Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο και πάλι η "δέσμη ιδεών Γκάλι"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, η οποία επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής από τη Νέα Υόρκη, όπου συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διαδικασίας του "πήγαινε - έλα" με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς για την άρση του σημερινού αδιεξόδου, ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις της με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρ. Χουκ και τον Κόφι Ανάν.

Η Αν Χέρκους, απαντώντας σε ερωτήσεις, χαρακτήρισε τις ιδέες Γκάλι σαν χρήσιμο και ουσιαστικό έγγραφο αναφοράς. Η δέσμη ιδεών Γκάλι, είπε, περιλαμβάνει αναφορές σε σημαντικά θέματα της ουσίας του Κυπριακού και από αυτή την άποψη είναι ένα χρήσιμο έγγραφο αναφοράς. Η αναφορά της Αν Χέρκους στις ιδέες Γκάλι, προκατόχου του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, ήταν φυσικό να προκαλέσει τα σχόλια πολιτικών αναλυτών, που διερωτώνται κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας μελετά την επαναφορά των ιδεών Γκάλι στο προσκήνιο, ύστερα από δέκα ακριβώς χρόνια. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που το 1989 ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχε αντιταχθεί με μανία στις ιδέες Γκάλι και εκείνη η έντονη αντίδρασή του ήταν μια από τις βασικές αιτίες της νίκης του επί του ανθυποψηφίου του, Προέδρου τότε της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η έντονη πολεμική του ενάντια στις ιδέες Γκάλι βοήθησε τον Γλαύκο Κληρίδη να συμμαχήσει με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να εκλεγεί πρόεδρος με οριακή πλειοψηφία.

Η Αν Χέρκους, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ήταν σωστό να αναμένει κάποιου είδους απάντηση από την τουρκική πλευρά στην απόφασή του για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, περιορίστηκε να πει: "Κανένα σχόλιο επί τούτου". Η διπλωματία του "πήγαινε - έλα" είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, συνεχίζεται για να προσθέσει ότι δε θα συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δέκα περίπου μέρες λόγω Ραμαζανιού.

Η Αν Χέρκους χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Ρόμπιν Χουκ στο Λονδίνο επιτυχή, γιατί έχει, όπως είπε, τη διαβεβαίωσή του για την υποστήριξη της Βρετανίας στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χέρκους για τη δέσμη των Ιδεών Γκάλι, είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου Γλ. Κληρίδη και δεν είναι σωστό και χρήσιμο, πρόσθεσε, να αναλωνόμαστε εσωτερικά σε τέτοια θέματα, όταν η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει να αφήνεται η πλευρά μας να καθορίζει μόνη τις θέσεις της και τους τακτικούς ελιγμούς, στους οποίους προτίθεται να προβεί. Υπάρχουν, συνέχισε, οι κατευθυντήριες γραμμές και αυτές είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, του 1989. Ιδιαίτερα, είπε, δεν πρέπει να γίνεται αυτή η ανάλωση σε μια περίοδο, όπου ο Ντενκτάς είναι ιδιαίτερα αρνητικός και ενώ λειτουργεί ικανοποιητικά και σωστά ο άξονας Αθηνών - Λευκωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ