Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Κλίντον επί σκηνής...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ετοιμαζόταν να δώσει χτες βράδυ μια "σημαντική παράσταση", από πλευράς τουλάχιστον πολιτικών εντυπώσεων: επρόκειτο να πραγματοποιήσει, στην ίδια αίθουσα όπου ο Οίκος των Αντιπροσώπων ψήφισε την παραπομπή του σε δίκη από τη Γερουσία, το ετήσιο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό - μεσούσης της διαδικασίας η οποία θα κρίνει ούτως ή άλλως αν η έστω απίθανη περίπτωση αποπομπής του επαληθευτεί.

Το περιεχόμενο της ομιλίας Κλίντον, λεπτομέρειες του οποίου έγιναν γνωστές μερικές ώρες πριν την πραγματοποίησή της, δεν αναμενόταν να "εντυπωσιάσει"... Το πώς πάει η οικονομία της χώρας υπό την ηγεσία του, ποιες είναι οι προτεραιότητες στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, οι εξελίξεις στην παιδεία, ο αγώνας κατά του εγκλήματος και η "ανεπανάληπτη οικονομική επέκταση" της Αμερικής θα να προτάσσονταν.

Στη συνέχεια, πάντως, ο Κλίντον επρόκειτο να ανακοινώσει και πιο ενδιαφέροντα μέτρα - όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά τον κόσμο ολόκληρο. Χορήγηση 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια περίοδο 6 ετών για τον "εκσυγχρονισμό" των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του, για αρχή. Και πολλά, πάρα πολλά κονδύλια για την "καταπολέμηση του εγκλήματος" (υπολογίζεται ότι το 1998 ο αριθμός των φυλακισμένων έφθασε τον αστρονομικό αριθμό των 1,8 εκατ. ανθρώπων).

Στην εξωτερική πολιτική, ο Δημοκρατικός πρόεδρος σκοπεύει να δώσει το "καλό παράδειγμα": αναμενόταν να πιέσει τη Γερουσία να προσυπογράψει κατά δεσμευτικό τρόπο τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ώστε να "πιεστούν" εν συνεχεία η Ινδία και το Πακιστάν, δύο χώρες που τον περασμένο Μάη εισήχθησαν κάπως "βίαια" στο κλαμπ των χωρών που κατέχουν πυρηνικά οπλοστάσια, να την υπογράψουν.

Ομως ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος Κλίντον επρόκειτο να αφιερωθεί στην "εκπαιδευτική επανάσταση", δηλαδή τη μετακύληση των ευθυνών από το κέντρο σε πολιτειακό επίπεδο.

Το BBC θύμισε στο σχετικό του ρεπορτάζ ότι πέρυσι, καθώς μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Λεβίνσκι, ο Κλίντον αντιμετώπισε σκληρά σχόλια και συνεχείς διακοπές στην 74λεπτη διάρκεια της ομιλίας του. Φέτος, πάντως, τα πράγματα αναμενόταν να είναι πιο "οριοθετημένα", στο διχασμένο αμερικανικό Κοινοβούλιο. Ενας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δήλωσε μάλιστα στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι "ειλικρινά, θα προτιμούσα να πάω στον οδοντίατρο"...

Πάντως, ο Κλίντον μπορεί να "ελπίζει", καθώς η "κοινή γνώμη" εμφανίζεται να στηρίζει την παραμονή του στον προεδρικό θώκο, παρά τα σεξοσκάνδαλα και την πολιτική εκστρατεία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το βράδυ το CNN και η "USA Today" έβγαλε το συμπέρασμα ότι μόλις το 36% των Αμερικανών "επιθυμεί την αποπομπή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ