Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Εμπορικό "άνοιγμα" στο Ιράν εξετάζει η Ουάσιγκτον

Βαρύ "κατηγορώ" κατά του ιρανικού καθεστώτος για τις συνεχιζόμενες δολοφονίες αντικαθεστωτικών από το κόμμα Τουντέχ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μερική άρση της απαγόρευσης πώλησης προϊόντων προς το Ιράν, ζητά με ειδικό αίτημά της προς την αμερικανική κυβέρνηση ομάδα κτηματιών - βουλευτών του Κογκρέσου. Την ίδια στιγμή, στην Τεχεράνη οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους "μετριοπαθείς" οπαδούς του Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί και στους"σκληρούς" οπαδούς του Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, οι οποίοι ανταλλάσσουν κατηγορίες για τους φόνους 5 αντιφρονούντων συγγραφέων, που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας.

Αδεια πώλησης αμερικανικών δημητριακών και ζάχαρης στο Ιράν ζητά με επίσημο αίτημά της προς την αμερικανική κυβέρνηση ομάδα κτηματιών - βουλευτών του Κογκρέσου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό και θα δοκιμαστεί στην πράξη η "αλλαγή" που η αμερικανική ηγεσία διαβλέπει στη στάση της Τεχεράνης, αλλά και θα αντιμετωπιστεί το πλεόνασμα δημητριακών και ζάχαρης που παρουσιάζεται στις ΗΠΑ. Το αίτημα των βουλευτών φέρεται να εξετάζεται σοβαρά, τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο και από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, τα οποία θα πρέπει να εκδώσουν ειδική άδεια για να πωληθεί στο Ιράν ποσότητα δημητριακών και ζάχαρης αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν τελικά η Ουάσιγκτον εγκρίνει το αίτημα των βουλευτών θα αποδείξει εμπράκτως σε τι βαθμό εκτιμά ότι έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Κχαταμί στο Ιράν, του οποίου το εγκώμιο έχει, επανειλημμένως, πλέξει προσεκτικά.

Εντονες αντιπαραθέσεις στην Τεχεράνη

Δριμείες κατηγορίες ανταλλάσσουν οι αντιπαρατιθέμενες πτέρυγες της ιρανικής πολιτικής σκηνής τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την αποκάλυψη των στυγνών δολοφονιών 5 επιφανών αντιφρονούντων συγγραφέων και πολιτικών.

Απαγόρευση συμμετοχής στις συσκέψεις του υπουργικού συμβουλίου επιβλήθηκε, χτες, από τον υπουργό Πολιτισμού και κυβερνητικό εκπρόσωπο Αταολάχ Μοχαγιερανί στον διευθυντή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Αλί Λαριγιανί, του οποίου τη δημόσια απολογία ζητά η ιρανική κυβέρνηση. Τα προβλήματα με τον Λαριγιανί, που θεωρείται οπαδός του "σκληρού" Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ, άρχισαν, την περασμένη βδομάδα, όταν επέτρεψε τη μετάδοση ρεπορτάζ που επέρριπτε τις ευθύνες των δολοφονιών των αντιφρονούντων σε μυστική ομάδα του υπουργείου Πληροφοριών και κατ' επέκταση στην κυβέρνηση του Προέδρου Κχαταμί. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης και κυρίως των "μετριοπαθών" υπουργών και στενών συνεργατών του Ιρανού Προέδρου, που έχουν, επανειλημμένως, επιρρίψει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη των δολοφονιών στους "σκληρούς" της ιρανικής πολιτικής σκηνής.

"Ενοχο το καθεστώς"

Την πλήρη ευθύνη για τις πρόσφατες δολοφονίες, φέρει το σύνολο του ιρανικού καθεστώτος, υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή του, το αντιπολιτευτικό κόμμα Τουντέχ του Ιράν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Κόμματος Τουντέχ, οι προσφάτως δολοφονημένοι αντιφρονούντες είναι συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, που είχαν, ανοιχτά, εκφράσει τις αντικαθεστωτικές τους απόψεις και η αντίδραση του καθεστώτος ήταν η αναμενόμενη, καθώς και ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νουρί επέρριψε την ευθύνη "σε εξωτερικό δάκτυλο". Το κόμμα Τουντέχ τονίζει ότι δεν είναι διόλου τυχαία η παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Πληροφοριών, εξαιτίας της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, στην παγκόσμια κοινή γνώμη και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα την τακτική τρομοκρατίας του καθεστώτος της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ