ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαφωνούμε επί της ουσίας

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο στη Βουλή, σε απάντηση των όσων ισχυρίστηκε ο υπουργός Παιδείας, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες με το νόμο του

Απάντηση στα όσα συκοφαντικά ισχυρίστηκε στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας το Σάββατο στη Βουλή, ότι δήθεν κανένα κόμμα δε διαφωνεί στην ουσία με τη "μεταρρύθμιση", έδωσε με παρέμβασή της στη συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα.Συγκεκριμένα τόνισε:

"Κύριε υπουργέ παρατήρησα ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, πολλές φορές κάνατε το ρητορικό ερώτημα: "Διαφωνεί κανείς με αυτό το ζήτημα;". Και απαντούσατε: "Κανένας δε διαφωνεί". Το κάνατε πολλές φορές. Δεν τις μέτρησα. "Ολες αυτές τις μέρες διαφώνησε κανείς;". Η απάντηση που δίνατε ήταν "κανένας δε διαφώνησε".

Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει σχηματίσει γνώμη ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Οσον αφορά εμάς, ξεκαθαρίζω ότι εμείς καταψηφίσαμε το νόμο επί της ουσίας αλλά δε θα επαναλάβω τους λόγους. Απλώς διαμαρτύρομαι γιατί δεν μπορείτε να κάνετε ένα ερώτημα και στη συνέχεια να δίνετε μόνος σας την απάντηση. Διαφωνήσαμε επί της ουσίας και το αναπτύξαμε πάρα πολλές φορές. Από το 1997. Δεν το θυμηθήκαμε το 1999.

Από το 1997 και μετά συνεχώς έχουμε παρέμβαση. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο; Και αν κανείς δεν είχε ανακινήσει το θέμα του νόμου - εμείς από την αρχή παλεύαμε για την κατάργησή του - το ανακίνησε η ελληνική νεολαία. Και αν εμείς δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι, οφείλαμε να πάρουμε χαμπάρι τώρα, τι συμβαίνει με το νόμο.

Δεύτερο,η αντίδραση στο νόμο ξεκίνησε πριν εφαρμοστεί, κάτι που σημαίνει ότι η μαθητική νεολαία, εκπαιδευτικοί, ένα μεγάλο μέρος από τους γονείς, κατανόησαν το επικίνδυνο της εφαρμογής του νόμου. Δεν μπορεί λοιπόν να λέτε ότι ελάτε βρε παιδιά να δούμε τώρα τις πλευρές της εφαρμογής του.

Τρίτον, εμείς τουλάχιστον δε θα επιθυμούσαμε να συζητάμε για το κερασάκι στην τούρτα. Οταν μπει θέμα για το νόμο, λέτε για το ολοήμερο σχολείο.

Κύριε υπουργέ, δε θα επαναλάβω τα ίδια και τα ίδια. Ακούω και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που με ρωτάνε, πού υπάρχει διαφωνία. Κοιτάξτε να δείτε. Φαίνεται ότι από αυτή την παιδεία που έχουμε βγει από όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε πρόβλημα αντίληψης και κατανόησης, τι λέμε εδώ μέσα.

Κοιτάξτε κύριε υπουργέ. Λέτε το εξής πράγμα: "Καλή τη πίστη να συζητήσουμε. Αυτό το "καλή τη πίστη"! Να φέρω ένα παράδειγμα. Τέλειωσε ο κρατικός προϋπολογισμός, τον ψήφισε η Βουλή, δηλαδή η πλειοψηφία της Βουλής, όχι όλα τα κόμματα, δεν έχει σημασία. Και δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - δεν είναι άσχετο το ένα υπουργείο με το άλλο - έδωσε ήδη εντολή να μειωθούν κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 25% στο σύνολο των συγκεκριμένων δαπανών και θα πω ποιες είναι. Και είπε από 25% να γίνουν 15%. Και μιλάμε για κοινωνικές δαπάνες που αναφέρονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στο ΕΚΑΒ, στο Εθνικό Ιδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων, για σκοπούς στις παιδικές εξοχές κλπ. Είναι δηλαδή για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Μπορεί λοιπόν κάποιος ακόμα και να σκεφθεί ότι ας μπει και σε μια συζήτηση. Ομως, δυστυχώς, δε σας έχουμε εμπιστοσύνη, όταν διαστρεβλώνετε αυτά που λέμε εδώ. Οταν μας βγάζετε συμφωνούντες, πώς να δεχτούμε μετά να μπούμε σε διαδικασία συζήτησης, για τον τρόπο εφαρμογής; Οταν μέσα σε λίγες μέρες παίρνετε πίσω αποφάσεις που έχετε πάρει και μάλιστα σε ευαίσθητο τομέα πώς, με ανοιχτή καρδιά και εν πάση περιπτώσει χωρίς επιφύλαξη, να δώσουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που λέτε; Εδώ που τα λέμε δεν είπατε και τίποτα. Είπατε απλώς να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστεί ο καλός νόμος. Τα λέω αυτά γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό - γιατί νομίζω στον ελληνικό λαό έχει γίνει κατανοητό - γιατί είμαστε αντίθετοι και ζητάμε την κατάργηση του νόμου. Θα μπορούσαμε, αν θέλετε, να πούμε, να καταργήσετε πέντε άρθρα.

Ξέρετε κύριε υπουργέ τι φοβόμαστε; Το έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτό το πράγμα: Οταν διαλέξουμε πέντε - έξι βασικά άρθρα για συζήτηση, θα μας πείτε ότι αυτά είναι η ραχοκοκαλιά του νόμου και συνεπώς δεν αλλάζουν. Αλλά και κατά δεύτερο λόγο, δυστυχώς αυτές αν θέλετε τις προσαρμογές που μπορεί να κάνει ένα κόμμα ή την προσπάθεια να βοηθήσει, εσείς τα αξιοποιείτε για να κερδίσετε χρόνο, για να παραπλανήσετε τον κόσμο και να περάσετε το νόμο 100%. Και με αυτή την έννοια θα ήθελα να σας παρακαλέσω το εξής: Εν πάση περιπτώσει με αυτά που λέτε, που παραποιείτε τις απόψεις μας, θα μου δώσετε το δικαίωμα να πω ότι τα δώδεκα ευαγγέλια είναι δώδεκα, μην τα κάνετε δεκατρία με τις ομιλίες σας"!

ΒΟΥΛΗ
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Ολοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριξαν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γ. Αρσένη

Ανυποχώρητος απέναντι στα αιτήματα των μαθητών που μαχητικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίστηκε το Σάββατο στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κλείνοντας τη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Γ. Αρσένη.Στην ψηφοφορία που έγινε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σύσσωμη στήριξε τις ενέργειες και τις επιλογές του Γ. Αρσένη και έτσι η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με ψήφος 163 όχι, 127 ναι και 10 απόντες. Την πρόταση μομφής στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ με την κυβερνητική πλειοψηφία συντάχθηκαν οι διαγραμμένοι από τη ΝΔ βουλευτές Β. Κοντογιαννόπουλος και Σ. Μάνος.

Στη συζήτηση αποκαλύφθηκε και η υποκρισία της ΝΔ που κατέθεσε την πρόταση, καθώς, τόσο ο πρόεδρός της όσο και τα άλλα στελέχη της που πήραν το λόγο, κάλεσαν τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους την ίδια στιγμή, που όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε κανένα αίτημά τους, αλλά η κυβέρνηση κλιμακώνει την αδιαλλαξία της.

Από το βήμα της Βουλής παρέλασαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης (Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου, Α. Παπαδόπουλος) και συντάχθηκαν με τη "μεταρρύθμιση" Αρσένη, ενώ ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά επανέλαβε την ανυποχώρητη θέση του, αρκούμενος παραπλανητικά να πει ότι ο διάλογος για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μπορεί να γίνει μόνο με "ανοιχτά σχολεία".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ,αποκάλυψε την κυβερνητική υποκρισία για τον δήθεν διάλογο, κάλεσε την κυβέρνηση να δει την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί και τόνισε: "Σας έχουμε πει ότι θα έπρεπε να πάρετε πίσω αυτό τον νόμο, να μην τον εφαρμόσετε. Σας έχουμε πει ακόμα ότι αν δε θέλετε να τον πάρετε πίσω, επειδή είναι το γόητρο της κυβέρνησης, τότε αναστείλτε τον, ώστε να έχετε χρόνο να διορθώσετε ορισμένα πράγματα. Δε θέλετε ούτε αυτό. Εμείς σας λέμε να κάνετε μια κίνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, μία ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση των εξετάσεων, προς την κατεύθυνση μιας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί στα ΤΕΕ που δεν έχουν διέξοδο. Είναι δύο σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσατε να τα δείτε και να δημιουργήσετε μέσα στους μαθητές, μέσα στο κίνημα παιδείας, την αίσθηση ότι στα σοβαρά θέλετε να διορθώσετε αυτήν την κατάσταση".

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ "Ρ"
Το φλουρί στην "ΚΟΜΕΠ"

Εκ μέρους της Διεύθυνσης, της Συντακτικής Επιτροπής και της ΚΟΒ του "Ριζοσπάστη", στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, μίλησε ο Γιώργης Μωραϊτης.

"Από το 2000 - είπε - μας χωρίζει μια δρασκελιά. Το 1999 μας καλεί να δώσουμε την πιο δημιουργική προσφορά σαν πολύτιμη παρακαταθήκη του "Ρ" στο πέρασμα από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Οι ευχές μας, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα.

Το 1998 ήταν γενικά θετικό. Το ζήσαμε, το παλέψαμε, το βιώσαμε σε όλες τις εξελίξεις και αντιφάσεις του, ζωντανά, αγωνιστικά, μαχητικά. Μαζί με το Κόμμα μας, μέσα στους αγώνες, μαζί με την εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα, τη νεολαία. Μέσα στην ταξική πάλη, στην πολυτάραχη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και τα καταφανώς οξυμένα προβλήματα". Πιο συγκεκριμένα, "αντιπαλέψαμε δραστήρια, μάλλον δεν αφήσαμε σε χλωρό κλαρί, την πολιτική, την ιδεολογία, την προπαγάνδα της άρχουσας τάξης και των πολιτικών φορέων και εκφραστών της, κύρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ και των κομπάρσων τους, ΣΥΝ κλπ. Πολεμήσαμε με σθένος και με όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας τον αντικομμουνισμό, που γνώρισε στο χρόνο αυτό μεγάλη έξαρση. Για να πνίξουν την τίμια φωνή μας, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, όλες τις απειλές, μας παρέπεμψαν και στα δικαστήρια".

Στη συνέχεια, ο ομιλητής σημείωσε πως "όλα τα πράγματα δείχνουν ότι τη χρονιά αυτή θα βαθύνει πιο πολύ η κρίση αυτής της πολιτικής. Στο χώρο του δικομματισμού, κυοφορούνται αναταράξεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αναπτύσσονται και θα φουντώσουν παραπέρα οι λαϊκοί αγώνες. Εμείς έχουμε σαν Κόμμα και σαν εφημερίδα μπροστά μας πολλή δουλιά να κάνουμε. Να αξιοποιήσουμε καλά τα επιτεύγματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη των ευρωεκλογών. Ηδη, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη της ΚΕ".

Τέλος, ευχόμενος σε όλους τους εργαζόμενους του "Ρ", του "902", της "Τυποεκδοτικής", της "ΚΟΜΕΠ" και του "ΟΔΗΓΗΤΗ" "αισιοδοξία και καρποφόρα δουλιά", ο Γ. Μωραϊτης υπογράμμισε: "Και μην ξεχνάμε. Ενωμένοι, σαν ένας άνθρωπος, γύρω από την ΚΕ του Κόμματος και τη Διεύθυνση, οι άνθρωποι του "Ριζοσπάστη" αυτό το χρόνο, ξεπερνώντας εμπόδια, αδυναμίες και λάθη και αξιοποιώντας ανεξάντλητες δυνατότητες, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Κόμματος και του λαϊκού μας κινήματος. Ειδικά αυτή την έκκληση την απευθύνουμε στους νέους συντάκτες και εργαζόμενους".

Στη σεμνή εκδήλωση παραβρέθηκαν η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,το μέλος του ΠΓ Δημήτρης Γόντικας,ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ Μάκης Κοψίδης και, βέβαια, η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του "Ρ". Φέτος, το φλουρί ...ήταν "θεωρητικό". Επεσε στην "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" ("ΚΟΜΕΠ").



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ