ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εξάρτηση" απ' την πολιτική παράκρουση

Η κυβέρνηση δεν ανανεώνει τις συμβάσεις 14 θεραπευτών στη μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη συνέχεια του προγράμματος

Σε πολιτική παράκρουσης φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση με την εμμονή της στους δείκτες για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Εκφραση αυτής της παράλογης πολιτικής αποτελεί η αντιμετώπιση της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω" - μια απ' τις δυο μονάδες αποτοξίνωσης απ' τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που λειτουργούν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σήμερα λήγουν οι συμβάσεις 14 θεραπευτών στο "18 Ανω". Είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και τρία χρόνια και για να αντιμετωπιστεί τις δυο προηγούμενες φορές χρειάστηκε τόσο η κινητοποίηση της μονάδας και των γονιών των παιδιών, όσο και η ευρύτερη εγρήγορση της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αλλά έρχεται - όπως διαμήνυσε διά της προέδρου του ΨΝΑ Κ. Αποστόλου - ότι δε θα κρατήσει τους 14 θεραπευτές, γιατί έτσι θα υπάρξει μονιμοποίηση "απ' το παράθυρο". Δηλαδή, η κυβέρνηση για να έχει τα επιθυμητά ευρω-αποτελέσματα διαγράφει με μια μονοκοντυλιά τον τιτάνιο αγώνα της απεξάρτησης που φέρει τη συλλογική προσπάθεια των θεραπευομένων, θεραπευτών και των γονιών. Και για να κερδίσει χρόνο για τις ανάλγητες επιλογές της υποσχέθηκε ότι οι 14 θέσεις θα προκηρυχτούν και θα πληρωθούν μέσω του ΑΣΕΠ. Μια ακόμα πλευρά αυτής της εξωφρενικής απόφασης είναι ότι και η απόφαση της προκήρυξης θα είναι και πάλι για ένα χρόνο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν και γονείς, επισημάνθηκε η μοναδική σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου ως θεραπευτική διαδικασία. Είναι, είπαν όλοι, καταλυτική αυτή η σχέση καθώς ο θεραπευτής λειτουργεί ως πρότυπο για την αλλαγή του τρόπου ζωής του χρήστη για να ξεφύγει, τελικά, απ' τον κόσμο των ουσιών.

Επιστήμονες και γονείς κατήγγειλαν ότι με αυτή τη στάση της η κυβέρνηση δηλώνει, ουσιαστικά, την απαξίωσή της προς τη θεραπευτική διαδικασία και προκρίνει τη διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών μέσα απ' τα προγράμματα συντήρησης. Μάλιστα εκφράστηκαν έντονοι φόβοι ότι η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, που θα δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους επιτήδειους να κερδοσκοπήσουν.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν ότι θα κλείσουν το "18 Ανω", αν δε λυθεί το πρόβλημα. Εδωσαν όμως τη διαβεβαίωση ότι οι θεραπευόμενοι δε θα έχουν καμία επίπτωση από αυτή την απόφαση.

Μηνύματα συμπαράστασης

Ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Χ. Πουλόπουλος,που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνέντευξη έστειλε μήνυμα συμπαράστασης, με το οποίο ενώνει τη φωνή του με το "18 Ανω". Επίσης, μεταξύ των άλλων, τονίζει: "Το "18 Ανω" ως μια θεραπευτική προσπάθεια συγκεντρώνει την επιστημονική γνώση, τη δέσμευση στις ανθρωπιστικές αξίες, αλλά και στην αφοσίωση στον αγώνα για ισότιμη ένταξη στην κοινωνία των ανθρώπων που έχουν κερδίσει τη μάχη με τις εξαρτήσεις.... Θα θεωρούσε κανείς αυτονόητο ότι η Πολιτεία θα βρισκόταν πάντα στο πλευρό του "18 Ανω", αρωγός και συμπαραστάτης των προσπαθειών του, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χρήση ουσιών εξαπλώνεται τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά και οι εξαρτημένοι εκτίθενται σε άμεσους κινδύνους. Η στέρηση του "18 Ανω" από το πολύτιμο προσωπικό του, αποτελεί μια ανεξήγητη απόφαση που μας επιτρέπει για μια ακόμα φορά να διαπιστώσουμε την απόσταση, που χωρίζει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις απ' αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή".

Την απεριόριστη ηθική και ουσιαστική συμπαράστασή του στο "18 Ανω" εκφράζει με επιστολή του και ο Ι. Α. Λάππας υπεύθυνος του προγράμματος "Αθηνά" του Αιγινήτειου νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της δικηγόρου Ηλ. Κώνστα, που ήρθε απ' τη Θεσσαλονίκη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Επιτροπής υποστήριξης του "18 Ανω".

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατάτμηση και πώληση αναδασωτέας έκτασης

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Χριστόδουλος, προσέφυγε στο ΣτΕ για να ανατρέψει απόφαση του υπουργείου Γεωργίας

Για δεύτερη φορά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Χριστόδουλος,προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με αίτημα να μην αναδασωθεί (!) έκταση του αγροκτήματος "Φοινικιά", που βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Καλυβίων, η οποία έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.

Την προσφυγή, μαζί με τον κ. Χριστόδουλο, υπογράφουν και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Δ. Σταματόπουλος και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Ντελάκης,ως εκτελεστές της διαθήκης της Ανθής Μελισσουργού, και ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας με την οποία κηρύχτηκε αναδασωτέα η έκταση του αγροκτήματος "Φοινικιά", μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κύριας προσφυγής.

Η περιοχή καταστράφηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και ανήκει στο δημόσιο με κληρονομιά της Α. Μελισσουργού και, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες, κληροδοτήθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ίδρυμα με την επωνυμία "Γεωργική Σχολή Κωφάλαλων".

Με το πρόσχημα κοινωφελούς σκοπού, ο κατά τα άλλα ευαίσθητος και λαλίστατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ουσιαστικά, ζητάει τη μείωση της δασικής έκτασης στο πολύπαθο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Εν πρώτοις παρουσιάζει το επιχείρημα ότι, αν αναδασωθεί η επίμαχη έκταση, θα καταστεί προβληματική η λειτουργία της "Γεωργικής Σχολής Κωφάλαλων". Στη συνέχεια όμως αποκαλύπτονται οι προθέσεις του, καθώς στην αίτηση προς το ΣτΕ αναφέρει πως στο μέλλον δε θα μπορεί να εκμισθώνει την επίμαχη περιοχή σε κτηνοτρόφους για βόσκηση αιγοπροβάτων, αφού βάσει της κείμενης νομοθεσίας απαγορεύεται η βοσκή σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Αλλά εκείνο που είναι πραγματική πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα, είναι ο ισχυρισμός του αρχιεπισκόπου ότι δε θα είναι στο εξής δυνατή η κατάτμηση της επίμαχης περιοχής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουληθούν τμήματά τους, ώστε - κατά τους ισχυρισμούς του Χριστόδουλου - από τα ποσά που εισπραχθούν να καλυφτούν οι ανάγκες λειτουργίας της σχολής και η συντήρηση των τρόφιμών της.

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος και οι δύο αντιπρόεδροι των δικαστηρίων ισχυρίζονται ότι ουδέποτε η επίμαχη έκταση είχε δασικό χαρακτήρα και από την πυρκαγιά καταστράφηκαν μόνο χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Κερκόπορτα καταστροφής ενός έργου

Το "18 Ανω" λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και υλοποιεί πάνω από δέκα ανοιχτά και κλειστά προγράμματα θεραπείας απεξάρτησης από ουσίες ενηλίκων και εφήβων. Προσφέρει υπηρεσίες σε 500 άτομα καθημερινά. Το 1998 υπήρξαν 11.407 ατομικές προσελεύσεις, 485 ομαδικές προσελεύσεις και έγιναν 50.000 τηλεφωνικές κλήσεις για προβλήματα ναρκωτικών.

Θεωρείται, με βάση και τη διεθνή βιβλιογραφία, απ' τις πιο αποτελεσματικές μονάδες απεξάρτησης στον κόσμο.

Κυβέρνηση: Αν κρατήσουμε τους 14 θεραπευτές, τότε θα υπάρξει μονιμοποίηση "απ' το παράθυρο"!

Κ. Μάτσα (Επιστημονική Υπεύθυνη "18 Ανω"): Η σχέση θεραπευτή - χρήστη είναι θεραπευτική και η εγκατάστασή της είναι καθοριστική για την απεξάρτηση.

Π. Ρούφας: Είμαι 35 χρονών και έκανα χρήση ναρκωτικών για 17 ολόκληρα χρόνια. Εδώ και δυο χρόνια είμαι στο πρόγραμμα. Ο θεραπευτής μου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με άκουσε σοβαρά. Στην αρχή μερικές φορές "δεν έπινα" γιατί έπρεπε να συναντήσω το θεραπευτή μου. Μέσα από κει βρήκα αυτό που μου έλειπε. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και τις μονάδες απεξάρτησης.

Α. Λεμπέσης: Είμαι πατέρας δύο παιδιών που βρίσκονται σε προγράμματα του "18 Ανω". Ρωτώ την κυβέρνηση: Τι έχει να πει η κυβέρνηση στα παιδιά μας που θεωρούν τους θεραπευτές τους, μάνα και πατέρα;

Αχ. Κρυστάλλης (Διευθυντής του "18 Ανω"): Η πρόσληψη θεραπευτών δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη διαδικασία πρόσληψης εποχιακών δασοπυροσβεστών. Πριν δέκα χρόνια υπήρχαν απελπισμένοι άνθρωποι. Σήμερα η ελληνική κοινωνία, χάρη στις μονάδες απεξάρτησης, έχει πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει θεραπεία.

Χ. Βαρουχάκης (πρόεδρος της Επιστημονικής Ενωσης του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής): Για μια ακόμα φορά καταδείχνεται η αναξιότητα της πολιτείας. Τίποτε δε γίνεται χωρίς πίεση, ώστε να αποδειχτεί η πολιτεία ελάχιστα σοβαρή.

Ηλ. Μιχαλαρέας (Θεραπευτής και πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων): Θέση εργασίας με ημερομηνία λήξης μεταφράζεται και σε θεραπεία με ημερομηνία λήξης. Η θεραπεία πρέπει να είναι συνεχής μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το θέμα για τις συμβάσεις των θεραπευτών έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Στρ. Κόρακας, με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα.

"Δεν πρόκειται, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, μόνο για το ότι αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τη δουλιά τους. Κυρίως και συγχρόνως πρόκειται για το ότι η μονάδα βρίσκεται σε αδυναμία να συνεχίσει τα δέκα προγράμματα θεραπείας, τα οποία υλοποιεί. Ετσι, αντί να ενισχυθεί και να υποστηριχτεί η δραστηριότητα της μονάδας "18 ΑΝΩ", όπως και άλλων μονάδων θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, περιορίζεται με την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση και την επακόλουθη πρόκληση προβλημάτων στη λειτουργία τους. Η χρησιμότητα αυτών των μονάδων και των προγραμμάτων του είναι πασιφανής και αδιαμφισβήτητη".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας, αν θα ανανεώσει αμέσως τις συμβάσεις των 14 θεραπευτών της μονάδας απεξάρτησης "18 ΑΝΩ".

Από την καθημερινή δραστηριότητα του "18 Ανω"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ