Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι οι ευθύνες στους Παλαιστινίους από τον Νετανιάχου

Ενεργότερη συμμετοχή της Ρωσίας στην "ειρηνευτική διαδικασία", ζήτησε ο Αριέλ Σαρόν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την ευθύνη του συνεχιζόμενου τέλματος που βαραίνει την ισραηλινο- παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" επέρριψε, για άλλη μια φορά, στην Παλαιστινιακή Αρχή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μπέρτι Αχερν. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν έφτανε στη Μόσχα, όπου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη ρωσική διπλωματία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην "ειρηνευτική διαδικασία".

"Αν οι Παλαιστίνιοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους, που προκύπτουν από τις συμφωνίες, εμείς θα προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε εκλογές", δήλωσε κατηγορηματικά, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου σχολίασε, με τον τρόπο αυτό, τις κατηγορίες της Παλαιστινιακής Αρχής ότι έχει "παγώσει" την εφαρμογή της"ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους από το χώρο των υπερεθνικιστών στις εκλογές της 17ης Μάη. Επανέλαβε, δε, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, για να αποτρέψουν τις "αντι - ισραηλινές ενέργειες" και ζήτησε από τον Ιρλανδό ομόλογό του, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, να ασκήσει πιέσεις στους Παλαιστινίους στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεών τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την πραγματοποίηση τριήμερης συνόδου για τη Μέση Ανατολή, τον επόμενο μήνα, στην Ουάσιγκτον, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τα προχτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε θα προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους πριν τις ισραηλινές εκλογές, προκειμένου να μη δώσει αφορμή αύξησης της δύναμης των υπερεθνικιστών. Από την πλευρά του, ο Αχερν αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τού θυμίζει έντονα τη μακρόχρονη περίοδο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της επίτευξης συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο Απρίλη.

Λίγη ώρα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απελευθέρωσε 30 Παλαιστινίους κρατουμένους, για πταίσματα σε βάρος Ισραηλινών. Οπως σχολίασε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, Σλόμο Ντρορ, η απελευθέρωση αυτή είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους Παλαιστινίους με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού και την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ, και δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.

Ο Σαρόν στη Μόσχα

"Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία παραμένει υπερδύναμη με κολοσσιαίες δυνατότητες", δήλωσε κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, τις τελευταίες μέρες, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Ο Σαρόν δήλωσε σαφώς ότι θα ζητήσει από τη ρωσική ηγεσία να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην "ειρηνευτική διαδικασία" και να εγγυηθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή την επίτευξη "ειρήνης με ασφάλεια". Οπως έγινε γνωστό, ο Σαρόν θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος είναι γνωστός για τις διπλωματικές του ικανότητες, αλλά και για τις, σε βάθος, γνώσεις του σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ