εξωτερικών, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αχιλλέας Κανταρτζής καλούν την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί για την προσβολή της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών επισημαίνονται:

"Χαρακτήρα πρόκλησης ενάντια στο πολίτευμα της χώρας μας αποτελεί η επίσημη πρόσκληση της "Πριγκίπισσας Ειρήνης της Ελλάδας" στο διήμερο φόρουμ για "μια Ευρώπη των πολιτισμών σε μια Ευρώπη των Περιφερειών", που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Γενάρη 1999 στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγνοούν ότι από το 1975 στην Ελλάδα έχει καταργηθεί οριστικά η βασιλεία, ενώ κανένας τίτλος - πρίγκιπες, πριγκίπισσες κτλ. - δεν ισχύει στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, εξάλλου τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής της Επιτροπής Περιφερειών διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως προς τον πρόεδρό της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτήν την πρόκληση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την προσβολή κατά της χώρας μας;
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση και πότε, ώστε να μη σημειωθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό από τις ίδιες τις υπηρεσίες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή έστω με την ανοχή τους;".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ