Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σημίτης... ικέτης

Παρακαλά για βοήθεια ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τον Διεθνή Παράγοντα, στον οποίο αναθέτει εν λευκώ τη διαχείριση του ελληνοτουρκικού προβλήματος

Ανίκανη να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο, για την οποία ασφαλώς φέρει και αυτή μερίδιο ευθύνης, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αναθέσει εν λευκώ τη διαχείριση του ελληνοτουρκικού προβλήματος στον διεθνή παράγοντα.

Η "απ' ευθείας ανάθεση" της διαχείρισης των προβλημάτων στο Αιγαίο έγινε με επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, προς τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Ρωσίας, καθώς και προς τους Γενικούς Γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. "Οι πρόσφατες εξελίξεις (στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) καταλήγει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός, χρήζουν ασφαλώς της προσοχής σας καθώς και οποιασδήποτε ενέργειας θα κρίνατε από την πλευρά σας σκόπιμη, προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής".

Η παράκληση του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον διεθνή παράγοντα να αναλάβει οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει σκόπιμη προκαλεί εντύπωση και ανησυχία, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με μεγάλη σαφήνεια, οι περισσότεροι (και σημαντικότεροι) από τους αποδέκτες της επιστολής έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το πώς βλέπουν τη "διέξοδο" από το πρόβλημα. Κατά τα άλλα, η επιστολή του πρωθυπουργού, περιγράφει με συνοπτικό τρόπο τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τον περασμένο Γενάρη και μέχρι σήμερα. Το διάστημα αυτό, όπως είναι γνωστό, η Αγκυρα "ξεδίπλωσε" την πολιτική της στο Αιγαίο, ζητώντας τη διευκρίνιση του καθεστώτος όλων των νησιών, νησίδων και βράχων του Αιγαίου που, σύμφωνα με την άποψή της, δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνή Κείμενα. Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι με την τακτική αυτή η Τουρκία αμφισβητεί τον θεμέλιο λίθο του καθεστώτος ολόκληρης της περιοχής, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, της οποίας το παρελθόν είναι επιβαρυμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ