Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εκλογές, εν μέσω εμφυλίου

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Η κυβέρνηση της Προέδρου της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, ανακοίνωσε χτες ότι η κατάσταση στις πέντε επαρχίες όπου οι εκλογές δεν είχαν διεξαχθεί πέρσι, λόγω εμφυλίου, είναι "αρκετά ασφαλής", ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί εντός των ημερών. Ομως πολλοί αντιτείνουν ότι η αναβολή είχε περισσότερο να κάνει με την ανησυχία της Προέδρου για το αποτέλεσμα, παρά με οτιδήποτε άλλο...

Τον περασμένο Αύγουστο η Καμαρατούνγκα δήλωνε πως θα χρειάζονταν πάνω από 30.000 στρατιώτες για να "ασφαλίσουν" την περιοχή. Αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι της Προέδρου, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Ταμίλ, αντιτείνουν ότι η Πρόεδρος, που παρέτεινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις πέντε επαρχίες, ειδικά το βορρά της χώρας, όπου διεξάγονται καθημερινά μάχες, ανησυχούσε για μια συντριπτική αποτυχία που θα χρεωνόταν η ίδια από πλευράς πολιτικού κόστους.

Ωστόσο αυτή τη βδομάδα η Πρόεδρος, με επιστολή της προς τον επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έκανε σαφές ότι "οι προδιαγραφές ασφαλείας μπορούν τώρα να ικανοποιηθούν". Δεν καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι σε τουλάχιστον μία επαρχία οι εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος του Γενάρη.

Ενδεχόμενη νίκη του κόμματος Λαϊκή Συμμαχία της Καμαρατούνγκα θα της δώσει την ευκαιρία να εξάγει τα συμπεράσματά της και - όπως εκτιμούν αναλυτές - να καλέσει σε πρόωρες εκλογές, γενικές (βουλευτικές και προεδρικές), 17 μήνες πριν την κανονική τους ημερομηνία. Στη σημερινή Βουλή, η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας (συνολικά η Εθνοσυνέλευση έχει 225).

Η κυβέρνηση ανέστειλε την επίθεση εναντίον των αυτονομιστών "Τίγρεων" των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, που είχε εντείνει το Δεκέμβρη, καθώς ο κύριος στόχος, η καταστροφή των γραμμών ανεφοδιασμού των Ταμίλ, δεν επιτεύχτηκε. Στην επιχείρηση, που διαρκούσε 19 ολόκληρους μήνες, πάνω από 7.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 3.000 στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ