ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
"Θα τον καταδιώξουμε" δηλώνει η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΩΜΗ - ΜΟΣΧΑ.-

"Οπουδήποτε κι αν πάει ο "Απο", θα τον καταδιώξουμε": ο νέος υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χικμέτ Σάμι Τουρκ, έκανε σαφείς της προθέσεις της Αγκυρας, ενόψει των εξελίξεων στην υπόθεση Οτσαλάν.

Ο προορισμός του ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ο οποίος αποχώρησε από τη Ρώμη όπου είχε βρεθεί υπό περιορισμό από το Νοέμβρη, παρέμενε μέχρι χθες άγνωστος - αν και κουρδικές πηγές επέμειναν ότι "έφθασε στον προορισμό του" και "είναι ασφαλής".

Ωστόσο για τον Τουρκ το πού βρίσκεται ο ηγέτης του "αυτονομιστικού τρομοκρατικού κινήματος", όπως χαρακτηρίζεται στην επίσημη ορολογία το ΡΚΚ, μοιάζει να είναι ήσσονος σημασίας. Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο είπε πολλές φορές ότι "θα τον καταδιώξουμε". Ο πρωθυπουργός του, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, είπε προχθές βράδυ και επανέλαβε χθες ότι "κατά ασφαλείς πληροφορίες που διαθέτει" από "απόλυτα έγκυρες πηγές" ο Οτσαλάν προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο Ετσεβίτ προσέθεσε χθες ότι έλαβε υπόσχεση από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης Πριμακόφ πως θα εκδώσει τον Οτσαλάν εφόσον αυτός βρεθεί.

"Δεν έχω καμιά αμφιβολία για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν πραγματικά βρίσκεται στη ρωσική επικράτεια θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη και την απέλασή του από τη Ρωσία", είπε ο Ετσεβίτ, κατά το πρακτορείο "Ανατολή".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμη ότι πιστεύει πως υπάρχει το ενδεχόμενο ο Οτσαλάν να μεταβεί σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με δεδομένο ότι οι έλεγχοι στα σύνορά τους είναι χαλαροί.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι ο "Οτσαλάν έχασε την επιρροή του στην οργάνωσή του και τώρα υπάρχει αγώνας για την ηγεσία του PKK".

Σε επιστολές που άφησε στην Ιταλία, ο Οτσαλάν ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της επανέναρξης του ένοπλου αγώνα, αν και "εξακολουθεί να ελπίζει σε ενδεχόμενη πολιτική λύση" του κουρδικού προβλήματος.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν χθες στη ρωσική κυβερνητική εφημερίδα "Rossiyskaya Gazeta", ο Οτσαλάν προβλέπει πως η Μόσχα θα υποστηρίξει πάλι τους Κούρδους στον αγώνα τους για αυτονομία από την Τουρκία.

"Είμαι βέβαιος ότι η υποστήριξη για τον αγώνα των Κούρδων, για τα εθνικά και πολιτικά τους δικαιώματα, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ρωσίας", φέρεται να δηλώσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οτσαλάν - διευκρινίζοντας ότι "απέστειλε με φαξ" τις παρατηρήσεις του.

Εν μέσω της "σύγχυσης" για τον προορισμό του Οτσαλάν, η Εσθονία ανακοίνωσε χθες πως ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της για να εμποδίσει τον ηγέτη του PKK να εισέλθει στο έδαφός της.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες από τις οποίες να προκύπτει πως ο Οτσαλάν επιδιώκει να εισέλθει στην Εσθονία, αλλά δόθηκαν εντολές σε φρουρούς των συνόρων να εντείνουν τους ελέγχους.

ΗΠΑ
Ο Κλίντον επί σκηνής...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ετοιμαζόταν να δώσει χτες βράδυ μια "σημαντική παράσταση", από πλευράς τουλάχιστον πολιτικών εντυπώσεων: επρόκειτο να πραγματοποιήσει, στην ίδια αίθουσα όπου ο Οίκος των Αντιπροσώπων ψήφισε την παραπομπή του σε δίκη από τη Γερουσία, το ετήσιο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό - μεσούσης της διαδικασίας η οποία θα κρίνει ούτως ή άλλως αν η έστω απίθανη περίπτωση αποπομπής του επαληθευτεί.

Το περιεχόμενο της ομιλίας Κλίντον, λεπτομέρειες του οποίου έγιναν γνωστές μερικές ώρες πριν την πραγματοποίησή της, δεν αναμενόταν να "εντυπωσιάσει"... Το πώς πάει η οικονομία της χώρας υπό την ηγεσία του, ποιες είναι οι προτεραιότητες στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, οι εξελίξεις στην παιδεία, ο αγώνας κατά του εγκλήματος και η "ανεπανάληπτη οικονομική επέκταση" της Αμερικής θα να προτάσσονταν.

Στη συνέχεια, πάντως, ο Κλίντον επρόκειτο να ανακοινώσει και πιο ενδιαφέροντα μέτρα - όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά τον κόσμο ολόκληρο. Χορήγηση 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια περίοδο 6 ετών για τον "εκσυγχρονισμό" των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του, για αρχή. Και πολλά, πάρα πολλά κονδύλια για την "καταπολέμηση του εγκλήματος" (υπολογίζεται ότι το 1998 ο αριθμός των φυλακισμένων έφθασε τον αστρονομικό αριθμό των 1,8 εκατ. ανθρώπων).

Στην εξωτερική πολιτική, ο Δημοκρατικός πρόεδρος σκοπεύει να δώσει το "καλό παράδειγμα": αναμενόταν να πιέσει τη Γερουσία να προσυπογράψει κατά δεσμευτικό τρόπο τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ώστε να "πιεστούν" εν συνεχεία η Ινδία και το Πακιστάν, δύο χώρες που τον περασμένο Μάη εισήχθησαν κάπως "βίαια" στο κλαμπ των χωρών που κατέχουν πυρηνικά οπλοστάσια, να την υπογράψουν.

Ομως ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος Κλίντον επρόκειτο να αφιερωθεί στην "εκπαιδευτική επανάσταση", δηλαδή τη μετακύληση των ευθυνών από το κέντρο σε πολιτειακό επίπεδο.

Το BBC θύμισε στο σχετικό του ρεπορτάζ ότι πέρυσι, καθώς μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Λεβίνσκι, ο Κλίντον αντιμετώπισε σκληρά σχόλια και συνεχείς διακοπές στην 74λεπτη διάρκεια της ομιλίας του. Φέτος, πάντως, τα πράγματα αναμενόταν να είναι πιο "οριοθετημένα", στο διχασμένο αμερικανικό Κοινοβούλιο. Ενας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δήλωσε μάλιστα στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι "ειλικρινά, θα προτιμούσα να πάω στον οδοντίατρο"...

Πάντως, ο Κλίντον μπορεί να "ελπίζει", καθώς η "κοινή γνώμη" εμφανίζεται να στηρίζει την παραμονή του στον προεδρικό θώκο, παρά τα σεξοσκάνδαλα και την πολιτική εκστρατεία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το βράδυ το CNN και η "USA Today" έβγαλε το συμπέρασμα ότι μόλις το 36% των Αμερικανών "επιθυμεί την αποπομπή του".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι οι ευθύνες στους Παλαιστινίους από τον Νετανιάχου

Ενεργότερη συμμετοχή της Ρωσίας στην "ειρηνευτική διαδικασία", ζήτησε ο Αριέλ Σαρόν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την ευθύνη του συνεχιζόμενου τέλματος που βαραίνει την ισραηλινο- παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" επέρριψε, για άλλη μια φορά, στην Παλαιστινιακή Αρχή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μπέρτι Αχερν. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν έφτανε στη Μόσχα, όπου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη ρωσική διπλωματία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην "ειρηνευτική διαδικασία".

"Αν οι Παλαιστίνιοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους, που προκύπτουν από τις συμφωνίες, εμείς θα προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε εκλογές", δήλωσε κατηγορηματικά, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου σχολίασε, με τον τρόπο αυτό, τις κατηγορίες της Παλαιστινιακής Αρχής ότι έχει "παγώσει" την εφαρμογή της"ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους από το χώρο των υπερεθνικιστών στις εκλογές της 17ης Μάη. Επανέλαβε, δε, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, για να αποτρέψουν τις "αντι - ισραηλινές ενέργειες" και ζήτησε από τον Ιρλανδό ομόλογό του, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, να ασκήσει πιέσεις στους Παλαιστινίους στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεών τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την πραγματοποίηση τριήμερης συνόδου για τη Μέση Ανατολή, τον επόμενο μήνα, στην Ουάσιγκτον, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τα προχτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε θα προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους πριν τις ισραηλινές εκλογές, προκειμένου να μη δώσει αφορμή αύξησης της δύναμης των υπερεθνικιστών. Από την πλευρά του, ο Αχερν αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τού θυμίζει έντονα τη μακρόχρονη περίοδο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της επίτευξης συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο Απρίλη.

Λίγη ώρα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απελευθέρωσε 30 Παλαιστινίους κρατουμένους, για πταίσματα σε βάρος Ισραηλινών. Οπως σχολίασε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, Σλόμο Ντρορ, η απελευθέρωση αυτή είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους Παλαιστινίους με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού και την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ, και δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.

Ο Σαρόν στη Μόσχα

"Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία παραμένει υπερδύναμη με κολοσσιαίες δυνατότητες", δήλωσε κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, τις τελευταίες μέρες, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Ο Σαρόν δήλωσε σαφώς ότι θα ζητήσει από τη ρωσική ηγεσία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην "ειρηνευτική διαδικασία" και να εγγυηθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή την επίτευξη "ειρήνης με ασφάλεια". Οπως έγινε γνωστό, ο Σαρόν θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος είναι γνωστός για τις διπλωματικές του ικανότητες, αλλά και για τις, σε βάθος, γνώσεις του σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απο την συνάντηση του Μ. Νετανάχιου με τον Μ.Αχερν

Από τη συνάντηση του Μπ. Νετανάχιου με τον Μ. Αχερν

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος σάρωσε τις περιοχές Αϊλίφ και Ταμπανκούλου στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων (μεταξύ τους και 10 παιδιά) και τον τραυματισμό άλλων 300.

Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς εκατοντάδες παιδιά και δεκάδες ενήλικες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οσοι έχασαν τη ζωή τους κατοικούσαν στα περίχωρα της επαρχίας σε παραδοσιακά πλινθόκτιστα σπίτια, εκ των οποίων τουλάχιστον πενήντα κατέρρευσαν μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους δυνατούς ανέμους.

Ανδρες των σωστικών συνεργείων που έχουν σπεύσει στην περιοχή συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ