ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ο Αβραμόπουλος "απαντά" για τον Αβραμόπουλο

Πολλή συζήτηση γίνεται για τις κινήσεις του κ. Αβραμόπουλου. Πολλά και τα ερωτήματα: Θα φτιάξει ή όχι κόμμα, κι αν φτιάξει πότε θα το φτιάξει, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, ποια η τακτική της ΝΔ απέναντί του, ποια η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση του δημάρχου στην κεντρική πολιτική σκηνή; Αυτά είναι μερικά από τα "ζητούμενα".

Ομως υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που αφορά στην όλη υπόθεση, το οποίο έχει υποβαθμιστεί και μάλλον σκόπιμα, από τη συζήτηση που διεξάγεται. Το ερώτημα που, εύλογα, τίθεται, έχει να κάνει με το τι τελικά πρεσβεύει ο κ. Αβραμόπουλος. Τι "καινούριο" φέρνει στην πολιτική σκηνή, ώστε να δικαιολογείται το πολυσυζητημένο του εγχειρήματός του.

Δικαίωμα απάντησης επ' αυτού έχει, φυσικά, και... ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος. Και θα το πράξει μέσα από το "Ρ", αφού σκεφτήκαμε να ανασύρουμε τα λόγια - απαντήσεις του κ. Αβραμόπουλου σε ερωτήσεις που δέχτηκε, σχετικά πρόσφατα, κατά την προεκλογική περίοδο και ενόψει της διεκδίκησης της δημαρχίας της Αθήνας για δεύτερη φορά, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στις 20 Σεπτέμβρη 1998,στον "902 Αριστερά στα FM".

Αν κάποιος αναρωτηθεί, γιατί να ανασύρονται στο προσκήνιο αυτές οι παλιότερες τοποθετήσεις του κ. Αβραμόπουλου, σε μια στιγμή που τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του, έχουν αλλάξει, και αφού σε κείνη τη συνέντευξη μιλούσε ως υποψήφιος δήμαρχος και όχι ως υποψήφιος κομματάρχης - άρα πλέον ο λόγος του θα πρέπει να έχει αναπροσαρμοστεί - η εξήγηση είναι απλή: Αυτό λέμε κι εμείς. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε το λόγο του κ. δημάρχου πριν αναπροσαρμοστεί και πριν προσαρμοστεί στις νέες του φιλοδοξίες.

Ας πάρουμε, λοιπόν, μια γεύση:

***

1ο "Οταν ανέστειλα την κομματική μου ιδιότητα, την ημέρα που ανέλαβα τα δημαρχιακά μου καθήκοντα, πολλοί δεν πίστεψαν την ειλικρίνεια των λόγων μου... Και αυτή είναι η φιλοδοξία μου. Εχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθηναίων, να δουλέψω εξ ονόματός τους για λογαριασμό όλων των Αθηναίων".

Κάπως έτσι μας τα έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος στις 20 Σεπτέμβρη '98, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον "902 Αριστερά στα FM". Τότε, προεκλογικά, έκανε επίκληση στην "ειλικρίνεια" των λόγων του και ζητούσε την ψήφο των Αθηναίων για να "δουλέψει εξ ονόματος και για λογαριασμό" όλων των πολιτών της πρωτεύουσας. Σήμερα, μετεκλογικά, ανακάλυψε ότι ναι μεν θα παραμείνει στη θέση του δημάρχου, εκτός, βέβαια, αν υπάρξει κάποιος άλλος, σοβαρός λόγος, όπως είπε σε συνέντευξή του στο "Βήμα"... Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο λόγος, όμως; Απάντησε και σε αυτό ο κ. δήμαρχος... Αν το καλέσει, λέει, η κοινωνία (!) να αναλάβει ευρύτερους ρόλους, μπορεί να αρνηθεί;(!) Ελα ντε. Μπορεί να πει "όχι" ο κ. Αβραμόπουλος σε μια κοινωνία που θα πέφτει στα πόδια του για να τη... σώσει;

***

2ο Ποια είναι, πάντως, η θέση του δημάρχου απέναντι στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα; Είναι τόσο "ουδέτερος" όσο θέλει να αυτοπροσδιορίζεται; Οταν στη συνέντευξή του στον "902" ρωτήθηκε για την απόφασή του, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, να παραχωρηθούν 10 δισ. δραχμές από τα - άδεια σημειωτέον - ταμεία των ΟΤΑ υπέρ της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης", ιδού η απάντησή του:

"Ηταν μια ενσυνείδητη επιλογή της ΚΕΔΚΕ, ακριβώς, συμβάλλοντας σε αυτό το πρόγραμμα, να δηλώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα σύγκλισης. Γιατί; Διότι κρίναμε ότι πρέπει να το κάνουμε. Το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας είναι μια πραγματικότητα, που όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε. Κρίθηκε, λοιπόν, πολιτικά, ότι πρέπει να συμβάλει και η Αυτοδιοίκηση. Δηλώνει όμως και τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία οι φορείς της Αυτοδιοίκησης βοηθούν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά. Είναι εθνική επιλογή (η ΟΝΕ), ανεξάρτητα από το αν δε συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα".

Δε θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής ο κ. δήμαρχος. "Ενσυνείδητη", λέει, η πράξη και η επιλογή για την "απομάκρυνση" 10 δισ. δραχμών από τα ταμεία των ΟΤΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η πορεία προς την ΟΝΕ, κι ας είναι άδεια τα ταμεία των δήμων κι ας τους έχει κλέψει πάνω από 1 τρισ. δραχμές η κυβέρνηση! Υπέρ πάντων η ΟΝΕ, λοιπόν, αφού, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, είναι "εθνική επιλογή"...

***

3ο Ποια είναι όμως η στάση του δημάρχου απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του λαού; Ποια η τοποθέτησή του απέναντι στις αγωνίες και τους αγώνες των πολιτών της πρωτεύουσας; Είχε ρωτηθεί τότε από τον "902" ο κ. Αβραμόπουλος, αν μπορεί να υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στάθηκε στο πλευρό των δημοτών της πόλης του, αν στάθηκε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων, που ήρθαν τόσες και τόσες φορές αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ στους δρόμους της Αθήνας. Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου ήταν απολαυστική:

"Βεβαιότατα στάθηκα στο πλευρό των δημοτών, με βάση τις πραγματικές μου δυνατότητες, αρμοδιότητες και εξουσίες", ισχυρίστηκε ο κ. δήμαρχος. "Ομως - συνέχισε - ο δήμαρχος στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένος. Δεν έχει δυνατότητες και μέσα να παρεμβαίνει σε μείζονος σημασίας ζητήματα... Αυτό που μπορούμε να το κάνουμε, το κάνουμε. Αυτό που λέτε εσείς είναι γιατί δε βγαίνουμε να μιλήσουμε για μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα. Μα και να βγούμε να μιλήσουμε, ποιος θα μας ακούσει; Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει φωνή, δεν έχει δυνατότητα".

Καταλάβατε αγαπητοί συν-Ελληνες (που θα έλεγε και ο κ. Αβραμόπουλος); Η Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το δήμαρχο Αθήνας, δεν έχει φωνή. Γι' αυτό και ο ίδιος δε σπαταλά τη δική του φωνή, ώστε να την ενώσει με τη φωνή των πολιτών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν έχει αρμοδιότητες... Τώρα, όμως, που θα φτιάξει κόμμα ο κ. Αβραμόπουλος, και κυρίως αν γίνει και πρωθυπουργός, να είστε σίγουροι ότι η πρώτη και τελευταία έγνοια του, θα είναι πώς να στηρίξει τα αιτήματα τα λαϊκά...

***

4ο Αλήθεια, όμως, πώς στέκεται ο κ. δήμαρχος απέναντι σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με το μεγάλο κεφάλαιο και τη σκανδαλώδη δράση των μεγαλοσχημόνων, στην προσπάθεια των τελευταίων για την προώθηση των συμφερόντων τους; Είχε ερωτηθεί ο κ. δήμαρχος να εξηγήσει τη στάση του απέναντι στο πολιτικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόθεση του κ. Βαρδινογιάννη να απαλλάξει το Γουδί από κάθε εικόνα... πράσινου, για να φτιάξει εκεί γήπεδο για την ποδοσφαιρική του ομάδα. Ορίστε η απάντησή του:"Εγώ πιστεύω ότι αυτό το λαμπρό μέγαρο ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό", έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος για το Μέγαρο Μουσικής... "Η δουλιά που γίνεται από την πίσω πλευρά - συνέχισε - δεν είναι και τόσο βάναυση απέναντι στο περιβάλλον, όπως γράφετε κατά καιρούς. Είναι μια μελέτη προσεγμένη που θα δώσει ζωτικό χώρο στους Αθηναίους... Για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδί, δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια συζήτηση, δεν έχει διατυπωθεί κάποια επίσημη θέση. Τώρα δεν μπορούμε να συζητήσουμε αφηρημένα", απαντούσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Νομίζουμε ότι η φράση του δημάρχου πως το Μέγαρο Μουσικής "δεν είναι και τόσο βάναυσο απέναντι στο περιβάλλον" (σσ: δηλαδή είναι... λίγο βάναυσο), δε χρειάζεται σχολιασμό. Οσο για την υπόθεση με τον κ. Βαρδινογιάννη, απλώς να θυμίσουμε ότι στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 90 χρόνια της ομάδας του, ο παραβρεθείς κ. δήμαρχος δήλωσε ότι βρίσκεται "παρά τω πλευρώ" του σωματείου για ό,τι ζητήσει...

***

5ο Καλά όλα αυτά, αλλά ποια η σχέση του κ. Αβραμόπουλου με την... τσέπη των δημοτών του; Είχε ρωτηθεί τότε από τον "902" τι έχει να απαντήσει για το γεγονός ότι, επί της πρώτης θητείας του, επέβαλε αύξηση τελών ύψους 57%, σε μια περίοδο δηλαδή που ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 31% και οι εργαζόμενοι πήραν αυξήσεις που σωρευτικά δεν ξεπέρασαν το 22%; Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν... αποστομωτικός:

"Θα πρέπει να δεχτούμε - είπε - ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά... Από τη στιγμή που έχει υπάρξει η απαιτούμενη βελτίωση στην παροχή των υπηρεσιών θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Κοιτάξτε - έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος - οι Δήμοι δεν έχουν από πού να πάρουν χρήματα. θα βοηθηθούν από τους πολίτες"...

Οι Δήμοι δεν έχουν από πού να πάρουν χρήματα και θα τα πάρουν από τους πολίτες, λέει ο κ. Αβραμόπουλος. Ο δήμαρχος Αβραμόπουλος. Λέτε, ως κομματάρχης, να αλλάξει άποψη; Εμείς δεν το νομίζουμε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό ενός "επωαζόμενου" κόμματος

Οι μέρες που έχουν κυλήσει από τότε που ο Δ. Αβραμόπουλος ρίχτηκε εκών - άκων στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με τη ρητή, άνωθεν, εντολή "και τώρα χόρεψε!", δικαιολογούν βάσιμα την εκτίμηση ότι είμαστε μάρτυρες του χρονικού ενός προαναγγελθέντος και επωαζόμενου στα εργαστήρια των αρχιτεκτόνων του πολιτικού συστήματος, κόμματος.

Δύο βδομάδες μετά τη γνωστή συνέντευξή του στο "Βήμα", ο δήμαρχος Αθηναίων, όχι μόνο δεν έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος, αλλά φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να τροφοδοτεί τα αντίθετα σενάρια, χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίζει ευθέως τη θέση του.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι γιατί διστάζει, ποιους λόγους έχει να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του και αναβάλλει διαρκώς την εξαγγελία του εγχειρήματός του. Η απάντηση συνδέεται με πολλούς παράγοντες και πλευρές. Κατ' αρχήν, όπως ομολογείται, ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, αν και μυημένος, φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την έκταση που πήρε το θέμα και το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα ΜΜΕ. Ασφαλώς και είχε στα σχέδιά του να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικής κίνησης, αλλά όχι τόσο νωρίς και όχι τόσο "απότομα".

Από την άλλη, συνερχόμενος από τον "αιφνιδιασμό", προτίμησε να μελετήσει τις αντιδράσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται από τα κόμματα και ιδιαίτερα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, περιμένει τις "φρέσκες" δημοσκοπήσεις, για να διαπιστώσει την απήχηση του υπό ίδρυση κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πανθομολογούμενη είναι η εκτίμηση ότι "τώρα πλέον δεν μπορεί να κάνει πίσω και είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει μπροστά".

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειονότητα των ΜΜΕ, ακόμα ορισμένα από τα θεωρούμενα φιλικά προσκείμενα στη ΝΔ, πάσχιζαν, όλες αυτές τις μέρες, με πολλούς τρόπους να στηρίξουν και ενθαρρύνουν τον Δ. Αβραμόπουλος να κάνει το "τελικό βήμα". Ευνοϊκά δημοσιεύματα, άρθρα και σχόλια επιστρατεύτηκαν, για να πείσουν για τη "μεγάλη απήχηση" που έχει, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και "εσπευσμένα" γκάλοπ που κατέγραψαν ότι αυτή η απήχηση φθάνει το 25% και το εμφανίζει δεύτερο κόμμα!

Σενάρια "διαπλεκομένων"

Είναι ολοφάνερο ότι τα αφεντικά των ΜΜΕ και τα συμφέροντα που εκφράζουν επιζητούν και πιέζουν για δημιουργία κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο. Τι ακριβώς, όμως, επιδιώκουν και τι περιμένουν από το νέο κόμμα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;

Οι στόχοι είναι πολλοί, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Να συμβάλει το νέο κόμμα στην ισχυροποίηση του πολιτικού συστήματος, στην απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας στις επερχόμενες εκλογικές μεταρρυθμίσεις, στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Εχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία να εξεταστεί πώς εξειδικεύεται αυτός ο γενικός στόχος. Σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη εκδοχή, τα τμήματα της άρχουσας τάξης που έχουν σήμερα το πάνω χέρι στο μοίρασμα της πίτας και του πολιτικού παιχνιδιού, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια της κυριαρχίας τους και τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Ακριβώς γιατί τα επόμενα χρόνια θα κριθούν μια σειρά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, το πακέτο Σαντέρ, τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004, το φιλέτο των δημοσίων επιχειρήσεων, κλπ.

Αυτά, λοιπόν, τα τμήματα της άρχουσας τάξης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι ο πιο αξιόπιστος, αποτελεσματικός και υπάκουος διαχειριστής των συμφερόντων τους σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον. Δεν έχουν πρόβλημα, βέβαια, με την πολιτική που εξαγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, αλλά φαίνεται να θεωρούν, για μια σειρά λόγους, ότι δεν είναι ο πλέον "κατάλληλος", τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Το κόμμα Αβραμόπουλου προορίζεται, λοιπόν, να αποτρέψει μια τέτοια μη επιθυμητή εξέλιξη, δηλαδή, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Στη Ρηγίλλης, όπου από την αρχή ερμήνευσαν την κίνηση Αβραμόπουλου ως "χτύπημα" των διαπλεκομένων, με στόχο να ανακοπεί η πορεία προς την εξουσία, ομολογούν ότι ο Κ. Καραμανλής "δεν πρόκειται να βλάψει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα", αλλά επισημαίνουν ότι μια κυβέρνηση ΝΔ "δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουν".

Οι "ελπίδες" του ΠΑΣΟΚ

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποδέχτηκε και αντιμετωπίζει ευνοϊκά ένα κόμμα Αβραμόπουλου - μέχρι και δέσμευση ότι δε θα προχωρήσει σε διπλές εκλογές τον Ιούνη φέρεται ότι του έδωσε... - παρότι γνωρίζει ότι θα έχει και αυτή κάποιες, ελπίζει μικρές, απώλειες σε ψήφους. Το ζητούμενο είναι να καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές και αυτό πιστεύουν ότι εξασφαλίζεται με τη διάσπαση της ΝΔ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι με πολλούς τρόπους επιχειρείται να εξευμενιστούν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ για την "προδοσία" Αβραμόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, διαρρέεται το σενάριο ότι το νέο κόμμα θα διευρύνει την εκλογική βάση της συντηρητικής παράταξης και μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να συγκυβερνήσουν!

Φυσικά, είναι αστείες οι θεωρίες που πλασάρονται περί "διεμβόλισης του δικομματισμού" από το νέο κόμμα, γιατί απλούστατα, στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή καταφέρει να συγκεντρώσει διψήφια ποσοστά, θα τροποποιήσει τη μορφή του και τη μορφή διακυβέρνησης (συμμαχικές κυβερνήσεις).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ολοφάνερο ότι το κόμμα Αβραμόπουλου προορίζεται να ενισχύσει την αντιλαϊκή επέλαση. Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία, ώστε να ξεπεράσουν τις αστραφτερές παγίδες που τους στήνουν και να προχωρούν εκεί που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους: Στις ταξικές δυνάμεις, στο ΚΚΕ, στο παλλαϊκό Μέτωπο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η ασυδοσία της παραπληροφόρησης

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω", λέει η ιέρεια της Αφροδίτης, στο γνωστό ποίημα. Αυτός ο χαρακτηριστικός στίχος χρησιμοποιείται στους καιρούς μας ως επιχείρημα και ως άλλοθι για την εγκληματική ασυδοσία ορισμένων τηλεοπτικών μέσων, ραδιοφωνικών εκπομπών, αλλά και εντύπων, που οργίασαν αυτές τις μέρες, διαστρεβλώνοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των εργαζομένων.

Ομολογείται, έτσι, ότι η διαστρέβλωση των γεγονότων, η επιλεκτική παρουσίαση εικόνων, η απόκρυψη της πραγματικότητας, στο όνομα άνωθεν κατευθύνσεων, όπως γίνεται κατά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αποτελεί θεληματική επιλογή.

Στο ίδιο πνεύμα, η προβολή του εγκλήματος και ειδεχθών πράξεων, η δυσωδία που διαχέεται, η "εκπαίδευση" στη χρήση ναρκωτικών, η περιφρόνηση και παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, η εισβολή της τηλεοπτικής κάμερας στο οικογενειακό άσυλο, η ενοχοποίηση των ανθρώπων, χωρίς προηγούμενη δικαστική κρίση, επιχειρείται να δικαιολογηθεί, ότι γίνονται απ' αυτούς τους κατάπτυστους της παραπληροφόρησης, ως έκφραση της "κοινωνικής πραγματικότητας".

Και αν δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, τότε την κατασκευάζουν στα μέτρα φανερών ανόσιων επιδιώξεων, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων και μάλιστα με τη χρήση παραμορφωτικών κατόπτρων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα περιοδεύοντα τσίρκολα.

Με την πλαστή, για παράδειγμα εικόνα του Κορμοράνου, που συνόδευε την πρώτη αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ, με τα πυροτεχνήματα που εμφάνιζε - και κατά τη δεύτερη επιδρομή - το CNN, αντί για τις φρικαλεότητες των βομβαρδισμών κατά νοσοκομείων και αμάχων, με τις στημένες εικόνες από τις εσωτερικές συγκρούσεις στην Αλβανία, με τα επιλεκτικά ρεπορτάζ από τη Σερβία, το Κόσσοβο και όπου αλλού, οι άγριες επεμβάσεις των ξένων μεγάλων συμφερόντων εξωραϊζονται από τα διεθνή κέντρα συστηματικής πλύσης εγκεφάλου.

Η κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση, με τη χρήση και των υπερσύγχρονων τεχνικών μέσων της δορυφορικής και τηλεματικής, όχι μόνο στρεβλώνει, και κατευθύνει, αλλά, κυρίως, αποκρύπτει την πραγματικότητα, παραβιάζοντας βασικές αρχές της δημοκρατίας και καλλιεργώντας φασίζουσες εκτροπές.

Δίκαια ο Βίκτορ Ουγκό, έλεγε, από εκείνη, ακόμη, την εποχή: "Φωτίστε το κεφάλι του λαού για να μην του το κόψουν οι εκμεταλλευτές του κάποια μέρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ