Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανοίγει" το "παιχνίδι" η Αγκυρα

Με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, η Αγκυρα επαναλαμβάνει την άποψή της για ασαφές συνοριακό καθεστώς στη θάλασσα και στον αέρα

Οπως και πέρσι τέτοιες μέρες, έτσι και φέτος η Τουρκία με ανακοινώσεις και δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, "ανοίγει" και "συντηρεί" τα θέματα που θα απασχολήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για ολόκληρο τον χρόνο.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα συνηθίζει στις πρώτες μέρες κάθε νέου χρόνου να "ανοίγει" το διπλωματικό "παιχνίδι" φέρνοντας στο προσκήνιο τα ζητήματα που επιθυμεί να προωθήσει. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το θέμα της οροθέτησης των θαλασσίων και εναερίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία, σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας δεν είναι σαφώς και επ' ακριβώς καθορισμένα.

Ετσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ουτκάν,με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί θεωρεί τον Διεθνή Εναέριο Χώρο του Αιγαίου ως χώρο κυριαρχίας της, καταπατώντας τους κανόνες του ICAO και πως προσπαθεί να μεταβάλει με μονόπλευρες ενέργειες το καθεστώς ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Πρέπει να σημειωθεί, πως και πέρσι τέτοια εποχή, η Αγκυρα, θεώρησε σκόπιμο, με το ξεκίνημα του 1998, να υπενθυμίσει την άποψη περί ασάφειας - ως προς την κυριαρχία - βράχων και νησίδων στο Αιγαίο. Αποψη, η οποία οδήγησε πριν τρία χρόνια στο επεισόδιο των Ιμίων...

"Η Τουρκία εφευρίσκει θέματα", απάντησε στις τουρκικές αιτιάσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, προσθέτοντας πως η Αγκυρα "κατασκευάζει προβλήματα και δημιουργεί όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί επιδιώκει την αντιπαράθεση".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Αγκυρα για "ανεδαφική τακτική" ενώ, όπως είπε, "είναι γνωστή και αποτελεσματική η δική μας ψύχραιμη στάση". Ο Δ. Ρέππας στις δηλώσεις του επανέλαβε την ελληνική προτροπή προς την Αγκυρα, λέγοντας πως "αν η Τουρκία πιστεύει ότι υπάρχουν νομικής υφής θέματα, μπορεί να τα αντιμετωπίσει αξιοποιώντας τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κάτι που αποφεύγει συστηματικά να κάνει".

Καταλήγοντας ο υπουργός Τύπου, σημείωσε ότι "η Τουρκία ενδιαφέρεται να "φορτώσει" τις διμερείς σχέσεις, δημιουργώντας έναν κατάλογο θεμάτων που παραμένουν, κατά τη δική της άποψη, σε εκκρεμότητα" και υπογράμμισε ότι αφού η Τουρκία θέτει θέματα στα ελληνοτουρκικά, αυτή "θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει τα προβλήματα που την απασχολούν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο οι «γκρίζες ζώνες» (2005-01-19 00:00:00.0)
Διπλωματικό τραπέζι στο... βάθος (1999-03-05 00:00:00.0)
Ενταση σκοπιμοτήτων (1998-04-29 00:00:00.0)
Συντήρηση της έντασης (1997-02-07 00:00:00.0)
Σημίτης... ικέτης (1996-06-15 00:00:00.0)
Διάλογος αμερικανικών προδιαγραφών (1996-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ